Delta'ya rağmen 2021 sezonunu kurtaran sektör, Omicron'a rağmen 2022 sezonunu şahlandıracak

Tesislerin 2022 sezonu konaklama fiyatlarını açıklamasının ardından, seyahat acentelerinde başlayan hareketliliğin rezervasyonlara yansıması da göstermektedir ki, Delta varyantına rağmen 2021 turizm sezonunu kurtaran sektör, Omicron varyantına rağmen de, 2022 turizm sezonunu şahlandıracak.

Osman Ergin Osman Ergin 04/01/2022 23:54
Delta'ya rağmen 2021 sezonunu kurtaran sektör, Omicron'a rağmen 2022 sezonunu şahlandıracak

Türk Turizmcisine 2020 sezonunu kayıp bir yıl olarak yaşatan Covid 19 pandemisinin yeni varyantlarına karşın, 2021 yılı turizm sezonunda her anlamda ortaya çıkan pozitif gelişme; sektör emekçilerinin umudunu yeniden yeşertti.

İlk olarak nerede başladığı muamma olup; hızla yayılarak, 7 kıtada etkisini sürdürmeye devam eden Omicron varyantı, "2022 turizm sezonunda neler olacak?’’ sorularını her platformda akıllara getirmekten geri kalmıyor.

Tüm turizm emekçileri için zorlu bir dönem geride kaldı

Bilindiği üzere ve istatistiklere yansıdığı şekli ile ocak – kasım ayları arasında Türkiye’yi ziyaret eden misafir sayısı 26.743.180 olarak açıklandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı kayıtlarına da bu hali ile geçti. Bu rakamlara sezonun son çeyreği olan Ekim – Aralık 2021 tarihlerini de eklemek gerekirse; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un son açıklamalarına göre; yıl sonu itibari ile bu rakamlar güncellendi ve pandemi koşullarına rağmen 2021 yılı sonunda Türkiye’nin yurt dışı ziyaretçi sayısı 29 Milyonu, turizm gelirleri ise, 24 Milyar Doları aştı.

Pandemi öncesinin son normal dönemi olan 2019 yılı turizm sezonu göz önüne alınmadan; 2020 yılı ve 2021 yılı verileri kıyaslandığında da görülen odur ki; Türk turizm sektörünün yapı taşlarını oluşturan; yatırımcısından, işletme sahiplerine, tedarikçisinden, en alt kadroda çalışanına kadar tüm emekçileri için, zorlu bir dönem geride kaldı.

2022 turizmde toparlanma yılı olacak

2021 yılı turizm sezonu her türlü olumsuzluğa rağmen 2020, 'Kayıplarının telafisi' olarak tarihe geçecek. Bunu '2022 turizm sezonu toparlanma yılı' olarak takip edecek. Hızlı yayılması dışında öldürücülüğünün fazla olmadığı belirtilen Omicron varyantının, 2022 yılına etkisini şimdiden tespit etmek ve bununla ilgili yorum yapmak çok zor.

Bilinen bir gerçek var ki, turizm sektörünü bekleyen en büyük sıkıntı, tedarik zincirinde meydana gelecek aksamalar olacaktır. Öyle ki, döviz kurlarındaki oynaklık, fiyat politikalarının belirlenememesi nedeni ile mal temin ve tesliminde sıkıntıların yaşanması, her ne kadar arzu edilmeyen bir durum olsa da, bunun sonucu olarak mutlaka karşımıza çıkacak.

2022 yılında 30 Milyar Dolar turizm geliri, 32 milyonu aşkın yabancı ziyaretçi 

2020 yılında zorunlu hale getirilen Güvenli Turizm Sertifikaları, turizm işletmeleri için can simidi olmuş; 2021 yılında da, yatak kapasitesine göre kapsam alanlarının genişletilmesi ile etkinliği de arttırılmıştır. Güvenli Turizm Sertifikasının ardından 2022 yılında zorunlu hale getirilecek olan "Yeşil Yıldız Uygulaması", uluslararası rekabet ortamında Türk turizminin elini daha da güçlü hale getirecek.

Turizm duayenlerinin geçmiş zamanlardaki tahminlerinin, genelde % 10 artı-eksi sapmalar ile tutmuş olmasından hareketle, bu yılki tahminler de göstermektedir ki; 2022 yılında turizm gelirlerinin 30 Milyar Doları, yabancı ziyaretçi sayısının da 32 milyonu aşacağı öngörülmektedir.

Bu öngörüleri de rehber edinerek; tesislerin 2022 sezon konaklama fiyatlarını açıklamasının ardından, seyahat acentelerinde başlayan hareketliliğin rezervasyonlara yansıması da göstermektedir ki, Delta varyantına rağmen 2021 turizm sezonunu kurtaran sektör, Omicron varyantına rağmen de, 2022 turizm sezonunu şahlandıracaktır.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.