Eski Bakandan Ersoy’a 4 Kritik Soru

TÜRSAB yasası hakkında çarpıcı iddialarda bulunan Eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un TÜRSAB yasa taslağını kendi şirketlerinin menfaati doğrultusunda değiştirdiğini ifade ederek, cevaplaması için Ersoy’a dört soru sordu.

16/04/2019 08:15
Eski Bakandan Ersoy’a 4 Kritik Soru

Turizm eski bakanlarından Bahattin Yücel, Turizmgazetesi.com’daki köşe yazısında TÜRSAB yasası ve Bakan Ersoy hakkında çarpıcı iddialarda bulundu.

Bakan Ersoy’un sektörü “şirket gibi” yönetmeye çalıştığını ifade eden Bahattin Yücel, Bakan Ersoy’un 1618 sayılı yasanın değişikliği için yapılan çalışmalarda TÜRSAB’ı devre dışı bırakarak, ortağı olduğu şirketler ve temsil yetkisi olmayan derneklerle süreci yönetme çabasına girdiğini yazdı.

“TÜRSAB’ın görüşlerinin dikkate alınmadı gözleniyor”

Yasa taslağı hazırlanırken, temsil yetkisine sahip tek kurum olan TÜRSAB’ın görüşlerinin alınması gerektiğine vurgu yapan Bahattin Yücel, “Ancak son anayasa değişikliklerinin ardından, atanarak göreve başlayan Kültür ve Turizm Bakanımızın içinden geldiği sektörün en yetkili temsilcisi konumundaki TÜRSAB’ın, seçimle gelen yönetiminin görüşlerini dikkate almadığı gözleniyor” diye yazdı.

Bakan şirketinin çalışanlarından görüş almak için ısrar mı ediyor?

Bakan Ersoy’un TÜRSAB yerine temsil iddiası bulunmayan derneklerle görüştüğü ve kendi şirketlerinin profesyonellerinden görüş alma konusunda ısrar ettiğine dair söylentilerin çıktığını yazan Bahattin Yücel şöyle devam etti: “Mesleğin bütününü temsil iddiaları bulunmayan dernekler ve -daha ileri giderek- hisselerinin çoğunluğu kendisine ait şirketlerin profesyonellerinden, görüşler alınmasına ilişkin ısrarcı olduğu söylentileri karşısında, bazı soruları sormanın kaçınılmaz olduğu ortada”.

Daha önce TÜRSAB’da başkanlık ve ardından Turizm Bakanlığı yaptığını hatırlatan Bahattin Yücel, Bakan Mehmet Nuri Ersoy’a cevaplaması için şu soruları yöneltti:

Bakan yasayı şirketlerinin lehine mi tasarlıyor?

-Yeni yasa taslağının; yaklaşık 8000 üyeli mesleğin genel çıkarlarını bir yana iten, az sayıda ve ezici çoğunluğu Sayın Bakana ait şirket/lere koanklama tesislerimizde “tek satıcılık” yoluyla, haksız rekabete neden olacak biçimde tasarlandığı, doğru mudur?

Bakanın uluslararası rezervasyon portallarına karşıtlığının altında ne var?

-Doğrudan tüketiciye ulaşılmasına olanak veren uluslararası rezervasyon ağlarına erişimin yasaklanmasını savunan, bu kuruluşları “digital kapitülasyon” peşinde olmakla suçlayacı beyanların nedeni, çoğunluk hisseleri Sayın Bakana ait şirketler adına haksız rekabet oluşturma amaçlı olabilir mi?

Haksız rekabet ile ilgili Bakanlık görüşleri neden sektörle paylaşılmıyor?

-Yürürlükteki “Rekabet Kanunu” çerçevesinde sahip olunan pazar payının, yasada öngörülen hadleri aşması karşısında, haksız rekabeti önleyecek hükümlere ilişkin, Bakanlık görüşleri sektör ile paylaşılmış mıdır?

Otellere transfer yetkisi mi veriliyor?

-1618 Sayılı Yasada, seyahat acentelerine tanınan münhasır hak niteliğindeki havalanı-otel transferlerinin, konaklama işletmelerince de üstlenilmesine izin verildiği, doğru mudur?


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.