Dubai Antalya yı hedef seçti

Dubai, son zamanlarda yaptığı PR çalışmalarında strateji değiştirdi ve Antalya yı rakip seçerek, Antalya nın potansiyel müşterilerini gözüne kestirdi. Birleşik Arap Emirlikleri nin ticari merkezi Dubai de inşa edilen otellerin dünyanın en büyükleri arasında kabul ediliyor.

Prof. Dr. Volkan Altıntaş Prof. Dr. Volkan Altıntaş 31/12/2019 23:40
Dubai Antalya yı hedef seçti
ABD merkezli otel araştırma şirketi Lodging Econo-metrics tarafından yayınlanan rapora göre Dubai'de inşaatı devam eden otellerin büyüklüğü ortalama 417 oda ile ABD'deki 402 odalı Las Vegas otellerini de geçiyor. Resmi istatistiklere göre Dubai'deki otel oda sayısı bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 17 artış gösterdi. Belirtilen dönemde Dubai'de geçen yıl 49 bin 656 otel odası olduğu ve bu rakamın bu yıl 58 bin 147'ye yükseldiği kaydedildi.

Aynı şirket tarafından daha önce yayınlanan rapora göre Ortadoğu'daki tüm otel projelerinin yüzde 32'sine sahip Dubai'de 47 bin 142 odalı 113 proje tamamlanmayı bekliyor. Fakat uzmanlar küresel kriz ve yeni hizmete giren oteller nedeniyle oda başına düşen gelirin düştüğünü ve otel gelirlerinde bu yıl azalma olacağını ifade etti.

Bu düşüşle birlikte harekete geçen kimi PR şirketleri, Dubai'yi ön plana çıkarmaya devam etmektense, başka destinasyonların hazır müşterilerini cezbetmeyi planlıyor. Dubai'deki turizmcilerle anlaşma yapan kimi PR şirketleri, sipariş haberlerle 'Dubai - Antalya Kıyaslaması' yaptırıyor ve stratejiye uygun olarak, Dubai'nin Antalya ile kıyas, üstünlüklerini ön plana çıkarıyor.

Ela Quality, Calista veya Sungate Port Royal gibi '5 yıldız üstü' otellerle Dubai'de dikkat çeken Antalya, Ada&Eve ve Rixos gibi otellerle Dubai için ciddiye alınacak bir rakip haline geldi. Daha birkaç hafta önce muhteşem bir törenle açılan Mardan Palace ise, son noktayı koydu: "Zengin turistlere yakın bölgede alternatif doğdu".

Dubaili turizmcileri bu strateji değişikliğine davet eden biraz da yabancı ve Türk medyası oldu. "Antalya yeni Dubai oluyor" manşetleri, Dubaili turizmcileri iyice hırslandırdı. Antalya eski Belediye Başkanı Menderes Türel'in şu açıklaması, Antalya'nın niyetini iyice ortaya koydu:

Menderes Türel: "Antalya'nın, Londra, Miami, Paris, Dubai, Barcelona gibi dünya kenti olmayı başaranlar arasında görmek istiyoruz. Ancak çalışmalarımız Dubai üzerinde odaklandı. Elbette ki, Antalya'nın Dubai'den fazlası var eksiği yok. Antalya'da ki 5 yıldızlı tesis ve tatil köyü Dubai'nin yaklaşık beş katı.

Antalya'nın sahil şeridi 640 kilometre. Antalya'ya gelen turist sayısı bu yıl 6 milyonu geçiyor. Antalya'yı, Dubai gibi bir serbest ticaret bölgesi haline getirmek istiyoruz. Dubai bu özelliğinden dolayı dünyada marka oldu. Biz de bunu başarabiliriz."

"Turkishny"un haberine göre; 1.4 Milyar Dolara mal olduğu belirtilen Mardan Palace Oteli'nin açılışını Pekin Olimpiyatları'na benzeten The Observer gazetesi, Antalya'yı ise 'Yeni Dubai' olarak nitelerken, lüks oteller sayesinde 'Milyonerler cenneti'ne dönüştürüldüğünü yazdı.

7 YILDIZLI OTELLER

Pazar günleri yayınlanan seyahat ekinde, "Antalya, yeni bir Dubai nasıl oldu?" sorusuna yanıt veren The Observer, şu yorumu yaptı: "Türkiye'nin sahilleri, ucuz paket turları ile tanınıyordu. Ancak son birkaç yılda yapılan süper lüks otellerle bu kıyılar bir milyonerler cennetine dönüştü.

6 yıldızlı, dev ve aynı zamanda da gösterişli oteller birbiri ardına açıldı. Bu lüks otellerin başında Mardan Palace geliyor. Onu Adam&Eve, Rixos Premium, Kremlin Palace, Adam&Eve otelinin dünyanın en çekici oteli olduğunu yazan gazete, Rixos Premium Oteli'nin de Avrupa'nın ilk 7 yıldızlı oteli olduğunu yazdı. Haberde, Kremlin Palace, Marmara Antalya ve Hillside Su da süper lüks oteller arasında sayıldı.

Türkiye'yi Dubai'ye tercih ederim...

The Observer muhabiri, Haziran'dan itibaren Osmanlı sarayına benzettiği otelin, çift odalarının bir gece için 260 Euro'ya mal olacağını, bunun da Dubai'deki Burj otelinden yarısını olduğunu belirterek, "Ben bizzat, Türkiye'yi Dubai'ye tercih ederim" diye yazdı.

Sipariş haberler...

Bu gelişmeler üzerine Antalya'yı Dubai ile kıyaslayan 'Sipariş' haberler yayınlatan Dubaili yetkililer ve turizmciler, bu haberlerde, Dubai'nin alışveriş imkanlarını, hesaplı ama lüks lokantalarını ve 'Muhteşem' otellerini ön planda tutuyorlar. Antalya'nın aksine 'Kitle turizminden uzak, kişiye özel ilgi, hizmet ve paketlerden' bahseden haberler, Antalya'yı karalamaktan uzak durmuyorlar: "Hanutçular ve ciddi olmayan halı, deri ve kuyum satıcıları, rahat bir gezi imkânı vermiyor" diyorlar.

Özellikle forum ve 'Blog' sitelerinde geniş çaplı bir saldırıya geçen Dubai, 'Antalya, yeni Dubai' söylemini ciddiye almaya başlamış görünüyor. Özellikle forumlar ve sosyal ağ sitelerinde ise, çoğu okuyucu, Antalya'nın Dubai ile kıyaslanamayacak kadar önde olduğunu söylüyorlar. Antalya'nın doğal yeşilliği, tabiatı ve saysısız tarihi sanat eserleriyle, halkla iç içe tatil yapma imkanı ve çok daha uygun iklim koşullarından bahseden okuyucular, 'En azından sahilde öpüşen kimse tutuklanmıyor' diye savunma yapıyorlar. (tourexpi)

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.