Gaziantep, Suriyeli turistlerin alışveriş cenneti oldu..

Suriye ile eylül ayında vize uygulamasının kalkması, Türkiye'nin sınıra en yakın ili olan Gaziantep'i bölgenin "alışveriş cenneti" yaptı. Suriyeli turistler, tatil günleri olan cuma ve cumartesi, gerek tur operatörleri gerekse özel araçlarıyla Gaziantep'e akın ediyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Gaziantep, Suriyeli turistlerin alışveriş cenneti oldu..
Suriye ile eylül ayında vize uygulamasının kalkması, Türkiye'nin sınıra en yakın ili olan Gaziantep'i bölgenin "alışveriş cenneti" yaptı. Suriyeli turistler, tatil günleri olan cuma ve cumartesi, gerek tur operatörleri gerekse özel araçlarıyla Gaziantep'e akın ediyor. Şehrin en büyük alışveriş merkezi Sanko Park'ta Suriyeli ziyaretçi sayısı aylık 3 binden 50 bine çıkarken, yönetim de yeni uygulamalar başlattı. Anonslar Türkçe'nin yanı sıra Arapça da yapılmaya başlanırken ayrıca bir "tax free" ofisi de kuruldu.

 

Yönetimini Jones Lang La Salle'ın yaptığı Sanko Park'ın Genel Müdürü Emre Şen, kasım-ocak döneminde yüzde 39 artış gösteren ziyaretçilerin çoğunluğunu ise Suriyelilerin oluşturduğunu ifade etti. Suriyelilerin vize kalktın sonra Türkiye'yi adeta mesken tuttuğunu anlatan Şen, bunun nedenini "Geleceği yakalıyorlar" sözleriyle açıkladı. Suriye vatandaşlarının 110 km'lik mesafeyi geçince adeta zaman yolculuğu yaptığını dile getiren Şen, 12 tur operatörü ve özel araçlarla geldiklerini belirterek, "Alışverişte daha çok teknolojik ürünlere merakları var. Bunda garantili satış olmasının etkisi büyük. Onun dışında büyük metrekarelerdeki moda mağazalarından her türlü alışverişi yapıyorlar." dedi.

 

MUDO VE YKM'DE CİROLAR ARTTI...

 

Suriyelilerin akını sonrası mağazalarında yaşanan değişimi anlatan Mudo Mağaza Yöneticisi Mehmet Bahadır ise günlük cirolarının yüzde 40'ının tek başına Suriyeli kadınlar tarafından yapılır hale geldiğini söyledi. Bahadır, "Vize uygulaması kalktıktan sonra sayılar arttı. Tek faturada 2 bin 500 TL'lik alışveriş yapanlar var." diye konuştu.

 

YKM Mağaza Müdürü Ali Omak ise vize öncesi kayıtlı 350 Suriyeli müşteriye sahip olduklarını, vize kalktktan sonra ise bu sayının 1200'e çıktığını söyledi. Omak, "Müşteri sayımızı iki-üç ayda dörde katladık. Bu kişilerin alışveriş frekansları da arttı. 350 müşteri yılda bir kez YKM'den alışveriş yaparken, 1200 müşteri alışveriş süresini iki ayda bire indirdi. Genel ciro içindeki payları ise yüzde 8 civarında" dedi. (Referans)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.