Görgülü, "Turizm, IMF'nin yerini alabilir"...

Kayı Group'un sahibi Talha Görgülü "Başbakan, 15 turizmciye hedef göstersin IMF'den gelecek paradan fazlasını sağlarız. Fon'a ödenecek faizlerin yüzde 1'i kadar para turizme destek olarak verilse, IMF'nin vereceği paradan daha fazlasını kazandırırız" dedi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Görgülü, "Turizm, IMF'nin yerini alabilir"...

Türkiye ile Uluslararası Para Fonu arasındaki görüşmeler her gün yeni bir boyut kazanırken turizmcilerden ilginç bir teklif geldi. Zaman'a açıklamalar yapan Kayı Group'un sahibi Talha Görgülü, turizm sektörünün desteklenmesi halinde Türkiye'nin IMF'ye muhtaç olmayacağını söyledi. Görgülü, "Fon'a ödenecek faizlerin yüzde 1'i kadar para turizme destek olarak verilse, IMF'nin vereceği paradan daha fazlasını kazandırırız." dedi. Turizm sektörünün desteklenmesiyle istihdama katkıda bulunulacağı belirtiliyor.

Uzun zamandır Türkiye-IMF anlaşması ekonomi gündeminden düşmüyor. Dünya Ekonomik Forumu'nun başlamasıyla birlikte Türkiye'nin Davos'ta Fon'la anlaşıp anlaşmayacağı yine ekonomi gündemini meşgul etmeye başladı. İş dünyası da bu konuda ikiye ayrılmış durumda. Kimi IMF ile yapılacak bir anlaşmanın büyümeyi hızlandıracağına dikkat çekerken, anlaşmayı istemeyenler ise, 'krizin en zor kısmının geçtiğini ve bundan sonra Fon'a ihtiyaç duyulmayacağını' belirtiyor. Avrupa'nın en büyük turizm şirketlerinden biri olan Kayı Group'un sahibi Talha Görgülü, "Başbakan 15 turizmciyi toplayıp, 'size şunları, şunları vereceğim, beni IMF'ye muhtaç etmeyin' dese ve Fon'a ödenecek faizlerin yüzde 1'i kadar para turizm sektörüne verilse, IMF'nin vereceği paradan daha fazlasını ekstra ilave getiririz." dedi.

Bünyesinde Adam&Eve Oteli, Almanya'nın en büyük Türk tur operatörü olan GTI Travel, Kayı Tur ve Sky Havayolları'nı bulunduran Kayı Group'un sahibi Talha Görgülü, turizm sektörünün geleceğiyle ilgili hedeflerini Zaman'a anlattı. Türkiye'de diğer ülkelerden daha güzel otellerin olduğunu, denizi, tarihi, yemek kültürü, servis kalitesi, raftingi ve dağların ayrı birer avantaj olduğunu aktaran Görgülü, yapılacak köklü ve uzun dönemli yatırımlarla sektörün dünya markası haline geleceğine dikkat çekti.

Türkiye'ye Dubai'den daha çok turist geldiğinin ve kendine has Dubai modelini oluşturması gerektiğinin altını çizen Kayı Group'un patronu, bu konuyu herkese söylediğini hatta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü bile bu konuda bilgilendirdiğini açıkladı. Hükümetin Belek'teki saçma sapan binaları yıkıp devletleştirmesini isteyen Görgülü, "Arsaların parasını ödeyelim, orada 2-3 köy kuralım. Yerli ahali köydeki gibi yaşasın. Biz de oraya tur yapalım, turist getirelim; oradaki insanların yaşamını paraya dönüştürelim. Hem onlar kazansın hem de sektör." önerisinde bulundu.

AYAKBASTI PARASIYLA CEZALANDIRILDIK...

 

Krizle beraber bütün dünyada sektör küçülürken, Türkiye turizminin 2009'da 27 milyon civarında turist girişiyle yüzde 2,2 büyüme kaydettiğini anlatan Görgülü'ye göre, yakalanan bu ivmenin krizde fırsata çevrilmesi için sektör temsilcileri yeni projeler üretiyor. Bunları gerçekleştirmek için sadece yatırım değil, bürokratik ve malî engellerin de ortadan kalkması gerekiyor. İşsizliğin tavan yaptığı bir dönemde istihdama büyük katkı sağlayan turizm sektörü, oluşturduğu katma değerlere rağmen devletten beklediği destekleri alamıyor.

Sektör, bu dönemde üzerindeki en büyük yüklerden olan istihdam, enerji ve havalimanı maliyeti konularında tamamen kendi kârlarından feragat etti. Ayakbastı parasının rakip ülkelerde yüzde 50 düşürüldüğünü ifade eden Görgülü, "Bizi cezalandırmak istermişçesine bu rakam Türkiye'de 15 dolardan 15 Euro'ya yükseltildi. Bunun 1-2 yıl daha böyle devam etmesi demek, sektörün yabancıların eline geçmesi anlamına geliyor." şeklinde konuştu.

Kayı Group bünyesinde Almanya'nın en büyük Türk tur operatörü olan GTI Travel, Kayı Tur, Sky Havayolları ve Antalya'da grubun Adam&Eve Oteli bulunuyor. Kayı Group, 2009'da Türkiye'ye yaklaşık 700 bin turist getirmiş. 2 binin üzerinde çalışanı olan ve 2009 cirosu 700 milyon Euro olan Group, bu yıl en az yüzde 15 büyümeyi hedefleyiyor. GTI, başta Almanya olmak üzere Rusya, Hollanda ve Polonya gibi 4 önemli ülkede faaliyet gösteriyor. Gruba ait Sky Havayolları Almanya başta olmak üzere Avrupa'nın bütün ülkelerine uçuş gerçekleştiriyor.

Dünya küçülürken biz yüzde 2 büyüdük...

Görgülü, geçen yıl dünya turizmi krizden dolayı ciddi oranda gerilerken, Türkiye'nin yüzde 2 büyüme kaydeden tek ülke olduğunu bildirdi. Talha Görgülü bunu, turizm sektöründe dünyadan farklı olarak benzersiz imkânlara sahip olması, sektörün ana belirleyici unsurları olan Türk tur operatörleri, Türk bayraklı uçak şirketleri, konaklama sektörü, seyahat acenteleri ve turizm sektör temsilcilerine bağladı. Sektörün bugüne kadar birçok kriz atlatarak geldiğini ifade eden Görgülü, turizmcilerin hızlı ve esnek hareket etme kabiliyeti göstererek önlemlerini 2008 yılının sonunda almaya başladığını söyledi. Görgülü'nün verdiği bilgilere göre, sektör temsilcileri birtakım fedakârlıklar yaparak, öncelikle fiyatlarını hızlı şekilde revize etmiş. Sektör tanıtım ara vermeden devam etmiş. Görgülü, bu başarıya imza atarken yapılan fiyat indirimlerinden dolayı özellikle konaklama sektörünün gerekli kârlılıkları elde edemediğini de söyledi. (Zaman)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.