Engelliler için İstanbul Gezi Haritası...

150 plaza çalışanı bir araya geldi ve "beyaz yakalılar bi'şi yapsa" adında sosyal platformunu kurdu. İlk projelerinden birinde İstanbul 'u karış karış gezdiler ve 'engelliler için gezi haritası' çıkardılar.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Engelliler için İstanbul Gezi Haritası...

Beyaz yakalılar bi'şi yaptı ve İstanbul'u karış karış gezerek engelliler için gezi haritası çıkardı. Haritada metrobüs, tramvay, deniz otobüsü, metro istasyonlarının engelli vatandaşlara ne derece uygun olduğunu tespitleriyle anlattılar.

Proje bitiminde ortaya çıkacak “İstanbul Hepimizin Gezi Rehberi” ile engelliler ulaşım haritasının yanı sıra gezebilecekleri rotalara ve engelli dostu mekanlara da kolayca ulaşabilecekler. Proje kapsamında İstanbul’un çeşitli noktalarına akülü tekerlekli sandalye kullananlar için şarj üniteleri de yerleştirilecek.

Türkiye ’nin büyük ve orta ölçekli birçok kurumsal şirketinde değişik pozisyonlarda çalışan beyaz yakalılar büyük bir sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdi. 150’yi aşkın platform üyesi İstanbul’u karış karış gezerek, engelliler için İstanbul sokaklarına erişimin haritasını çıkardı. “İstanbul Hepimizin Gezi Rehberi” kapsamında, engelliler için rahatça gidebilecekleri mekanlarla çeşitli engelli gruplarının kullanabileceği toplu taşıma araçlarının rotaları ve güncel listeleri de bulunuyor.

“İstanbul’da seyahat etmek, müzeleri ve kültür merkezlerini gezmek, hastanelere engelsiz ulaşmak hepimizin hakkı.” diyen proje ekibi, sosyal medya üzerinden bir araya gelerek çalışmalarına başladı.

Eğimler hesaplandı

Gönüllülük esasıyla çalışan platform üyesi beyaz yakalılar, bu konuda bilgili sivil toplum kuruluşlarından aldıkları bilgiler çerçevesinde uluslararası kriterlere göre değerlendirme yaptılar. Her hafta ellerinde metre ile gezerek kapı genişliklerini, asansör boyutlarını ölçüp, rampaların eğimini dahi hesaplayan “Beyaz Yakalılar Bi'şi Yapsa” grubunun hazırlamakta olduğu İstanbul Hepimizin Gezi Rehberi’nin ilk adımı olan ulaşım haritasına www.beyazyakalilarbisiyapsa.com adresinden erişilebiliyor.

Şarj noktaları olacak

Beyaz Yakalılar, akülü tekerlekli sandalye kullanan engelli bireylerin özgürce gezebilmeleri için çeşitli noktalara şarj üniteleri yerleştirilmesi için de çalışmalara başladı. Akülü sandalye kullanan bireylerin “Şarjım bitecek ve yolda kalacağım.” endişesiyle evlerinden dışarı çıkmaktan çekindiklerini fark eden platform üyeleri, “İstanbul Hepimizin” sloganıyla ikinci bir sosyal sorumluluk projesi daha başlattı. Bu çerçevede, engellilerin rahatça gezebilecekleri lokasyonlar öncelikli olmak üzere, birçok noktaya şarj üniteleri yerleştirilecek. Ünitelerin her biri yarım saatlik şarj sonrasında 1-2 kilometrelik ek güç sağlayacak.

İstanbul gibi hızlı büyüyen ve sürekli gelişen şehirlerde yaşayan bireylerin karşılaştığı sıkıntılara kayıtsız kalmayan “Beyaz Yakalılar Bişi Yapsa” Platformu’nun hayata geçirdiği “Farkındalık Kartları” projesiyle de sosyal bilinç oluşturulmaya çalışılıyor. Sokaklarda dolaşırken karşılarına çıkan kaldırımları daraltarak engelli rampalarına ve sarı bantlara park etmiş arabaların çoğunluğunu gören beyaz yakalılar, araba sahiplerini uyarmak ve onları bilinçlendirmek için böyle bir yol düşündü.

Sadece engelli değil, bisikleti ile şehri gezen bisikletliyi ve çocuğunu pusetinde gezdiren anne babayı da dezavantajlı görüp dizayn edilen, 5 farklı mesaj içeren kısa ve sevimli not kartlarının basımı, tanıtımı, dağıtımı ve mağazalarında konumlandırmasını onlarca firma ve kişi gönüllü olarak destek oldu. Bu sayede 1 milyona yakın kart Türkiye genelinde dağıtılmış oldu. Beyaz Yakalılar, “İstanbul Hepimizin” projesi ile İstanbul’u herkesin rahatlıkla ihtiyaçlarını giderip sosyal hayata dahil olabilecekleri bir şehir haline getirmeyi hedefliyor.

BEYAZ YAKALILAR Bİ'Şİ YAPSA PLATFORMU

“Beyaz Yakalılar Bişi Yapsa” Platformu yaklaşık 3 ay önce, büyük ve orta ölçekli birçok kurumsal şirket çalışanı tarafından gönüllülük esasına dayalı olarak kuruldu. Sahip oldukları eğitim ve bilgi birikimini sadece çalışma hayatında değil, toplumsal fayda yaratacak projelerde de kullanmak için bir araya gelen gönüllüler, toplumun çeşitli kesimlerine yönelik birçok proje hayata geçiriyor.

Şu anda 4 tane ana, birçok da ara proje üzerinde çalışan beyaz yakalı gönüllüler, engelli bireyler için oluşturulan “İstanbul Hepimizin’ projesinin yanı sıra kaybolan esnafı tanıtan ‘Esnaf Dostu’, beyaz yakalıların tecrübelerini üniversite/lise öğrencilerine aktardıkları ‘İşimi Anlatmam Lazım’, ayakta durmakta zorlanan küçük tiyatrolara destek için oluşturulan ‘İşten Sonra Tiyatro’ projelerini hayata geçirmekteler. (Hürriyet)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.