Gençler seyahatlerinde kaç para harcıyor?

IPK International’ın hazırladığı turizm trendleri araştırmasına göre, gençler seyahatlerinde ortalama 900 Dolar harcıyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Gençler seyahatlerinde kaç para harcıyor?

Şimdiye kadar uygulanan ucuz fiyatlar ve yapılan harcamaların azlığından dolayı seyahat endüstrisinin ‘küçük’ bir parçası gibi görünen gençlik turizmi büyüyor. Çeşitli kurum ve kuruluşların bu alana yönelik yaptığı araştırmalar durumun değişmeye başladığını gösteriyor.

Araştırmalar, gençlerin daha fazla seyahat edip, yeni yerler keşfederek daha fazla harcama yapmak istediğini ortaya koyuyor. UNWTO uzmanları gençlik turizminin hacminin 182 milyar dolar olduğunu söylüyor. Bu da dünyada gerçekleştirilen toplam 1 milyar seyahatin yüzde 20’si anlamına geliyor. UNWTO uzmanları yılda seyahat eden genç gezgin sayısının 200 milyon olduğunu, bu rakamın 2020 yılında 300 milyona çıkacağını tahmin ediyor.

IPK International'ın Avrupa Seyahat Monitörüne göre, 2011 yılında, 15-29 yaş grubundan 93 milyon genç gezgin tatil için yurtdışına gitti. Avrupa’daki gençlik turizmi pastasının dünya gençlik turizmi pastasında olduğu gibi, yüzde 23 olduğu belirtiliyor. Avrupalı gençlerin yüzde 66’sı nispeten yedi geceden kısa seyahat edip, her seyahatlerinde ortalama 900 dolar harcıyor. Almanya, Fransa ve İngiltere gençlik turizminin en büyük üç pazarını oluşturuyor. Almanya yurtdışına yolladığı 17 milyon genç gezginle birinci, Fransa 7,9 milyonla ikinci ve İngiltere de 7,3 milyonla üçüncü sırada bulunuyor.

Ancak Dünya Gençlik, Öğrenci ve Eğitim Turizmi Konfederasyonu’na (WYSE) göre, bu pazar, yurtdışına eğitim amaçlı yapılan, gönüllü kamplarda çalışma gibi daha uzun ya da daha pahalı seyahatler dikkate alındığında bile daha da değerlidir.

Pisa forumunda konuşan WYSE Genel Müdürü David Chapman, gençlik turizminin sırt çantalı dönemden beri seyahat endüstrisinin büyüyen bir segmenti olduğunu belirterek “Gençler, dünya turizm pazarının yüzde 20’sini temsil ediyor” dedi.

“Günümüzde büyümenin temeli ‘Y Kuşağı’ oluşturuyor” diyen Chapman, “Bu kesimde seyahate daha fazla harcayacak para var. Eskiye göre daha uzak ülkelere gidip, daha sık geziyorlar. Teknolojiye yatkınlıkları, fazla para harcamaları ve sosyal ağları daha fazla kullanmalarından dolayı geçmişin backpacking (çantasını alıp yurtdışına ucuz tatil için çıkanlar) amatörlerinden birer ‘ flashpacker’e (yüksek bütçeli backpacking yapanlar) dönüşmelerine neden oldu. Bu da onları pazarın yeni bir parçası haline getiriyor.”

WYSE’nin, 137 ülkede 35 yaşındaki 34 bin gençle yaptığı anket, son 10 yılda pazarda ciddi bir değişim olduğunu ortaya koydu. Gençlerin yüzde 38’i dil eğitimi ve eğitim amaçlı yurtdışına giderken, yarıya yakını temsil eden yüzde 45’lik kesimi yurtdışına tatil amaçlı gidiyor. Gençlerin yüzde 15’i iş deneyimi kazanmak için seyahat ederken, yüzde 5’i de gönüllü çalışma kampları projelerine katılmak için seyahate çıkıyor.

WYSE uzmanları, işsiz gençlerin serbest zamanlarını çalışmak veya eğitim amaçlı ya da kültürel deneyim kazanmak gibi zorunluluklardan dolayı kullanmak istemelerinin tatil pazarı payında bir düşüşe yol açabileceğini söylüyor.

2002 yılında gençlerin yüzde 15’i kendisini ‘turist’ diye tanımlarken, 2012 yılında bu gençlerin yüzde 30’a yakının kendisini ‘turist’ olarak tanımlaması karşımıza ilginç bir eğilim olarak çıkıyor. Buna karşın 10 yıl önce yüzde 30 olan ‘sırt çantalı’ sayısı yüzde 15’e düştü. (tourexpi)

 

 

 

  


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.