Değerlendirme sitelerinin skandalları bitmiyor...

Holidaycheck, trivago veya tripadvisor gibi otel değerlendirme sitelerinin güvenirlikleri Avrupa’da her zamankinden çok sorgulanıyor. Profesyoneller bu sitelere giderek daha az güvenirken, tüketiciler giderek artan bir ilgiyle bu sitelere başvuruyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Değerlendirme sitelerinin skandalları bitmiyor...

Tek bir kişi 7 yıl içinde 32 bin 300 otel değerlendirmesi yazmış. Bu, günde 12 otel demek. Üstelik bu otellerde gecelediğini iddia ediyor. Otel değerlendirme sitelerindeki skandallar bitmiyor.

Holidaycheck gibi büyük siteler, yorumları denetlediklerini, yorumların personel ve bilgisayarların software programları tarafından sürekli kontrol edildiklerini söyleseler de, skandal haberler bu sitelerin peşini bırakmıyor. 

Bu konuda yıllardır araştırmalar yapan ‘hotelpinnwand.de’ sitesi, çok sayıda skandalı ortaya çıkardı. Otelde bizzat kaldığını iddia eden bir okuyucu, tarihleri ‘değiştirmeyi’ unutmuş. Buna göre bu kişi, aynı tarihlerde 22 otelde kalmış ve bu oteller hakkında yorumlar yaptı. Bir başka olayda ise, ‘Bellagio’ isimli bir okuyucu, son 7 yıl içinde 32 bin 300 ayrı otel hakkında yorum yapmış. Yani günde 7 ayrı otel hakkında ‘bizzat kaldım’ argümanıyla fikirlerini belirtmiş.

Hotelpinnwand.de sitesinin sahibi Von Grevenstein, otel değerlendirme sitelerinde ‘sahte otel yorumları üretim’ şirketlerinin kurulduğuna dikkat çekti ve kimi otellerin bu ‘reputation shining’ (itibarı parlatma) şirketlerine yüksek ödediğini iddia etti.

Aynı konuda araştırmalar yapan Kwikchex şirketi ise, tripadvisor.com isimli otel değerlendirme sitesindeki 50 milyon değerlendirmeden 20 milyonun 1 yıldan eski olduğunu belirtiyor ve bunu eleştiriyor. Zira oteller kendilerini yıllık olarak değiştiriyor, yeniliyor.

Otel değerlendirme sitelerini forum bölümlerinde de sahte yorumlardan geçilmiyor. Kwikchex’e göre; tripadvisor.com’un forum sayfalarında, iki ayrı yorumcudan her biri 7 yıl içinde 56.000 yorum yazmışlar. Yani her biri günde 22 yorum yazmış. Bir bakla yorumcu 7 yıl boyunca günde 24 yorum yazmış. Yani her saat 1 tane. Uzmanlara göre, bunlar ‘otomatiğe bağlanmış’ bir software sonucu üretilmiş yorumlar. (tourexpi)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.