Görsel sahtekarlık..!

Geçenlerde bir fotoğraf gördüm internette, tanıdık geldi. “Safranbolu Tokatlı Kanyonu ve Türkiye’de bir ilk olan Kristal Cam Seyir Terası.” Fakat fotoğrafın başlık ve açıklamasını okuduğumda şaşırdım.

Salim Eren Aslan Salim Eren Aslan 26/01/2019 22:47
Görsel sahtekarlık..!

Lise yıllarımda Alanya-Avsallar bölgesinde dört yıldızlı bir otelde bellboy olarak çalışmıştım. İlk otelcilik deneyimimdi. Yüksek bir tepede manzaralı, güzel bir oteldi. Yabancı dil öğrenme, deneyim kazanma gibi amaçlarla çalışmaya başladığım ilk günde, resepsiyon görevlisiyle birlikte yaklaşık 50 misafirin derdini ve hakaretini dinlerken bulmuştum kendimi.

“Sizi sahtekarlar sizi, bakanlığa şikayet edeceğim, giv mi bek may mani, şimdi belediyeyi arıyorum, dolandırıcılar, maşhenika, tüketici haklarına gideceğim, bak acenteyi arıyorum açmıyor anladı tabi iptal edeceğimi, betrüger, bunlar acenteyle ortak çalışıyor, kul hakkı bu kul…”

Misafirlerin sayısız hakaretlerine maruz kalırken bir an gözlerimi kapattım. Ağızlarından çıkan kelimeler kulaklarımdan içeri birbirleriyle yarış edercesine giriyordu (Sizi, edeceğim, betrüger, sahtekar, acenteyle, maşhenika, may mani, kul..) Amaçlarıma bu kadar çabuk ulaşabileceğimi hayal etmemiştim!

Neyse içlerinden sakin bir amcayı çektim kenara

Ben otelde yeniyim. Neler oluyor? Neden sinirlisiniz? Lütfen anlatır mısınız? Yardımcı olmak isterim.

Bak evlat hem kataloglarda, hem otelin internet sitesinde, hem de seyahat acentesinin reklamlarında 'Otel denize sıfır' diyor. Ben yaşlı adamım, yürüyemem, benim gibi dinlenmeye gelen daha bir sürü kişi var bu otelde. Servis de yok. Nasıl gideyim ben denize?

Amcaya ilgileneceğimi söyleyip, oradan ayrıldım. Hemen otelin internet sitesine girdim. Karşımda 2 km mesafeyi sıfıra indiren sadece otel ve denizden oluşan, ustalıkla çekilmiş, bol pikselli denize sıfır sloganıyla bir resim.

Biz otel denize sıfır demiyoruz ki, manzarası denize sıfır diyoruz

Ön büro müdürünün yanına gittim. Olaylardan bilgisi olan belki de fikir sahibi ama kalabalığın karşısına çıkacak yüzü ve cesareti olmayan müdür bey çok sakin bir şekilde farklı bir bakış açısıyla bana “Biz otel denize sıfır demiyoruz ki, manzarası denize sıfır diyoruz” dedi.

Müdür beyin bakış açısıyla yani fotoğrafı çeken kişinin bulunduğu yerden kafayı 45 derece yukarı kaldırarak direkt karşıya baktığınızda evet, denize sıfır gözüküyordu otel. Asıl anlatmak istediğim konuya böyle bir anımla giriş yapmak istedim. Şimdi geçelim asıl konuya:

Geçenlerde bir fotoğraf gördüm internette, tanıdık geldi fotoğraf. “Safranbolu Tokatlı Kanyonu ve Türkiye’de bir ilk olan Cam Seyir Terası.” Fakat fotoğrafın başlığını okuduğumda şaşırdım.

Türkiye’de toplam 7 tane cam seyir terası var

Fotoğraf Safranbolu-Tokatlı Kanyonu, başlık ve açıklama Artvin-Hatila Vadisi Milli Parkı. Siteye yanlışlığı düzeltmesi için hemen bir mesaj gönderdim. Sonra bu yanlışlıkla ilgili bir araştırma yaptım.

Türkiye’de toplam 7 tane cam seyir terası var. Bunlar Safranbolu, Artvin, Uşak, Kastamonu, Siirt, Gümüşhane ve Çankırı’da. Safranbolu’da bulunan ise Kristal Teras ismiyle Türkiye’nin ilk cam seyir terası. İlk olduğu için olsa gerek cam teras diye arandığında hep Safranbolu Tokatlı Kanyonu’nun resmi çıkıyor.

Fakat diğer bölgelerdeki cam terası aradığımda Hatila Vadisi’nde olduğu gibi resim Safranbolu, açıklama başka bir yer. Yani cam terasın Safranbolu’dakinin aynısı olmasını bir yana bırakın Tokatlı Kanyonu manzarasını da projelerine eklemişler!

Evet şimdi soruyorum size:

Bu da bir kandırmacaya girmiyor mu?

Detaylı bir bilgiye sahip olmadığın, gidip görmediğin bölge hakkında bir yerden açıklamayı kesip, başka bir yerden fotoğrafı kopyalayıp sitene yapıştırıp haber yapmak doğru mu?

Doğruluğunu araştırmadan, görseli dikkat çekici diye insanları yanlış yönlendirmek sahtekarlık değil mi?

Bence hem sahtekarlık, hem dolandırıcılık, hem maşhenika hem de betrüger.

Araştırmam neticesinde ulaşmış olduğum fotoğraf ile açıklamanın birbirini tutmadığı haber görsellerinden yalnızca birkaçını kaynaklarıyla birlikte aşağıda sizlerle paylaşıyorum.

Kaynaklar neler mi?

Hürriyet, Milliyet, Yeni Akit, bir seyahat acentesi, yerel medya ve hatta bir ilçe belediyesinin kendi resmi internet sitesi… Dahası da var fakat bu kadar kafi diye düşündüm.

Son olarak siz bu yazıyı okurken haber sitelerinin yanlış bilgileri düzeltmelerini ümit ederek sizlere iyi incelemeler diliyorum.

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/seyahat/dunyanin-en-buyuk-ikinci-kanyonu-turkiyede-40465443

 Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/catak-kanyonu-turizm-merkezi-olma-yolunda-kastamonu-yerelhaber-447429/

Kaynak: https://www.yeniakit.com.tr/haber/bu-terasa-cikmak-cesaret-istiyor-451659.html

Kaynak:http://www.azdavay.bel.tr/ProjeDetay.php?Kategori=biten_projeler&P=catak_kanyonu_cam_teras_ve_yuruyus_yolu_projesi

Kaynak: https://www.alibabatour.com/tur-detay/salda-golu-pamukkale-ulubey-kanyonu-cam-teras-turu-1-gece-konaklamali/26-2714-36064

Kaynak: http://www.haber29.net/torul/teras-49-yilligina-belediyenin-h17252.html

Kaynak: https://gezievreni.com/hatila-vadisi-milli-parki/


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.