Estonya, Schengen vizesi olan Ruslara sınırlarını kapatıyor

Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsalu, “Bir hafta sonra, Estonya tarafından verilen Schengen vizeleriyle ilgili bir yaptırım uygulamaya alınacak. Söz konusu vizeye sahip (Rusya vatandaşlarına) sınırlamalar getirilecek, Estonya’ya girişleri yasaklanacak” açıklamasını yaptı.

11/08/2022 16:51
Estonya, Schengen vizesi olan Ruslara sınırlarını kapatıyor

Estonya, daha önce ülke tarafından Schengen vizesi verilen Rusya vatandaşlarına sınırlarını kapatma kararı aldı. Ayrıca Reinsalu, söz konusu yasakta istisnalar da uygulanacağını kaydederek başka ülkeler tarafından Schengen vizesi verilen Rusya vatandaşlarının Estonya’ya giriş yapabileceklerini söyledi.

Diğer yandan söz konusu yasak, diplomatik temsilcilik çalışanları, işi uluslararası taşımacılıkla ilgili olanlar, ülkeye insani sebeplerle gelecek kişiler, Estonya’da yaşayan akrabalarını ziyaret edecek olan vatandaşlar ve AB ülkelerinde serbest dolaşım hakkı bulunanlar için de geçerli olmayacak.

Estonya Dışişleri Bakanı, getirilen yasağın 50 bin kişinin Estonya’ya girişlerini etkileyeceğini belirtti.

Rusya’nın Ukrayna’da askeri operasyon başlatmasından sonra AB, Rusya ile arasındaki kolaylaştırılmış vize uygulamasını durdurdu. Söz konusu uygulama, resmi görevi olanlar ile girişimcilerin vize başvurusu süreçlerini kolaylaştırıyordu.

Daha önce Estonya ve Finlandiya hükümetleri, AB ülkelerinin Rusya vatandaşlarına turist vizesi vermeyi tamamen durdurmaları çağrısını yapmıştı. Bunun üstüne Avrupa Birliği (AB) Komisyonu yetkilileri, AB ülkelerinin Rus turistlere vize verme konusunda koordine adımlar atılmasını ele alacaklarını kaydetti.

Rusya'nın AB Daimi Temsilcisi’nden değerlendirme

Rusya'nın AB Daimi Temsilcisi Vladimir Çijov, Ruslara Schengen vizesi verilmesinin yasaklanması konusunun Avrupa Birliği'ndeki tartışmaların merkezinde olduğunu söylemek için henüz erken olduğunu belirtti.

Rossiya 24 televizyonuna konuşan Çijov, “Bu konunun şu an için Avrupa Birliği'ndeki tartışmaların merkezine oturduğunu söylemek için en azından biraz erken olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Daha önce AB Komisyonu basın sözcüsü, Ruslara turist vizesinin verilmemesi ile ilgili konuların AB düzeyinde tartışıldığını bildirmişti.

AB, topu üyelere attı

AB Komisyonu sözcülerinin haftalık basın toplantısında Finlandiya ve Estonya'nın teklifi gündeme geldi.AB Komisyonu sözcülerinden Anitta Hipper, "AB Komisyonu olarak bu teklifi destekliyor musunuz?" sorusuna karşılık verirken mayıs ayında AB ülkeleriyle Rusya arasındaki vizeleri kolaylaştıran anlaşmanın kısmen askıya alındığını hatırlattı.

Hipper, "Üye ülkelerin her vize başvurusunu kendi yetkileri dahilinde incelemeleri gerekiyor. AB ülkeleri, kamu politikaları veya iç güvenliklerini göz önünde bulundurarak vize verilmesini reddedebilir" dedi.

Vize başvurularının değerlendirilmesinden ve vizelerin verilmesinden üye ülkelerin sorumlu olduğunu vurgulayan Hipper, "Vizelerin verilmesini sadece üye ülkeler sınırlandırabilir" diye konuştu.

Hipper, Rusya'daki bazı AB ülkelerinin konsolosluklarında çalışanların Ukrayna krizinin başlamasından sonra sınır dışı edildiğini hatırlatarak "Bu da Rus vatandaşlarının vize başvurularını yapmalarını zorlaştırmaktadır. Bu durum da göz önünde bulundurulmalıdır" ifadelerini kullandı.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.