Ekrem İmamoğlu: Konaklama Vergisi belediyelerle paylaşılmalı

Türkiye Otelciler Birliği'nin (TÜROB) aylık bilgilendirme toplantısına katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sonbahar itibariyle İstanbul için 1/100.000’lik plan hazırlamaya başlayacakları bilgisini paylaştı.

29/05/2024 23:26
Ekrem İmamoğlu: Konaklama Vergisi belediyelerle paylaşılmalı

2023 yılında turizmde artış yaşandığını belirten İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu “2023 yılında İstanbul önceki yıla kıyasla ziyaretçi sayısını yüzde 8 oranında arttırarak 17,3 milyona yükseltti. 2024 yılının ilk aylık dönemi de yine güçlü bir artışa işaret ediyor.” dedi.

Türkiye’nin turizmde hak ettiği yerde olmadığını kaydeden İmamoğlu “Ekonomik istikrarı sağlamada katma değeri bir sektör olan turizmin desteklenmesi hepimizin sorumluluğu ve İstanbul Turizm Platformunu da bu amaçla kurduk.” diye konuştu.

“Turizmin hak ettiği seviyeye ulaşması için yerel yönetimlerin çok daha etkin olması şart”

Görevlerinin hem kent sakinleri hem de turistler için güvenli bir huzurlu bir şehir ve gelişkin bir alt yapı oluşturmak olduğunu ifade eden İmamoğlu “Tabii bu noktada tüm paydaşların üst seviyede iş birliği içinde olması gerekir. Yerel yönetimler aslında tahmin edildiği kadar sürecin içerisinde değil. Belediyeler aslında imar veya şehircilik dışında yetkisiz pozisyonda.

Bu noktada iş birliğinin en üst seviyeye taşınamsıyla ilgili çağrılamız ve taleplerimiz olsa da arzu ettiğimiz seviyede değiliz. Turizmin hak ettiği seviyeye ulaşması için yerel yönetimlerin çok daha etkin olması şart. Dünyada turizmde en üst seviyeye ulaşmış ülkelerde belediyelerin yetkileri yüzde 70-80 iken, bizde ancak yüzde 20-30’dur. Bu belediyeler kendi meclisleri üzerinden birçok düzenlemeyi yapabilir be hayata geçirebilir. Ülkemizdeki mevzuat bu anlamda uygun değil.” ifadelerini kullandı.

“Kitle turizmi gerilerken, bireysel turizm ve dolayısıyla alternatif turizm öne çıktı”

Kitle turizmi gerilerken bireysel turizmin ve dolayısıyla alternatif turizmin öne çıktığını belirten İBB Başkanı, turistlerin giderek daha fazla oranda çevreye, doğaya ve kültüre duyarlı destinasyonları tercih ettiğini anlattı. İmamoğlu “İstanbul’un korunması ve geliştirilmesi bizim için önemli bir gündem. Bu anlamda mekanı genişleten, şehri daha geniş bir çerçevede insanlara sunan, doğayı ve sürdürülebilirliği odağa alan çalışmalar yapmak bizim için önemli.

Tabi turizmi kesen organizasyonların İstanbul’a kazandırılması ve dijitalleşme bu yönelmeyi arttıran etkenler. Son 2-3 yıldır İstanbul’un kültür sanat organizasyonlarında ivmesinin arttığını ve çok yukarılara tırmandığını görebiliyorsunuz. Uluslararası sanatçıların da Türkiye’yi bu anlamda ziyaret etmesi ve etkinlikler düzenlemesi de bizim için kıymetli.” dedi.

“2027 Avrupa Oyunları gibi değerli bir organizasyonu İstanbul’a kazandırdık”

2027 Avrupa Oyunları gibi değerli bir organizasyonu İstanbul’a kazandırdıklarını ifade eden İmamoğlu İstanbul’un ilk defa çoklu branş şeklinde bir organizasyona ev sahipliği yapacağını kaydetti. İmamoğlu “25’e yakın branşta yarışın olacağı 2027 İstanbul Avrupa Oyunlarında, 2028 Los Angeles Oyunlarının da kotaları belirlenecek. Spor müsabakalarının İstanbul’da varlığı bize kıymetli bir ortam sunacak.

Temel hedefimiz 2036 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlarını da İstanbul’a kazandırmak. Üç yıl önce bu konuda ortaya koyduğumuz irade beyanı ilgiyle karşılandı. Dünya Olimpiyat Komitesini İstanbul’da misafir ettik. Önümüzdeki hafta da Bükreş’te bütün Olimpiyat komite başkanlarına İstanbul’a dair bir sunum yapacağım ve 2027 Avrupa Olimpiyat Oyunlarına ve Paralimpik Oyunlarına ne kadar iddialı hazırlandığımızı anlatacağım.” şeklinde konuştu.

“İstanbul önemli bir turizm kenti”

Sahip olduğu tarihi ve kültürel değerler ve zengin mutfağı ile İstanbul’un önemli bir turizm kenti olduğunu anlatan Ekrem İmamoğlu “Ama bütün bu imajına rağmen yeterince güçlü olmadığını, güvenli kent noktasında da zaman zaman sıkıntılar oluştuğunu biliyoruz.

Farklı problemler var ve tüm bunların aşılması ortak akılla mümkün. Herkesin kendi alanında iyi işler yapması elbette değerli ama bütüncül yapıya kavuştuğunda, bir masadan alınan kararlarla ve hele hele yerelden bu gücü hissettiğinde İstanbul’un çok fazla aksiyon alacağına ve başarılı olacağına yürekten inanıyorum.” dedi.

“Konaklama Vergisi'nin yerelde belediyelerle paylaşılması şart”

Belediyelerin turizm alanında daha güçlü yatırımlar yapabilmesi için konaklama vergisinini yerelde belediyelerle paylaşılmasının şart olduğunu  belirten İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu “Turizm açısından dünyanın en büyük hazinesinin üzerindeyiz. Bu değeri korumak ve İstanbul’un turizmden daha fazla pay almasını sağlamak hepimizin temel amacı. Bu konuda her kurum elinden geleni yapıyor biliyorum. Az önce başkan (TÜROB Başkanı Müberra Eresin) otel yapılarının imar kaybına uğramaması konusunda çağrı yaptı.

Tabii bu neyi kapsıyor bilmiyorum. Detaylı bilgilerin bizimle paylaşılmasını isterim. Zira benim talebim ve idarenin çalışmasıyla 2022 yılında tamamladığımız bir plan var. Geçmişte imar kaybına uğramış ruhsatlı yapıların tekrar aynı imarı kullanabilmesine dönük tüm İstanbul’u kapsayan bir plan notu çıkardık. Bu konuda çaba gösterdiğimizi belirteyim. Burada geçmişte yapılmış ama farklı bir planlamayla imar kaybına uğramış tüm yapıların tekrar o ruhsate elde edebilecek hakka kavuştuğunun altını çizeyim. Ama bunun kapsamadığı bir iki alan da var. Özellikle Boğaz öngörünümlü olan yerler. Kurulların açtığı davalarla bu hakkı elde edemeyen birkaç nokta var ama onun dışında büyük kısmının bu hakkı elde ettiğini ifade edeyim.” açıklamasında bulundu.

“İstanbul için 1/100.000 üst ölçekli plan hazırlayacağız”

Son olarak İstanbul’un üst ölçekli planının olmadığına dikkat çeken İmamoğlu “Dünyada üst ölçeği olmayan bir başka şehir göremezsiniz. Hele de bu ölçekte bir şehir. 1/100.000’lik diye bahsettiğimiz şey sadece kağıt üzerindeki bir plan, veya sadece binaları veya imarı tarifleyen bir şey değildir. O kentin kültürünü, sanatını, yaşamını, turizmini planlamadır. Bir şehrin üst ölçek planı yoksa, çarpıklık olur ve şehrin orasını burasını çekiştirirsiniz.

4-5 yıllık bir çalışmanın sonunda İstanbul’un üst ölçekli planı 2009 yılında yapıldı ancak o plan iki sene sonra çöpe atıldı. Kim tarafından? Planı yapanlar tarafından. Merkezi idare, İstanbul üst ölçek planına aykırı olarak İstanbul’a dair onlarca proje açıkladı. Sanki İstanbul’da bir yönetim, bir irade yokmuşçasına. Bugün bahsi geçen kanalından tutun da tartışılmadan oraya buraya havalimanı yapılmasına kadar pek çok süreç işletildi.

Biz bugün İstanbul’da güçlü, eksikleri tamalayan, yapılan hataları mümkün olduğu kadar revize eden; doğasını, kültürünü, medeniyetini koruyan 1/100.000’lik plan çalışmamızı sonbahar itibariyle İstanbul’un bütün paydaşları ile çalışmaya başlayacağız. Turizm sektörünün temsilcilerini de bu masada aktif rol alarak çalışmanın içinde olmalarını diliyorum" dedi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.