Eresin'den Bakanlığa, acil eylem planı çağrısı

Koronavirüs nedeniyle Türkiye'nin İran ile sınırlarını kapatması iş dünyasını tedirgin etti. Turizmden, kimyaya ve lojistiğe kadar birçok sektörde kayıp endişesi yaşanıyor.

25/02/2020 10:56
Eresin'den Bakanlığa, acil eylem planı çağrısı

Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı 20 ülke arasındaki İran’da Koronavirüsden ölümlerin yaşanmasının ardından, sınırın kapatılması, tedirginlik yarattı.

Virüsün İranlı turistlerin yoğun olarak geldiği Nevruz dönemine denk gelmesine dikkat çeken Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, Dünya'da yer alan haberde, İran girişlerinin kapatılması özellikle durgun kış sezonunun bitişi olarak beklenen Nevruz döneminin turizm hareketlerini de durduracağını ifade etti.

Acentalar ödemeyi yaptı

Acentaların ciddi kayıpları olacağına dikkat çeken Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Kuk, yaklaşık 15 gün sonra Nevruz için birçok acenta, uçak ve otellere ön ödemelere yapıldığını vurgulayarak “İran pazarına çalışan birçok acentamız var. Acentaları ciddi boyutlarda mağdur edebilir. Turizm Bakanlığı acil önlem alarak seyahat acentalarının mağduriyetinin giderilmesi lazım” dedi.

“Van için ciddi sorun”

Her yıl olduğu gibi bu yıl da İran'da kullanılan Celali Takvime göre yılbaşı olarak kabul edilen ve bu sene 20 Mart'a denk gelen Nevruz'da Van'a çok sayıda İranlı turistin gelebileceğini aktaran DEİK/ Türkiye – İran İş Konseyi Başkanı Osman Aksoy, “İranlı turistler Van'da bulunan AVM'lerden hatırı sayılır alışveriş yapıyor. 20 Mart'a kadar bir çözüm bulunamadığı takdirde Van ciddi bir gelir kaybı yaşayacak” şeklinde konuştu.

Sınırın kapatılması konusunda endişeli olduklarını ifade eden Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) Başkanı Necdet Takva, her yıl Van’da 15 Mart ve 5 Nisan arası Nevruz’a özel yapılan alışveriş festivalini olumsuz etkileyeceğini söyledi. Takva, İranlı turistlerin yoğun olarak Van ve çevresine geldiği Nevruz döneminde özellikle satışların yüzde 50 düşeceğini ifade etti.

Nevruz döneminde 200 - 250 bin İranlı turist geliyor

Takva, “Sadece Nevruz döneminde 200 - 250 bin İranlı turist geliyordu. Bu turistler de ortalama bin 500 dolar harcama yapıyorlardı. Van ve çevresinin nerdeyse 300 milyon dolarlık bir kaybı olacak” dedi. Virüs ile mücadele de sınırların kapatılmasından başka çözümler bulunabileceğini ifade eden Takva, bunun komşu İran ile ilişkileri kötü etkileyeceğini kaydetti.

Eylem planı bekleniyor

Koronavirüsün konaklama sektörü üzerindeki negatif etkilerinin gittikçe arttığını vurgulayan TÜROB Başkanı Eresin, “Virüsün Avrupa ülkelerinde de çıkmış olması bizim Çin’den doğan açığı Avrupalı turistle kapatabilme çabalarımızı da gittikçe zorlaştırıyor.

Bu etkiler büyümeden ve geri dönülmez hale gelmeden sektör için acil eylem planı hazırlanmalı. En kısa süre içinde ilgili bakanlıklarla bir araya geleceğiz. Turizm Tanıtım Ajansı bu noktada bir acil eylem planı oluşturuyordur diye düşünüyoruz" dedi.

THY, İran seferlerini 27 Şubat’a kadar askıya aldı

İran’da da ortaya çıkan koronavirüs salgını sebebiyle harekete geçen Sağlık Bakanlığı ilk aşamada İran'dan Türkiye'ye gelen uçaklarda İranlıların Türkiye'ye gelişini durdurma kararı almıştı.

THY de 27 Şubat'a kadar İsfahan, Meşhed, Şiraz ve Tebriz seferlerinin iptal etti. Tahran'a günlük yapılan sefer sayısı da 2'ye düşürüldü, bu süreçte ulusal ve uluslararası otoriteler ile 'koronavirüs' kaynaklı durum değerlendirilmesinin yapılacağı bilgisi alındı.

2.1 milyon İranlı turist geldi

İran, 2019’da Türkiye'ye en çok turist gönderen 5 ülkeden biri oldu. İran’dan Türkiye’ye gelen turist sayısı 2.1 milyon kişiye ulaştı. Bu yıl ocakta ise 24.77’lik artışla 120 bin 527 İranlı turist Türkiye’ye geldi. Son iki yıldır Van’ı ziyaret eden turistlerin yüzde 99’u da İranlı turistlerden oluşuyor. Global Blue’nu verilerine göre Türkiye’de vergisiz alışverişlerde İranlı turistin ortalama harcaması 2019’da yüzde 21 büyüyerek 873 dolara ulaştı.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.