Değerlendirme siteleri, şantaj aracına dönüştü...

Otel değerlendirme siteleri üzerinden milyonlarca doların döndüğü bir sektör oluştu. ‘Tanesi 5 dolardan oteliniz hakkında olumlu yorumlar yazılır’ diye ilan verenler bile var.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Değerlendirme siteleri, şantaj aracına dönüştü...

Otelde kalmış gibi sahte imzalarla yayınlanan yorumlar üzerine AKTOB’un Ekin Grubu Araştırma Birimi’ne yaptırdığı araştırmada skandallar  ortaya çıktı. Otelde kaldığını iddia eden bir kişi, aynı anda 22 otelde kalmış görünüyor. Bir başka sitede iki ayrı kişi 7 yılda toplam 56.000 yorum yazmış. ‘Bellagio’ adını kullanan bir kişi, aynı günde 7 ayrı otel hakkında ‘bizzat kaldım’ diyerek yorum yapmış.

Otel değerlendirme siteleri üzerinden milyonlarca doların döndüğü bir sektör oluştu. ‘Tanesi 5 dolardan oteliniz hakkında olumlu yorumlar yazılır’ diye ilan verenler bile var. Uzmanlar otel değerlendirme sitelerindeki bu yorumların ‘otomatiğe bağlanmış’ bir software sonucu üretildiğini belirtiyor. Otel değerlendirme siteleri ilk işe başladıklarında otellere müşterilerinin ağzından değerlendirmeleri aktarma görevini yaparak önemli bir işlev görürken bu amaçlarından saparak kötü niyetlilerin şantaj aracına dönüştüğü bildirildi.

Profesyonel beleşçiler

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB)’un Ekin Grubu Araştırma Birimi’ne yaptırdığı araştırmaya göre, otel değerlendirme sitelerinde müşteri yazmış gibi görünen övgü ve yergiler gerçek kişiler tarafından değil, bunu iş edinmiş profesyoneller tarafından yazılıyor.

Şantaj yapılıyor

Araştırmayı yapan Ekin Grubu Araştırma Birimi yöneticisi Fehmi Köfteoğlu, otel değerlendirme sitelerinin ilan aldıkları tesisler için müşteri yazmış gibi tesisi öven yazılar yayınladıkları, ilan vermeyen tesisler hakkında da yine müşteri yazmış gibi aleyhte mektuplara yer verdiklerinin saptandığını söyledi. Köfteoğlu, araştırma kapsamında incelemeye alınan otel değerlendinme siteleriyle ilgili olarak şunları söyledi: “Bu sitelerin birinde otelde bizzat kaldığını iddia eden bir kişi, tarihleri ‘değiştirmeyi’ unuttuğu için aynı tarihlerde 22 otelde kalmış görünüyor. Bu kişi 22 otel ile ilgili farklı yorumlar yapmış.”

Otomatiği bağlanmış yorumlar

Araştırmada, tripadvisor.com’un forum sayfalarında, iki ayrı yorumcudan her birinin 7 yıl içinde 56.000 yorum yazdığı saptandı. Yani her biri günde 22 yorum yazmış. Bir başka yorumcu 7 yıl boyunca günde 24 yorum yazmış. Yani her saat 1 yorum.  Bir başka sitede  ‘Bellagio’ adını kullanan bir kişi, son 7 yıl içinde 32.300 ayrı otel hakkında yorum yapmış. Buna göre bu kişi günde 7 ayrı otel hakkında ‘bizzat kaldım’ diye fikirlerini belirtmiş.

Otel değerlendirme siteleri için ne dediler?

Yakup Demir / Ilıca Hotel İnternet mafyası oluştu

Sanal alemde yıpratıcı ve güvenirliği zayıflatıcı sorunlar var. Bir tür internet mafyası oluşmuş durumda. Fena şekilde rahatsızız.

Kaan Kavaloğlu / Limak: ‘Profesyonel tacizci müşteri’ler yazıyor

Bazı siteler üzerinden artık öyle bir misafir profili oluştu ki, ben onları "profesyonel tacizci müşteri" olarak değerlendiriyorum. Bunlar otelden çeşitli imtiyazlar koparmaya çalışıyorlar.

Cenk Halil Bayaz / Monachus Hotels: Sap ile saman karışmaya başladı

Sisteme ilgi azaldı. Tur operatörleri, müşteriler ve otel işletmecileri de bu siteler hakkında davalar açılmaya başladı.

Murat Topaçoğlu / BW Amber Hotel: Sitelerdeki yorumlar gerçek değil

O sitelerde çıkan bir çok yorumun da yönlendirmeyle yazıldığının farkındayız. Bu durum sitelerin hepsinde var. En büyüğü de Tripadvisor’dır.

Şenol Öztürk / Erbil Otel: Bir kaynaktan ve para karşılığı yorumlar

Yorumların bir kaynaktan ve para karşılığı yazıldığını düşünüyorum. Tripadvisor bu konuda en sabıkalı site.

Serdar Balta / Ottoman Imperial Hotel: Sistem sahte yorumlara müsait

Ne yazık ki sistem sahte yorumlara ve karalamalara açık ve bu tür şeylere müsait.

İskender Çayla / Retur: Para karşılığı ödül veriyorlar

Bu sitelerden ödüller alınıyor. Para vererek ödül alınmaz. Sizden 4 bin dolar yemeğe katılım bedeli diye para alıyor, karşılığında ödül alıyorsunuz.

Aslı Ulukapı / Ambassador Hotels: Sitelerin ilişkileri sorgulanmalı

Bu sitelere reklam veren oteller daha çok ön plana alınıyor. Kontrat sırasında bu puanları  fiyat düşürmek için aleyhimize kullanılıyor.

Nazif Demir / Peri Tower Hotel: Siteler amacına uygun kullanılmıyor

Daha önce acente ve tur operatörleri memnun oldukları partnerlerine teşekkür yazısı verirdi. Şimdi bunların yerini bu tur ödül törenleri aldı.

Zafer Alkaya / Cornelia Diamond: Otelciler kendilerini savunamıyor

Bu sitelerde bazen bire bin katılarak yapılan acımasız şikayet örnekleriyle karşılaşıyoruz . Otelciler trajik bir şekilde kendilerini savunabilme fırsatını bile bulamıyor.

 

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.