En sık görülen tatil hastalıkları

Ülkeler ve kıtalar arasında baş döndürücü bir turist trafiğinin yaşandığı günümüzde, seyahat hastalıkları tüm sağlık sorunları içinde önemli bir yer tutmaya başladı. Dr. Elif Hakko, en sık rastlanan hastalıkların turist ishali ve sıtma olduğunu söylüyor.

31/12/2019 23:40
En sık görülen tatil hastalıkları

Seyahatlerde en sık yaşanan hastalıklar turist ishali ve sıtma. "Gidilen bölgenin yiyeceklerinde ve sularında bulunan ve alışık olmadığımız farklı mikroorganizmalar ishale neden olur" diyen Dr. Elif Hakko, ishalden korunmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: "Ellerin mutlaka sık sık yıkanması, kapalı şişelerdeki sular dışında su içilmemesi, temizliğinden kuşku duyulan yerlerde yemek yenilmemesi, açıkta satılan yiyecekler ve deniz ürünleri, pişmemiş etler, soyulmamış meyveler, soslar, salatalar gibi riskli olabilecek yiyeceklerden uzak durulması gerekiyor.

Ayrıca yaz aylarında içeceklere konulan buzlara da dikkat edilmesi gerekir. Genellikle şehir şebeke suyundan elde edilen bu buzlar bağırsakların bozulmasına neden olabilir. Diş fırçalaması bile kaynatılmış suyla ya da kapalı suyla yapılmalıdır." Seyahat sırasında en sık rastlanan ikinci hastalık sıtma. Hiçbir ilacın sıtmaya karşı yüzde 100 koruma sağlamadığını söyleyen Dr. Elif Hakko şu bilgileri verdi: "Bu nedenle özellikle sıtma açısından riskli bölgelerde seyahat esnasında ateşli bir durum söz konusu olursa kişi zaman kaybetmeden bir sağlık merkezine başvurmalıdır.

Sıtmaya karşı korunmada en önemlisi sineklerle mücadeledir. Bu nedenle sinek ve böceklerin çok olduğu yerlerde çıplak ten temasını en aza indirmek için olabildiğince kapalı giysiler giyilmelidir. Sinek kovucu vücut spreyleri kullanılmalıdır. Seyahat öncesi, seyahat edilen bölgedeki sıtma türleri gözden geçirilerek uygun koruyucu ilaçlar başlanabilir. Afrika, Orta Amerika, Haiti, Panama, Mısır, Ortadoğu ülkelerine yapılan seyahatlerde mutlaka sıtma ilacına başlanmalıdır."

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.