DEMOKRAT BİR LİDERE BAKIŞ

Şaban Ali Yaşaroğlu Şaban Ali Yaşaroğlu 31/12/2019 23:40
Değerli okurlarım,

Elinizdeki yazıda demokratik bir liderin tanımlamasını yaparken “Atatürk gibi” deyimini kullandım. Bildiğiniz gibi Atatürk; 15 yılda olmazları yaratan, köklü bir dizi devrim yaşatarak uygarlığa pencere açan, aydınlanmanın meşalesi ulusal önderimizdir.
Eğer onu genç yaşta yitirmemiş olsaydık, kim bilir ulusumuza ve insanlığa ne gibi hizmetlerde bulunacaktı.


“Alelade politikacılarla ulusu parçalamak ihanettir”
                                                                         (Atatürk)


Liderlik doğuştan gelen bir yaradılış olmakla birlikte, demokrat bir liderde bulunması gereken nitelikler ve özelliklerin başında dürüstlük gelmektedir, çünkü liderliğin olmazsa olmaz önkoşulu budur.

Peki çağdaş, aynı zamanda risk alabilecek kadar cesur, açık sözlü, erdemli  ve saygın kişiliğe sahip demokrat bir lider nasıl olmalıdır?

Lider, öncelikle özgüvenini, dayanma gücünü, inancını ve umudunu yitirmeden davasına kendini adayan bir adam olmalıdır. Korkusuz ve aydın bir insan olması gereken lider, toplumdaki değişimi herkesten önce fark edebilen kişidir.

Lider, inandığı dava uğruna savaş verirken, inandığı amaca doğru yol almadan önce planını ve zamanlamasını elindeki bilimsel veriler ışığında gerçekleştiren kişidir.

Bununla anlatmak istediğim şey şudur;

Lider, kutup yıldızı gibi topluma yol gösterici ve aynı zamanda içinde bulunduğu, haksızlığa uğramış toplumunun sesi olabilen insandır.

Lider, toplumun refahı ve prestiji için belirlemiş olduğu hedeflere halkını inandırabilen, onları daha mutlu ve onurlu bir hayat yaşayacaklarına inandırmayı başaran ve halkın içine düştüğü umutsuzluğu umuda dönüştüren adamdır.

Lider prensip sahibi, iki yüzlü politikaların parçası olmayan, maddi çıkarların peşinde koşmayacak kadar onurlu, yandaşlarını kayırmayan, ülkesindeki herkese örnek olabilecek kadar dürüst bir adam olmalıdır.

Lider olmak her şeyi bilmek değil, konusunda uzmanlaşmış, erdem sahibi insanlardan oluşan danışmanlarıyla, tüm fikirleri akıl süzgecinden geçirip, doğru kararlar alarak ülkeyi yönetmektir.
 
Lider, bilim ve teknolojiye açık, bu konuda halkına örnek olacak kadar çalışkan olmasıyla tanınmalıdır. İradesi ve azmiyle halkına her zaman ilham kaynağı olmalıdır. Çünkü halka mal olmuş gerçek liderler ülkesi için durup dinlenmeden çalışarak, tüm yaşamını halkına hediye etmiş insanlardır.

Lider, kararlı, önderlik etme güdüsü güçlü, aceleci değil sabırlı ve günün ötesini görebilen adam olmalıdır.

Lider, başında bulunduğu makamın itibarını temsil ettiğini asla unutmamalıdır. Görevini azim ve kararlılıkla yürütürken çevresine sürekli olarak moral, sinerji verebilmelidir.

Lider, içinde yaşadığı toplumdan gücünü alan, çevresinin öğütlerinden beslenerek kişiliğini oluşturan, ileri görüşlü, aydın bir insan olmalıdır.

Lider, halkını samimi duygularla seven, toplumu oluşturan insanların fikirlerine, inanışlarına saygılı olacak kadar demokrat, dini inancın, etnik kimliğin, oy uğruna siyasete alet edilmesine asla müsaade etmeyecek kadar karakter sahibi bir insan olmalıdır.

Lider, hamasi duygularla halkına seslenip, duygu sömürüsü ve sahte gözyaşları ile insanlarını kandırmayı kendisine yakıştırmayacak kadar şahsiyet sahibi insan olmalıdır.

Lider bencillikten ve kibirden uzak, yaptıklarıyla kendisini ilahlaştırmayacak kadar mütevazi olmalıdır. “Ben yaptım” yerine “Biz yaptık” diyebilen, diktatör olmayan, sahip olduğu gücün halkın kendisine olan sevgisinden geldiğini asla unutmayan, gerektiğinde halkına karşı tevazu sahibi olabilen insandır.

Lider ürkütücü, korkutucu değil, benimseyici, mensubu olduğu cemiyette ve ülkesinde huzur verici bir ortam yaratmanın başarısını gösterebilen adam olmalıdır.

Başarılı lider, asla “Gelene ağam gidene paşam” demez, fikirlerini cesurca savunurken,
ülkesinin prestijini milletler topluluğunda yükseltmeli, diğer yandan halkının mutluluğu için hakça ve adaletli paylaşımdan yana olmalıdır. Ülkesini zenginleştirmek için ekonomik atılımlara, iktisadi gelişmelere açık olmalı, ülkesinin kaynaklarını doğru kullanmalı, dışa bağımlılığı azaltarak milletinin refah seviyesini yükselmek için gayret sarfetmelidir.

Lider, hayat boyu öğrenme sürecini sürdüren, kitap okumayı seven, halkını her türlü sanatsal faaliyet için teşvik eden, bir toplumun ancak bilim ve sanat ile ilerleyebileceğini milletine dikte eden, tarihten ders alarak olabilecek herhangi bir olumsuz olay ve sorunlara daima hazırlıklı olan, başkalarının deneyimlerinden, eleştirilerinden yararlanabilen adam olmalıdır.

Lider, başkalarını suçlamayan, sorumluluğu başkalarının üzerine atmayan, çevresini küçümsemeyen, dengesiz tepkiler vermeyen bir adam olmalıdır.

Lider, gözü hep ufukta olan, geçmişine sırtını dönmeden ülkesini yeniliklerle buluşturan, yaptığı devrimlerin daima arkasında olan, hurafelerin, dogmatik akıldışı düşüncenin mücadelesi verilmeden asla terk etmeyeceğini bilen, ulusuna uygar yolun yolcusu yapmaya çalışan ve sevgiyle, akıl yolu ile cehaleti kaldırıp, milletini uygarlığa taşımanın savaşımını veren ve toplumda geri kalmış düşünceleri kaldırmayı hedeflemiş olan ATATÜRK gibi bir adam olmalıdır.


Lider araştıran, sorgulayan gerçeği arayan ve başarıya odaklanan adamdır.

Çağdaş ve demokrat bir lider, emekten yana olmayı erdemli bir hayat duruşu olarak gören, hiçbir insanı küçük ve önemsiz görmeyen, ezenin değil, ezilenin yanında olan ve insanı temel bir varlık ve başarının anahtarı olarak gören adamdır. Diğer bir ifade ile, iş görenlerin ve yaratanların haklarını alın terleri kurumadan veren adamdır.
Ancak Lider, hak edene doğru zamanda doğru nedenlerle doğru ve hak ettiği şekilde cezalandırmasını da bilen adamdır.

Lider, eşgüdüm sağlamayı bilen, başarının tek kişinin çabası ile değil, iş birliği ve dayanışma içinde kararlı insanların eylemleri ile sağlanabileceğine gönülden inanan adam olmalıdır. Nerede iyi ve çağdaş lider varsa o kurum o ülke ve o dünya iyi yönetiliyor demektir ve orada huzur vardır

Nerede demokrat bir liderin özlemi çekiliyorsa, o topluluk ya da ülkede ne huzur ne de geleceğe dair umut vardır.

Lider politikacılar gibi seçimleri değil, gelecek nesilleri düşünen adamdır.

Özetle söylemek gerekirse, lider; etkileyici karaktere sahip, konuşmaları ve tavırlarıyla çevresini büyüleyen, azmi ve kararlılığıyla, kitleleri peşinden sürükleyen, insanlığa olan inancı, sevgisi, vicdanı ve hoşgörüsüyle tüm dünyaya ilham kaynağı olabilen, adam gibi adamdır.


 

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.