Gökyüzünde süzülen balonlar çoğalıyor...

Balon turlarına ilgi giderek artıyor. Son beş yıldır sivil havacılıkta önemli gelişmeler yaşanıyor. İç hatlardaki yolcu sayısı 8.5 milyondan 35 milyona yükselmiş durumda. Bu büyümeye paralel olarak, Türk tesciline kayıtlı büyük gövdeli hava aracı sayısı 150’den 300’e çıktı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Gökyüzünde süzülen balonlar çoğalıyor...
Üstelik söz konusu gelişmeler sadece havayolu işletmeciliği ile de sınırlı değil. Havayolu taksiden kargo taşımacılığına kadar birçok alanda önemli büyümeler söz konusu. Çok fazla gündeme gelmeyen balon işletmeciliğinde sessiz bir büyümeden söz edilebilir. Bundan üç yıl önce, Türkiye’de altı şirket balon işletmeciliği yaparken bugün bu sayı 12’ye çıkmış durumda. Royal Balonculuk ve Kapadokya Kaya Balonculuk İşletmeleri’nin de pazara girmesiyle işletme sayısı yakında 14'e yükselmiş olacak.

Göklerde 70 Balon var
Geçen mayısta gerçekleşen ve bir turistin

ölümüyle sonuçlanan balon kazasıyla gündeme gelen sıcak hava balonu işletmeciliğinin neredeyse tamamı, Ürgüp ve Kapadokya bölgesinde gerçekleşiyor.
Bu yıl yaklaşık 70 bin yerli ve yabancı turistin balon turuna katıldığı tahmin ediliyor. İsteğe göre 45 dakika ile 1.5 saat arasında değişen balon turlarına katılımcılar kişi başına 150-230 Euro arasında ücret ödüyor.

Talep 2005’te patladı
Şu an faaliyette olan 70 sıcak hava balonu var. İşletmelerindeki balon sayısının dağılımına bakıldığında Kapadokya Balonculuk ve Göreme Balonculuk’un 13’er balonla en çok balona sahip şirketler olduğu dikkat çekiyor. Peşinden 12 balonla Uluer Havacılık geliyor. Ürgüp Balonculuk beş, Sultan Balonculuk dört, Ezel Havacılık üç, Göktürk Balonculuk üç, Pelikan Havacılık üç, Cihangir Havacılık ve Han Havacılık ise iki balonla faaliyet gösteriyor. Göreme Balonculuk, pazarın en eski şirketlerinden biri. 1997’de kurulan şirket, tek seferde 10 ila 21 arasında yolcu taşıma kapasitesine sahip 12 büyük ticari balona ve bir adet de dört kişilik daha küçük balona sahip.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.