Dolar krizi Türkiye’yi AB’ye yakınlaştıracak

Son günlerde olan bitene tek tük sevinenler olsa bile, hepimiz üzüldük, hatta ürktük. Otelciler şimdilik çok memnun, sanayiciler bitik, müteahhitler tedirgin.

Hüseyin Baraner Hüseyin Baraner 15/08/2018 21:35
Dolar krizi Türkiye’yi AB’ye yakınlaştıracak

Değerli arkadaşlar,

Son günlerde olan bitene tek tük sevinenler olsa bile, hepimiz üzüldük, hatta ürktük. Otelciler şimdilik çok memnun, sanayiciler bitik, müteahhitler tedirgin.

Parası olanın derdi büyük, parası olmayan ise, uzun bir tünele giriş yapıyor. Dolar spekülasyonları ve  para savaşları henüz insan canı almasa da, birçoğumuzun birikim erimesine ve varlık kaybına uğrattı.

Her kriz yeni birliktelikleri, ortaklıkları hatta siyasi yeni bloklaşmayı beraberinde getiriyor. Şimdi de Türkiye uluslararası piyasalarda yine, yeni, yeniden hamiler ile tanışıyor.

Dolar krizi Türkiye’yi AB’ye yakınlaştıracak sinyaller veriyor

Korku, umut ve acil öneriler skalası inip çıkıyor. Şu an AB Türkiye konusunda alarma geçmiş durumda.

Bir tarafta dünyanın en büyük “Tüketim adası"ndan biri olan Türkiye’nin zarar görmesinden korkuyorlar, öbür  tarafta da Avrupalılar Türkiye'ye verdikleri 100 Milyar Avro'luk proje finansman kredilerinin batmaması için dua ediyorlar.

Bugün görüştüğüm Alman siyasetinde söz sahibi dostlardan  “Aşırı fırsatçı dinamiklere” karşı Türkiye için Almanya’nın en önde hatta koruyucu bir duvar ördüğünü öğrendim.

Ben tüm ilişkide olduğum önemli yabancıları, son 3-4 gündür devamlı arayıp Türk ekonomisi ile ilgili görüştüm ve onlara olumlu heyecanımı aktarmaya çalıştım.

En azından aradım ve konuştum. Şuan açıklayamayacağım bazı projeler başlatıldı. Yakında sizler ile paylaşırım.

Trump muhtemelen geri vitese takacak

Bu böyle devam ederse küresel bir “Anti Trump Ülkeler Birliği” oluşabilir. 3 gündür AB, Çin ve Rusya’da ülkemizin daha fazla zarar görmesini engellemek için ciddi çağrılar yapıyorlar. Dünyanın seçkin ekonomi yayın organlarıda bunu teyit ediyor.

Türkiye ekonomisini, Trump tarafından hedef alınmasına tepkiler büyüyor. CNN International'da yayınlanan bir analizde, ABD yönetimi uyarılarak "Türkiye'deki istikrarsızlık sınırlarının ötesinde sonuçlar doğurabilecek ve ülkeyi yöneten kim olursa olsun, Türkiye'nin çekim merkezini Batı'dan Rusya, İran ve Avrasya'ya doğru kaydırmaya çalışacaktır" değerlendirmesi yer aldı.

Çin hükümetince yayımlanan "Çin ve Dünya Ticaret Örgütü" başlıklı beyaz kitapta, ABD'nin tek taraflı başlattığı ticari ihtilaf ve savaşların galibinin olmayacağı vurgulandı. Kitapta, Çin'in, Türkiye ile el ele vererek güçlerini birleştirip çok taraflı ticaret sisteminin daha açık, kapsayıcı, paylaşımcı, dengeli ve ortak kazanca dayalı bir doğrultuda gelişmesini sağlamayı hedeflediği yer aldı.

Türkiye’yi sevenler katkılarını nasıl yapacaklarını herhalde en iyi şekilde kendileri biliyorlardır. Kimse yıl sonunu görmeden bu durumdan medet ummasın; bakarsınız herşey aniden tam tersi gelişebilir.

Kendini milliyetçi gösterip paralarını yurtdışında değerlendirenlerin sayısıda az değil. Bu arada Bitcoin’de kimsenin inanamayacağı hacimde Türkiye çıkışlı Dolar yatıyor.

İlgililer bu konuya bir göz atsın.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.