Dünya turizmi 2024'te tüm rekorları kıracak

WTTC'nin 2024 Ekonomik Etki Araştırması'na (EIR) göre, Seyahat ve Turizm, daha önceki rekorunu 770 milyar dolar daha aşarak küresel bir ekonomik güç olarak otoritesini pekiştirecek ve dünya çapında her 10 dolardan birini üretecek.

06/04/2024 13:52
Dünya turizmi 2024'te tüm rekorları kıracak

Küresel sektör pandemi öncesi zirvesini aşarken, WTTC, 185 analiz edilen 142 ülkenin önceki ulusal rekorlarını aşmasını bekliyor. Oxford Ekonomik ile işbirliği içinde, WTTC'nin en son araştırması, neredeyse küresel olarak 348 milyon iş fırsatlarıyla dolu bir sektörü sergiliyor. Bu, 2019'daki en yüksek noktasına kıyasla 13.6 milyon işten fazla bir artışı temsil ediyor.

Uluslararası ziyaretçi harcamalarının 2019 zirvesine çok yaklaşması ve 1.89 trilyon dolara ulaşması beklenirken, yerli turistlerin rekor bir yıl harcaması yapması ve 5.4 trilyon dolara ulaşması tahmin ediliyor.

Ekonomik belirsizliklere ve jeopolitik sarsıntılara rağmen Seyahat ve Turizm sektörü gelişiyor. Yaklaşık 10 trilyon dolarlık ekonomik enjeksiyonla sektör, pandemi öncesi zirvesine ulaşarak dayanıklılığını artırdı ve küresel ekonomideki kritik rolünü kanıtladı.

2023’te küresel GSYİH’nın %9,1’ini 9,9 trilyon doların biraz üzerinde temsil eden Seyahat ve Turizm’in mali ayak izi, seyahatin altın yılı olan 2019’dan bu yana en büyük rakamı oldu ve zirve noktasını yalnızca %4 geride bıraktı.

Sektör ayrıca iş gücünü 27,4 milyon daha artırarak toplam iş sayısını dünya çapında yaklaşık 330 milyona çıkardı.

Uluslararası harcamalar %33,1 artarak 1,63 trilyon dolara ulaştı; bu da dünyadaki birçok ülke için canlı bir geri dönüş hikayesinin altını çiziyor; yurt içi harcamalar % 18’den fazla artarak neredeyse 5 trilyon dolara ulaştı. 

2023, seyahate olan sarsılmaz tutkuyu göstererek rekor kıran bir 2024 yılının önünü açarak sahneyi hazırladı.

Bu büyüme, hem ABD hem de Çin’in de dahil olduğu, dünyanın en büyük iki turizm pazarının uluslararası ziyaretçi harcaması açısından geride kalmasına rağmen gerçekleşti. uluslararası turist harcamalarının çok daha yavaş geri dönüşü.

Geçtiğimiz yıl ABD’de uluslararası ziyaretçi harcamaları 2019’daki zirvenin dörtte birinden fazla altında kalırken, Çin’in ziyaretçi harcamaları neredeyse %60 düşüş gösterdi.

WTTC Başkanı ve CEO’su Julia Simpson, “Belirsizlik ortamına rağmen Seyahat ve Turizm sektörü küresel bir ekonomik güç merkezi olmaya devam ediyor. Bu sadece rekor kırmakla ilgili değil, artık bir toparlanmadan bahsetmiyoruz; bu, dünyanın dört bir yanındaki ülkelere önemli bir ekonomik destek sağlayan ve milyonları destekleyen, zorlu birkaç yılın ardından sektörün en iyi durumuna geri dönüşünün hikayesi. Ancak bir risk var; ABD ve Çin hükümetlerinin ulusal Seyahat ve Turizm sektörlerini desteklemelerine ihtiyacımız var. ABD ve Çin acı çekmeye devam ederken, diğer ülkeler uluslararası ziyaretçilerin çok daha hızlı geri döndüğünü görecek” dedi.

SEYAHAT VE TURİZM 10 YIL SONRA

İleriye baktığımızda, WTTC önümüzdeki on yıl için güçlü büyüme ve benzersiz kariyer fırsatlarıyla karakterize edilen umut verici bir gelecek öngörüyor.

2034 yılına gelindiğinde sektör, küresel ekonomiyi 16 trilyon dolarlık şaşırtıcı bir rakamla güçlendirecek ve tüm ekonomik manzaranın %11,4’ünü oluşturacak.

Bu gelişen endüstri aynı zamanda dünya çapında 449 milyon kişiye istihdam sağlayarak iş yaratma konusunda da büyük bir güç olacak. İşgücünün yaklaşık %12,2’si bu canlı sektöre güç verecek ve Seyahat ve Turizm’in küresel istihdamdaki önemli rolünü ortaya koyacak.

Analiz edilen ülkelerin dörtte üçünden fazlasının, GSYİH katkısı açısından 2019’un en yüksek noktasını aşmasının beklendiği bir dönemde, Seyahat ve Turizm şu ana kadarki en dönüştürücü çağının eşiğinde olup, bizim belirlediğimiz ölçekte refah, yenilik ve bağlantı vaat etmekte.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.