Facianın nedeni yetkisiz personel...

Atatürk Havalimanı’nda yolcu uçağın de-icing aracına çarpmasıyla operatör Güven Alkan’ın hayatını kaybettiği olayda, teknisyen olmadığı için yetkisiz personelin pilota yanlış işaret vermesinin yol açtığı anlaşıldı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Facianın nedeni yetkisiz personel...

THY’nin pazar günü saat 00.30’da Bangkok’a gitmek üzere 237 yolcusuyla hareket eden Airbus A340 tipi uçağı, kalkış öncesinde buzlanmanın önlenmesi amacıyla de-icing adı verilen işlemin uygulanması için kulenin önündeki taksi yolundaki özel cebe motorları çalışır olarak geldi. Bundan sonra facia adım adım şöyle gerçekleşti:

 

TEKNİSYEN YOKTU: Kurallar gereği, motor çalıştırmış yolcu uçağına de-icing işlemi yapılırken teknisyenin işleme eşlik etmesi, kulaklık ile pilotlarla irtibat kurarak, “De-icing bitti, araç uzaklaştı, taksiye serbestsiniz” dedikten sonra uçağın hareket etmesi gerekiyordu. Ancak o gece teknisyen motor çalıştırma işlemine eşlik ettikten sonra de-icing yapılan bölgeye zamanında gidemedi. Teknisyen ulaştığında kaza yeni olmuştu.

 

SOL TARAFTAKİ ARAÇ ARIZALANDI: Uçağın sağındaki araç de-icing yaptıktan sonra geri çekilse de, soldaki araç bu sırada arızalandı. Yer personeli ve pist başına giderken uçağa yol gösteren ‘follow me (Takip et)’ aracı, de-icing aracını itmek üzere yerinden ayrıldı. Ancak aracı birkaç metre ilerletebildiler.

Ve felaket geliyor

 

YANLIŞ İŞARET VERİLDİ: Aracın arızalandığı bilgisi, yetkisiz bir personel tarafından işaretle pilota bildirilmeye çalışıldı. Ancak pilotlar, işlemin bittiğini zannetti. De-icing sırasında çıkan zerrecikler nedeniyle görüşün düşük olduğu şartlarda, pilotlar uçağın kanat uçlarını kontrol etmeden hareket etti.

 

UÇAK ÇARPTI, KEPÇE DEVRİLDİ: A340 uçağının hareketiyle ‘winglet’ denen sol kanat ucu, de-icing aracının kepçesine vurdu. Apron Teçhizat Operatörü Güven Alkan, yüksek pozisyondaki kepçenin sepetinden aprona düştü. Üzerine kepçenin devrilmesiyle de hayatını kaybetti. Araçtaki şoför Adem Yüksel de yaralandı.

 

Kabinli sepet olsa belki kurtulabilirdi

 

ÇOĞU modern havalimanında olduğu gibi (üstte), Atatürk Havalimanı’nda da sepeti kabinli ve daha güvenli ‘de-icing’ araçları olmasına rağmen, korkunç kazada operatör Güven Alkan, sepeti kabinli olmayan bir de-icing aracında bulunuyordu. Kabin olmadığı için de Alkan sepetten fırlayarak devrilen aracın altında feci şekilde can verdi. (Hürriyet)

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.