Egeli turizmciler, çıtayı yükseltti

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK), Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi Türkiye Ulusal Ağı Yürütme Kurulu işbirliğiyle turizm sektörü çalıştayı düzenledi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Egeli turizmciler, çıtayı yükseltti
ETİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, “Egeli turizmciyi farklı bir noktaya taşıyacak bir çalışma için düğmeye bastık. Bu evrensel adımın Egeli turizmcilerle başlaması çok sevindirici ve Egeli turizmciye yaraşır güzel bir gelişme" dedi.
Turizm sektöründe çıtayı yükseltmeyi ve Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi uygulamasını yaşama geçirmeyi amaçlayan toplantı Türkiye'de ilk kez Ege Bölgesi'nde, Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar (ETİK) işbirliğiyle düzenlendi. ETİK ve BM Küresel llkeler Sözleşmesi Türkiye Ulusal Ağ Temsilciliği ile ortaklaşa düzenlenen toplantı Ege Palas Oteli'nde gerçekleşti.

BM Küresel İlkeler Sözleşmesi, özel sektör işletmelerinin gönüllü olarak, insan hakları, çalışan hakları, çevre ve yolsuzlukla mücadele ana başlıklarından oluşan 10 temel evrensel ilkeye uymaya çağırıyor. Küresel sözleşme, dünyanın her yerinde bu evrensel ilkelerin iş stratejilerinin bir parçası haline gelmesini amaçlıyor.

ETİK Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Küresel İlkeler Sözleşmesi'ndeki maddelerin ana konusu insan olan turizm sektörüyle bağdaşan ilkeler olduğunu belirtti. Turizm sektörünün çalışma barışının en iyi seviyede olduğu, kayıt dışılığın ise en az yaşandığı sektörlerden birisi olduğunu anlatan İşler, şu görüşleri dile getird:

“Bu toplantıyla amacımız, sektörün çalışma koşullarını dünya standartlarına yükseltmek. Toplantımız sektörde bu anlamda farkındalık yaratmak adına yapılan ilk çalışma. Dünyadaki bir çok önemli şirketin gönüllü olarak uyguladığı Küresel İlkeler Sözleşmesiyle, sektörde çıtayı yükseltmiş oluyoruz.
Dünya skalasında Egeli turizmciyi farklı bir noktaya taşıyacak bir çalışma için düğmeye bastık. Bu evrensel adımın Egeli turizmcilerle başlaması çok sevindirici ve Egeli turizmciye yaraşır güzel bir gelişme.”Ege'de turizm sektöründe Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), Konak Belediyesi ile birlikte yoğun çalışmalar yürüttüklerini ve bunun karşılığını da aldıklarını anlatan Mehmet İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçen seneyi bölgemizde yüzde 20 artışla kapattık.Bu sene bu artışın yüzde 9 olmasını bekliyoruz. Ege için en önemli ülkelerden Almanya'nın yanısıra Rusya'nın da bu ülke ile başabaş gideceğini tahmin ediyoruz. EXPO'nun getirdiği hareketlilikle yatak kapasitemizde de bir artış yaşayacağımız kesin.

Yatırımcılar her gün bizlerle görüşmeye geliyorlar. EXPO'yu alırsa yatak kapasitemiz 100 bine, alamazsak bile 45-50 bine çıkacaktır. Antalya resort, İstanbul kongre turizmiyle öne çıkarken biz Ege'de ikisini de yaşıyoruz. Bu toplantıyla dünya markası olmaya aday İzmir'de sektör de çalışma koşullarını dünya standartlarına çıkartmayı ilkesel olarak kabul etmiş oluyor." Sonucu çok etkili gönüllü bir çabaBM Küresel İlkeler Sözleşmesi (Global Compact) Türkiye Ulusal Ağ Temsilcisi Dr. Yılmaz Argüden, sözleşmenin1999 yılında Birleşmiş Milletler’in insiyatifiyle, Davos'ta Kofi Annan tarafından başlatıldığını anlattı. "Dünya daha iyi bir noktaya gidecekse hepimizin şirketler ve ülkeler olarak işin ucundan tutmalıyız" mantığından yola çıkılarak gelişen fikrin kısa sürede tüm dünyada ilgi gören bir felsefeye dönüştüğünü belirten Dr. Argüden, kurumların www.globalcompact.org alan adlı web sitesinde örnekleri inceleyip ayrıntılı bilgi alabileceklerini söyledi.

İşletmelerinde bu on ilkenin uygulanacağını gözeteceklerini taahhüt eden dökümanı siteye göndererek katılımcı olabildiğini anlatan Dr. Yılmaz Argüden, “Bu çalışmada hiçbir yaptırımın ve zorlama bulunuyor” dedi. Dr. Argüden, "Bu etik bir sözleşme. Sözleşmeyi imzalayıp BM'e gönderdiğinizde kendi kendinizi bağlantıya sokmuş oluyorsunuz. Yapmanız gereken şey yıl sonunda yaptığınız sözleşmeye ne kadar uyduğunuzu anlatan bir rapor hazırlamak ve bunu Global COMPACT4in sitesinde yayınlamak.Çok basit görünen ama son derece etkili bir çalışma" diye konuştu.

Dünya üzerinde 10 bine yakın şirketin, Türkiye'de ise 200'ü geçen firmanın bu sözleşmeyi imzaladığını belirten Dr. Yılmaz Argüden BM Küresel İlkeler Sözleşmesi Türkiye Ulusal Ağı'nın dünyadaki en büyük on ulusal organizasyondan birisi olduğunu belirtti.
Turizm sektöründe ise bu sözleşmeye katılımcı sayısının çok az olduğuna değinen, dünya üzerinde 131, Türkiye'de ise 4 firmanın bu sözleşmeyi imzaladığını söyleyen Dr. Argüden, turizm sektörü için ilk kez İzmir'de sektörün çatı örgütü ETİK'le iletişime geçtiklerini kaydetti. Dr. Yılmaz Argüden, Egeli turizmcilere yönelik yapılan bu çalıştay sonrası bu önemli sözleşmeye ilişkin güçlü geri dönüşlerin olacağına inandıklarını sözlerine ekledi.

Çalıştaya geçilmeden önce Küresel İlkeler Sözleşmesini imzalayan kurum ve kuruluşların yetkililer ilkelerin detayları ve konuyla ilgili yaptıkları çalışmaları anlatan sunumlar gerçekleştirdi. İnsan hakları ve çevre konusunda çevre İletişim ve pazarlama uzmanı Rotary'den Semra Baysan, çalışma standartları konusunda Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Araştırma Eğitim ve Dış İlişkiler uzmanı Tuğba Burcu Şenel, turizm sektöründe kurumsal sosyal sorumluluk bakışı konusunda Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği Yönetim Kurulu üyesi Füsun Uzunoğlu,BM Kadını güçlendirme Prensipleri konusunda Türkiye İş ve Meslek sahibi Kadınlar Federasyonu (BPW Türkiye) kurucu Başkanı Arzu Özyol, Yolsuzlukla mücadele konusunda da , TÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı Hale Altan sunum yaptı.

Toplantıya BM Küresel İlkeler Sözleşmesi Türkiye Ulusal Ağı Temsilcisi Dr. Yılmaz Argüden, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi New York Ofisi Türkiye Temsilcisi Deniz Öztürk, TOBB Uluslararası Ekonomik İlişkiler Uzmanı Şule Tarım, TOBB Sektör Sorumlusu Selen Türkoğlu, TUSİAD Genel Sekreter Yardımcısı Hale Altan, Koç Holding Sosyal Sorumluluk Uzmanı Burcu Gündüz, Türkiye İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu Kurucu Başkanı Arzu Özyol, ETİK Yönetim Kurulu Başkanı, TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, ETİK Genel Sekreteri Sevda Zorlu, İzmir Turist Rehberleri Odası Başkanı Ayten Şenipek, Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği, TAV, ARGE Danışmanlık Yönetici Ortak Pınar Ilgaz, Sivilis Danışmanlık Kurucu Direktörü Sena Zorlu, Ege Turizm Derneği Başkanı Önder Kayın, Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh ve turizm sektörü temsilcileri katıldı. Katılımcılar toplu fotoğraf çektirdi.



Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.