Dünyanın en eski havayolu 100 yaşında

Hollanda’nın bayrak taşıyıcı havayolu şirketi KLM, 100 yaşına girdi. Aynı zamanda dünyanın en eski havayolu olan KLM, İstanbul Havalimanı’nda da 100’üncü yaşını kutladı.

08/10/2019 10:17
Dünyanın en eski havayolu 100 yaşında

7 Ekim 1919’da kurulan KLM dün 100 yaşına girdi. Havayolları arasında bir ilki başaran KLM, 160’tan fazla destinasyona sefer düzenleyerek, Amsterdam’ı dünyaya bağlıyor. KLM, tarihte bir çok ilki gerçekleştiren havayolu olarak dikkat çekiyor.

İlk kez kabin memuru kullanan havayolu, ilk hayvan taşıyan havayolu, ilk trans atlantik uçuşu gerçekleştiren havayolu, Avrupa’dan Amerika’ya (Amsterdam-New York) ilk uçan havayolu, ilk ekonomi konsepti, ilk uçak içi sıcak yemek konsepti, ilk jet motorlu uçak kullanan havayolu, ilk sadakat kartı, ilk codeshare anlaşması (KLM-Northwest Airlines) ilk jumbo jet 747’yi kullanan havayolu, ilk A330 satın alan şirket, ilk uçan şef kullanan havayolu ve ilk uçak içi dergisini çıkaran şirket olarak havacılık tarihine adını altın harflerle yazdırmayı başardı. 

 

7 Ekim 1919’da kuruldu

Haber.aero'da yer alan habere göre, Flemenkçe Koninklijke Luhtvaart Maatschappij yani Kraliyet Havayolları’nın baş harflerini temsil eden KLM, aktif olarak uçan en eski havayolu. Tam 100 yıldır gökyüzünde. İlk uçuşunu 7 Ekim 1919’da Amsterdam Schipol ve Londra arasında gerçekleştirdi.

Bu ilk uçuş kaptan Jerry Shaw tarafından De Havilland  DH-16 model uçakla yapıldı. İlk trasatlantik uçuşunu ise Amsterdam Schipol’den Karayip Adalarından Hollanda Krallığı’na bağlı Curaçao’ya gerçekleştirdi.

İstanbul Havalimanı’nda kutlama

Hollanda’nın bayrak taşıyıcı şirketi KLM, İstanbul Havalimanı’nda 100’üncü yaşını özel bir etkinlikle kutladı. İstanbul Havalimanı Dış Hatlar Terminalinde KLM kontuarı çiçeklerle süslendi ve gelen uçak piste inişinin ardından geleneksel su takıyla karşılandı.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.