Eda Özsoy Onaran: İptalde anahtar havayolu şirketlerinde

Corono virüs salgınının seyahat endüstrisini etkilediğini söyleyen Prontotour Pazarlama Direktörü Eda Özsoy Onaran, acentelerin bazı rotalarda turlarını ertelediğini bazılarında ise iptale gittiğini söyledi. Onaran, tur iptalinde ise, anahtarın başta THY olmak üzere havayolu şirketlerinde olduğunun altını çizdi.

26/02/2020 15:53
Eda Özsoy Onaran: İptalde anahtar havayolu şirketlerinde

Turizm sektörünün yakından tanıdığı Prontotour Pazarlama Direktörü Eda Özsoy Onaran ile Corona virüsünün sektöre etkisini, pazardaki güncel gelişmeleri ve Prontotour’daki çalışmalarını konuştuk. İşte detaylar…

Sizi uzun yıllar medya sektöründe hatta turizm basınındaki önemli röportajlarıız ile tanıyoruz. Şimdi masanın öbür tarafına geçtiniz. Bunu siz mi istediniz, eşinizin işleri ve sektörü tanımanız nedeniyle mi orada olmak istediniz?

Evet haklısınız uzun yıllar turizm sektöründe gazetecilik yaptım. Sektörün pek çok paydaşını tanımam konusunda önemli bir tecrübe olduğunu düşünüyorum. Tabii benim esas işim yazmak; gerek öğrencilik gerek gazetecilik yıllarımda da keşfetme duygum beni hep yola çıkardı. Bir yandan gezerken, bir yandan yazdım. Anne olduktan sonra da bazen çocuklarımla bazen eşim ve arkadaşlarımla seyahat etmeye devam ettim. Yani aslında hep sektörün içindeydim.

Prontotour’un işleriyle ilgilenmeye başladıktan sonra öncelikle işin hep benimle ilgili taraflarına yöneldim. Çok değerli arkadaşım, turizm medyasının önemli isimlerinden Mehmet Güneli önderliğinde çok güzel bir içerik ekibi oluşturduk. 2 tane çok okunan başarılı seyahat bloğumuz oldu. Başta sosyal medya olmak üzere markamızı öne çıkaran platformlarda hep özgün ve alışılagelmişin dışında içerikler yaratmaya çalıştık. Geldiğimiz noktada başarılı olduğumuzu görüyoruz. 

Yakın zamanda pazarlamanın başına geçtiniz. Zor bir görev üstlendiniz. Bu pozisyonda hedefleriniz neler?

Evet zor bir görev olduğunu biliyorum. Daha önce de bu pozisyonda çok başarılı isimler görev aldı. Ben de uzun bir süredir yönetim kurulu üyesi olarak başta pazarlama olmak üzere şirketimizin işlerine yoğunlaşmıştım. Ajanslarla yaptığımız toplantılardan gazete ilanlarına kadar her detayla yakından ilgilendim. İşin başında olmak beni ayrıca motive etti. Çok iyi bir ekip kurduk. Hem deneyimli hem genç arkadaşlar var. Güzel işler yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Ürünlerimizi misafirlerimizin memnuniyet beklentilerine göre hazırlanması ve tanıtılması noktasında önemli işler yaptık. Başta dijital pazarlama olmak üzere, İletişim, CRM, sosyal medya, content-influencer marketing konularında yeni proje ve stratejiler geliştirdik. Bir tarafıyla işimizi kolaylaştıran Prontotour’un sahadaki algısı oldu. Güvenilir ve kaliteli bir marka olması, Ali Onaran’ın sektördeki duruşu ve sektör tarafından çok sevilmesi işlerimizi kolaylaştırdı. Tabii hedefimiz markamızın başta gençler olmak üzere bilinirliğini daha da artırmak… Prontotour’u sadece yurtdışına tur satan bir tur operatörü algısından çıkarıp, başta otel artı uçak projesi olmak üzere farklı alanlara da yöneltmek.

Yakın dönemde pazarlama anlamında sizi en memnun eden projeleriniz neler oldu?

Pazarlamanın başına geçtiğim ilk günlerde yurtiçi departmanımızın geliştirdiği “Kadın eli ile Anadolu” turlarımıza odaklandım. Yerel değerleri yaşatan, bölge ekonomisini güçlendiren, kadın emeğini yücelten bu projede bizzat olmak istedim. Prontotour’da yakın dönemde beni en mutlu eden proje bu oldu. Sosyal medyada çok güzel işler yapıyoruz. Youtube kanalımız için Erkan Can ve Güven Kıraç ile “Mesela Dedik” adlı bir dizi başlattık. Çok beğenildi, keyifle izlenmeye devam ediyor. Türkiye’de ilk defa dijital radyo yayıncılığı yaptık. Seyahat içerikli podcast’ler hazırladık. Güncel tüketici taleplerini inceleyerek internet sitemizi yeniledik. Önümüzdeki günlerde sizlerle detaylı paylaşacağımız uçak+otel modelini hazırladık. Artık seyahatseverler esnek bir şekilde tatillerini diledikleri gibi planlayabilecekler.

Bildiğiniz üzere Corona virüsü tüm dünyayı ve haliyle turizm sektörünü de etkiledi. Sizin de iş hacminizin çoğu yurtdışında. Ne düzeyde etkilendiniz?

Çin’den dünyaya yayılan Corono virüs salgını tüm seyahat endüstrisini etkiledi. Bizim de iptal ettiğimiz turlar oldu. Misafirlerimizin bir kısmı turlarını ileri bir tarihe erteletmek istedi. Herkese elimizden geldiğince yardımcı oluyoruz. Dün ve bugün iptal ettiğimiz veya ertelediğimiz İtalya turlarımız var. Çin’e yönelik turlarımızı zaten iptal etmiştik. Bilindiği üzere Çin Halk Cumhuriyeti’ne bazı hava yollarının düzenlediği uçuşlar da iptal edildi. Ancak Uzak Doğu ülke ve şehirlerine dönük seyahat engeli taşıyan bir durum söz konusu değil. O nedenle acente ve tur operatörleri tur düzenlenmeye devam ediyor. Bu konuda resmi makamlarca seyahat uyarısı yapılmadığı gibi başta bayrak taşıyıcı havayolu şirketi THY olmak üzere birçok havayolu şirketi de Uzak Doğu ülkelerine uçuşlarına devam ediyor ve bilet iptali yapmıyorlar. Havayolu şirketlerinin acentelerin grup bilet alımlarında iptale gitmedikleri için taşıyıcı firmaların aracısı olan bizlerin de tur iptali yapamadığımızı ayrıca belirtmek isterim. Yani iptal konusunda anahtar havayolu şirketlerinde. Tüketicilerin çoğu bireysel biletler ile grup bilet arasındaki farkı bilmiyorlar. Tur iptali açıklayan bazı acentelerin ise ya satış ağlarında yeterince Uzak Doğu turları bulunmamakta ya da kendilerine ait olmayan paketleri risk almadan satmaktadırlar.  Turizm sektörü pek çok güçlüğün üstesinden gelebildi, bu krizi de mutlaka atlatacak güce sahip.

Sizce pazarda haksız rekabet var mı?

Bizim uzman olduğumuz taraftan konuşabilirim. Evet rekabet etmeye çalışan markalar var. Ancak herkese saygımız sonsuz. Bir şekilde herkes bu pazardan ekmek yiyecek. Fakat kaliteyi düşürüp, tüketiciyi yanlış yönlendirerek rekabet edemezsiniz. Biz her şeyi biliyor ve yakından takip ediyoruz.  Şunu söyleyebilirim ki; seyahat planlamak ciddi bir iş ve kimse işini şansa bırakmak istemez. Bu tip firmalara başta TÜRSAB olmak üzere bakanlığımızın yaptırımda bulunması gerektiğini düşünüyorum.

Bu yıl krizlerle başladı. Hedeflerinizde değişiklikler olacak mı?

Bakıldığında seyahat pazarını ciddi derecede etkileyen güncel gelişmeler oluyor. Ancak biz krizleri her zaman fırsata çeviren bir markayız. Bakın bugün yurtiçi turlarda liderlik noktasına geldik. Bu noktada çok saygıdeğer dostumuz ve genel müdür yardımcımız Hakan Öksel’e ayrıca teşekkürlerimizi iletiyoruz. Ürünlerimize olan ilgi sevindirici. Prontotour’u herkes yurtdışı turların lideri biliyordu, şimdi yurtiçi kültür turlarında da hedeflerimiz çok büyük. Pazarlama çalışmalarımız devam ediyor. Corona virüsü etkisinin kısa süreceğini ve ertelenmiş seyahat taleplerinin de bahar döneminde devreye gireceğini tahmin ediyorum. Bu yıl pax ve ciroda çift rakamlı büyüme hedefimiz devam ediyor.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.