Depremzedeleri ağırlayan turizmciler, destek istiyor

Depremzedeleri otellerinde ağırlayan başta küçük işletmeler olmak üzere turizm sektörü, daha sezon başlamadan maliyetlerin arttığını belirterek, enerji, su ve personel desteği talep ediyor.

22/02/2023 14:13
Depremzedeleri ağırlayan turizmciler, destek istiyor

Depremzedeleri otellerinde ağırlayan başta küçük işletmeler olmak üzere turizm sektörü, daha sezon başlamadan maliyetlerin arttığını belirterek, enerji, su ve personel desteği talep ediyor.

Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan ve bölgede 10 ili etkileyen 40 bine yakın ölüme, on binlerce kişinin yaralanmasına yol açan depremde, mağdur olan depremzedeler başta Antalya olmak üzere turizm bölgelerindeki otellerde misafir edilmeye başlandı.

Antalya Valisi Ersin Yazıcı, 17 Şubat itibariyle Antalya’da otel, pansiyon, öğrenci yurtları ve kamu misafirhaneleri olmak üzere 140 binden fazla depremzedenin misafir edildiğini, gıda, yiyecek ve giyecek ihtiyaçlarının giderilmeye çalışıldığını söyledi. Vali Yazıcı, şunları kaydetti.

Barınmada sürdürülebilirliği için bölgelerde çadır ve konteyner kentler kurulmalı

‘’Bu zor dönemde depremzede vatandaşlara kapılarını açan otel sahiplerine de değinen Vali Yazıcı; “Otelcilerimiz bize ciddi şekilde yardımcı oldu. Allah onlardan razı olsun.  Bu şehir hep söylediğimiz gibi hayırseveri bol bir şehir. Bunu bir kez daha gösterdi. Antalya bu ülkenin incisi. Biz bu sorumluluğun altından kalkabiliriz. Hep birlikte bu işi başarıp depremzedelerimize kucak açabiliriz.’’

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de, ‘’Dayanışma, birlik ve beraberlik içerisinde inşallah yaralarımızı saracağız. Antalya Büyükşehir Belediyesi, Hatay’dan sonra Gaziantepli depremzede vatandaşların yaralarını sarmak üzere görevlendirildi. Gaziantep’te de gerekli çalışmayı yapacağız’’ dedi.

Öte yandan, Antalya iş dünyası ve turizm sektörü, Antalya’da misafir edilen depremzedelerin barınmada sürdürülebilirliği sağlamak için bölgelerde çadır ve konteyner kentlerin bir an önce hazırlanması için gayret gösteriyor.

Maliyetler artıyor

Ülke döviz ihtiyacının önemli bir bölümünü turizm sektöründen karşılayan Türkiye, 2023 yılında 50 milyon turist ve 50 Milyar Dolar döviz geliri hedefi koymuştu. Yeni sezona hazırlanan turizm sektörü Ocak ayında erken rezervasyonlarda da oldukça iyi talep alıyordu.

Ancak, deprem sonrası erken rezervasyonların yavaşladığına dikkat çeken sektör temsilcileri, otellerini depremzedelere açan özellikle küçük işletmelerin sezon başlamadan maliyetlerinin arttığına dikkat çekiyor.

Acımız ve umudumuz büyük

AKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, merkez üssü Kahramanmaraş olan 2 büyük depremin, bölgedeki 10 ilde geniş çaplı yıkım yarattığını belirtti. Kavaloğlu, turizmdays'te yer alan haberde, şunları kaydetti.

‘’Depremin yıkıcı etkilerinin yarattığı hasarı hem toplumsal hem de bireysel anlamda derinden yaşamaktayız. Sektörümüz ilk andan itibaren, kamu ve özel sektörün tüm bileşenleri ile bir araya gelerek bu büyük afetin etkilerini azaltma yönünde elinden gelen tüm gayreti göstermiş ve göstermeye devam etmektedir.

Deprem bugün olduğu kadar geleceğimizi de etkileyecek. Depremin en çok etkilediği çocuklarımızın yaşadıkları travmayı atlatabilmesi için hem rehabilitasyon hem de geleceğe güvenle bakabilmelerini sağlayacak iyileştirme çalışmalarına yapılan destekler umudumuzu yeşertmiştir.’’

Ülke nüfusunda yüzde 16 pay alan 10 ilde 0-15 yaş grubu çocukların depremden en çok etkilenen grup olduğuna dikkat çeken Kavaloğlu, ‘’Öyle ki, bu yaş grubu çocuklarımızın payı Türkiye'de yüzde 23,5 iken 10 ilimizde yaklaşık yüzde 30. Maddi kayıplar, ekonominin her alanında telafi edilebilecek olandır. Yeter ki insani değerlerimiz canlı ve umutlu olsun. Acımız ve umudumuz büyük’’ dedi.

Destek ve talepler

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Eray Erdem, Alanya’da otellerin 30 bin yatağını depremzedelere açtığını, yeni turizm sezonu yaklaşırken sektörün bazı sorunlar yaşadığını belirtti. Depremzedelerin barınma ve beslenme sorununu çözen otelcilere enerji ve personel desteği verilmesi, vergi muafiyeti gibi kolaylıklar sağlanmasını isteyen Erdem, şunları kaydetti:

‘’Otelcilerimiz depremzedeleri misafir ederek gıda ve barınma sorunlarını çözüyor. Ancak bir ay sonra turizm sezonu açılacak. Otelcilerin kaygıları var. Kredi ödemeleri, çeşitli sorunları var. Enerji ve su desteği talep ediyoruz.  Konaklama vergisinden muafiyet bekliyoruz. Devletimiz bu konularda destek vermeli.

Elini taşın altına koyan tesislere, konaklama vergisi muafiyet gibi konularda destek verilmeli

Tüm ülkemize örnek olacak şekilde depremzede yurttaşlarımıza kucak açan fedakar ve kahraman otelcilerimizin sorunlarını ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerimizi TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na ilettik.

Ayrıca elini taşın altına koyan tesislere konaklama vergisi muafiyet gibi konularda da destek verilmesini talep ettik. Makul taleplerimize destek verme ve takipçisi olma konusunda söz veren Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkür ederiz.”

Enerji ciddi sorun olacak

Kemer Turizm Otelciler Birliği (KETOB) Başkanı Dinçer Sarıkaya da, Kemer ilçesinde 15 binden fazla depremzedenin misafir edildiğini söyledi. Enerji giderlerinin sezon başlamadan arttığını ifade eden Sarıkaya, ‘’Herkes otellerini sezona hazırlamaya çalışıyor.

Elektrik ve su giderleri artıyor. Sezon başlamadan depremzedelerin konaklama sorunu çözümlenmeli. Otellerimizde misafir ettiğimiz depremzedeler de kendi bölgelerine dönmek istediklerini belirtiyorlar’’ dedi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.