GENEL MÜDÜR GÖREVE BAŞLAR...

Aykut Bakay Aykut Bakay 31/12/2019 23:40
İnşaat devam etmektedir. Manzara korkunçtur. Kimsenin görmek istemeyeceği bir tablo vardır ortada. İnanılmaz bir gürültü, etraf toz duman… Herkes telaş içinde, ne dedikleri anlaşılmayan birbirine bağırarak bir şeyler söyleyen inşaat işçileri.  Keskin bir inşaat kokusu beton, nem, çimento, harç, mermer tozları… Kaynak yapanlar, demir kesenler… Hilti, balyoz sesleri, insanın beyninin en ücra noktalarına kadar girip, düşünme ve konuşma zorluğu yaşatıp, ben neredeyim, nereye geldim dedirtmekte . Sanki piyasadaki bütün sesli aletlerin hepsi buraya inşaatçılarla beraber bağıra bağıra türkü söylemeye gelmişler...

Etraftan sarkan borular, kablolar… Ucundan, kenarından, atlaya zıplaya, kalaslarla geçilen karanlık odalar… Basmayın, girmeyin, dokunmayın, açmayın, kapamayın uyarı levhaları... Her yerde üstü başı harç, toz, boya olmuş birileri... Lobinin büyük mermerlerini kamyondan bağıra çağıra indiren ustalar…

Bu ortamı yaşayan meslektaşlarımız çok iyi bilirler. Manzara aynen böyledir. Eksiği vardır fazlası yoktur.

İşte tam bu telaş arasında işi devralan genel müdür; Hiç başlamasam mı acaba, nerden bulaşırım böyle işlere bilmem ki tozun toprağın, gürültünün ortasına… Niye herkes gibi ben de normal bir iş bulmadım. Off tekrar yeniden başlamak, sıfırdan başlamak, bir yerler kurmak, lanet olsun, bu bir ceza mıdır, işkence midir, önceki işimden ayrılmasa mıydım acaba diye düşünmektedir.

Öte yandan hiç hesaba katılmayan bir duygu vardır ki; insanın kendini gerçekleştirebilmesi, üretebilmesi, yaratabilmesinin sonucundaki mutluluk.  

* Gözlerinizin önünde yavaş yavaş büyüyecek bir bebektir, otel.
* Sıfırdan bina oluşturmak, bittiğini görmek.
* Her metrekaresinde bir emeğinin olduğunu düşünmek.
* Şu kadife kumaşların renklerini, desenlerini ben belirledim diyebilmek.
* Etrafta dizilmiş güzel giyinmiş personelin ahengini düzenini görmek.
* Yaptığı  oluşturduğu eserin güzelliğini görmek.
* Otele gelen ilk misafiri selamlamak.
* Yapılan ilk temizliğin kokusunu hissetmek.
* Otelin tamamen dolu olduğunu görmek.
* Misafirlerin memnun olduğunu görmek.
* Otelin yavaş yavaş para kazanmaya başlaması.
* Otel sahiplerinin ve personelinin mutlu olması.
* Otelin isminin yavaş yavaş ağızlarda dolaşması.
* Başarmış olmanın ilk mutluluğu.
* Arkasına baktığında, "evet doğru şeyleri yaptım" diyebilmesi.
* Bir aşktır otelcilik.
* Büyük bir hazdır…

Bunları düşündüğünde, birden heyecanlanır ve sabırsızdır, yapılacak çok iş vardır. Yol haritası çıkartılıp harekete geçilecektir… Bu andan itibaren zamana karşı yarış başlamıştır.

Kendi ofisini bulur ve yerleşir, daha sonra yakınında sekreteri için bir ofis ayarlar. Otelin kuruluş aşamasında, yol haritalarında, sistemin oluşturulmasında ve düzeninde, her genel müdürün farklı stili vardır.

Beş yıldızlı uluslar arası zincir otellerde kanun gibi yazılmış, otel açılışından itibaren, tüm detaylar, operasyonlar ve standartların yazılı olduğu kalın el kitapları vardır. SOP (Standards Operational Procedures) Kurallarının dışına çıkılmaz. Personel elbiseleri, odalardaki yazılı matbuatlar, otel içinde kullanılacak tekstil malzemelerinin, perdelerin, yatak örtülerinin kumaşları, yatak çarşafının kaç tel incelikte olduğu hatta otelde servis edilecek oda servisinin tepsisindeki menaj takımlarının nasıl durması gerektiğine kadar detaylar vardır ki dünyanın her yerinde aynı kalitede aynı standartta servis edilecektir. Genel müdür bu planı takip eder.

Zincir oteller bu işin çözümünü bulmuşlar. Sistemi otomatiğe bağlamışlar. Düşünsenize 6 ayda bir otel açılışı … Eh ne yapacaklar. Bir grup insan otel yapacakları bölgeyi inceleyip bilgi topluyor. Burada yapalım oteli , burası uygundur diye başlıyorlar inşaata. Açılış müdürü ve açılış ekibi binayı kuruyor, sistemi hazırlayıp oteli işletecek müdüre ve ekibine devrediyor. Daha sonra açılış ekibi farklı bir projede yeniden başka bir otel inşaatına geçiyor.

Bazen de esas genel müdür proje aşamasında işe başlar, proje ile beraber çalışır. Otel nasıl planlanmış, hangi departmanlar nerelere konuşlandırılmış inceler, eksiklikler varsa tamamlar, proje üzerinde detaylandırır. Otelin altyapısı hakkında bilgi alır, belge ve açılış evrakları hakkında bilgi alır, gerekiyorsa devir alır, durumları takip eder.

Daha küçük ölçekli üç dört yıldızlı otellerde de otel açılmadan 8 - 9 ay önceden, projenin başlamasından hemen sonra göreve başlar. En kötü olanı ise proje bittiğinde, otel müdürün işe alınmasıdır. Daha önce otel inşaatı deneyimi olmamış insanlar tarafından yaptırılan binada bir dizi hatalar ve eksiklikler yüzünden daha sonra çok sıkıntı yaşanacak, fark edilebilse bile , bir çok bölüm belki de yıktırılıp yeniden yaptırılacaktır. Otel inşaat projesi diğer inşaat projelerine  benzetilmemelidir. Binadaki personelin kullanım alanları, misafirlerin gezinme, dinlenme, alışveriş, yeme içme ve yaşama alanları binanın iç ve dış tasarımları yapılırken konfor ve kullanım kolaylığı gözeterek en ince ayrıntılarına kadar düşünülmelidir.

Bir sonraki yazıda otel departmanları kuruluyor…


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.