Gemi Maketleri Sergisi...

Gemide, Gemi Maketleri Sergisi’nden Ege’nin sularına mavi tur hayali...

Adil Çulhaoğlu Adil Çulhaoğlu 31/12/2019 23:40
Gemi Maketleri Sergisi...

Adil Çulhaoğlu

Ankara'nın uydu kentlerinden Çayyolu’nda Marina adı verilen Parkın içinde görenlere tatili hatırlatan, bir havuzun içinde inşa edilmiş Gemi şeklindeki kafeteryada  “Tatil Yörem: Datça” Fotoğraf serginsinin hazırlık çalışmaları için gittiğimde, Nural Çayırlı ve Mustafa Toker’in “Gemi Maketleri Sergisi” ni gezerek denizcilik tarihimizde adeta bir yolculuk yaptım.

Denizcilik Tarihimizden İzler

Sergide, Türk Donamasının 1876 tarihli ilk denizaltılarından Abdülmecit’in buharlı modelinden tirhandillere, guletlere, yatlara kadar çeşitli büyüklükte 20 tekne modeli yer alırken, Geminin bulunduğu havuzda da uzaktan kumandalı bir tekne modeli de ziyaretçileri yüzerek karşılıyordu.

Tirhandillerin uzunluğunun genişliğinin 3 katından fazla olmayacağı anlamına geldiğini öğreniyorum. Önceleri süngercilikte kullanıldığını, sonraları turistik amaçlarla kullanmak üzere bu teknelerin iç kısımlarına kabinler yapıldığını anlattı Nural Bey. Güney Egede süngere çıkan teknelerden oluşan kafilelerin dönüşlerinde lider teknenin direğinde sarı flama çekiliyse davul zurnayla, siyah flama asılıysa sessizce karşılanış hikâyesini dinliyorum.

Toplumsal Katkı Sağlıyor

Ayrıca, Gemi modellerinin Mavi Yolculuk için oluşturacağı ilgi kadar sosyal içerikli projelere de konu olduğunu, “Modelcilikte edindiği  bilgi ve birikimi ıslah evindeki mahkumlar, Rehabilitasyon Merkezindeki  birinci öncelikli gazilerimiz ve hastalar ile paylaştığını” da öğreniyoruz Nural Bey’den. Gezinin sonunda sanatçılarla sohbet ediyoruz bir süre.  İstanbul’da, ortaokuldayken Resimli Bilgi adlı dergide gördüğü resimlerden esinlenerek ilk tekne modelleri çam kabuklarından yapmış ve Kurbağalı Dere’nin ağzında yüzdürmüş, kendisinde bir tutku haline gelmiş bu güne kadar 100’ün üstünde model yapan tekne modelcisi Nural Bey, ‘’Hatta oğlumun doğumunu, yaptığım 7 tekne modelini havuzda yüzdürerek kutladım’ diye ekliyordu.

Genç sanatçı Mustafa Bey’in ise, 4 yıldır gemi modeli yaptığını, bugüne kadar 30’u aşkın çeşitli ebatlarda ve modelde gemi modelleri yaptığını öğreniyorum sohbetimiz bittiğinde.

Tatil Arzusu

Tatilin Ankaralıları davet ettiği şu günlerde, Gemiyi içine alan havuzda yüzen küçük Maket Gulet, bizleri Egenin Datça, Marmaris, Bodrum, Akyaka, Fethiye koylarında mavi sularda mavi yolculuğa çıkarıyor gibi bir his veriyordu, Marina Parkta sergiyi gezenlere…

Tatil Arzusu’nun devamlılığı turizm ve kültür zenginliklerimizin, geleneklerimizin geleceğe aktarıldığı, paylaşıldığı ortamların varlığı ile mümkün. Gemi Modelleri ve Datça Sergisi’nin ardından Çayyolu Marina’da, işletmecilerin yaptığı yeni iç düzenlemenin uygun ortamında, yaz sonu izlenimlerimizi sergiler ve sohbetlerle paylaşabileceğimizi, INFOCAFE uygulaması için de bir başlangıç modeli oluşturabileceğimizi düşünüyorum.

Dostlarımız Sergilerimize ilgilerini bu sefer de esirgemediler, yanımızda oldular. Sergilerimize ilgilerini esirgemeyen her zamanki gibi yanımızda olan dostlara projelerimize gösterdikleri ilgi ve katkıları nedeniyle tüm dostlarımız adına da bizzat gelen Ümit Yaşar GÖZÜM, Olay SALCAN ve Recep PEKER TANITKAN teşekkür ediyorum.

Her şeye rağmen ülkemizde ve dünyada “Tatil Arzusu” nun son bulmadığını biliyoruz, güzel ve gönlümüzce geçecek bir yazın ardından  görüşmek dileği ile….

    

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.