Çok turist çok para demek değil

20 Nisan itibarıyla 2019 sezonunu açacaklarını belirten Kemer Ulusoy Tatil Köyü Genel Müdürü Volkan Yorulmaz, bu sene turizmde ışığın göründüğünü, ekstra bir durum olmazsa, iyi bir yıl geçirmeyi beklediklerini söyledi.

14/03/2019 11:47
Çok turist çok para demek değil

Kemer Ulusoy Tatil Köyü Genel Müdürü Volkan Yorulmaz, turizmdeki gelişmeleri Halil Öncü’ye değerlendirdi.  20 Nisan itibarıyla 2019 sezonunu açacaklarını belirten Yorulmaz, bu sene turizmde ışığın göründüğünü, ekstra bir durum olmazsa, iyi bir yıl geçirmeyi beklediklerini söyledi.

1 Kasım'da 2019 sezonunu kapatmayı panladıklarını ifade eden Volkan Yorulmaz, “Kemer’de Rus misafirlerimiz yoğunlukta. Bizim yaklaşık yüzde 50 civarında BDT pazarı, yüzde 25 Avrupa ve yüzde 25 de yerli turist profilimiz var" dedi.

2014 yılının da üstüne çıkmamız lazım

"Daha da iyi olabilmek için, 2014 yılının da üstüne çıkmamız lazım" diyen Volkan Yorulmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim en verimli yaşadığımız yıl, 2014'tü. Bu yıl 2014 yılını yakarlarız. 2016 ve 2017 yıllarını yaşamış birisi olarak bunu rahatlıkla söylüyorum. Tabii daha da iyi olabilmek için, 2014 yılının da üstüne çıkmamız lazım. Öyle söylendiği gibi gümbür gümbür, ortalık turistten geçilmeyecek gibi bir durum da yok ortada. 

Bu da doğru ve geçerli bir saptama. Çok turist çok para demek değil. Geçen sene Rus turistte rekor kırıldı. Ama hiçbir otelci gelirden memnun değildi. Çünkü fiyatlar ve gecelemeler istenilen seviyede değil. 20 Dolarlık misafir ile bütün uçakları doldur, getir. Bunun kimseye faydası yok. Gerçek sayılarda gelsin Rus. Buda BDT pazarında 4milyon yapar. Bu sayıyı Avrupa pazarı ile de desteklemek gerekiyor.” 

İç pazarı koruyan bir tesisiz!

Yerli turistin 2016 ve 2017 yılındaki cazip fiyatları bu yıl bulamayacağını da ifade eden Genel Müdür Yorulmaz, “Kurdan gelen fark bu sorunu ortaya çıkarıyor. İç pazarda bir miktar daralma yaşanacak. Ama taksit imkanları, promosyonlar ile iç pazar yine de tatil yapabilir.

İç pazarda %15'lik bir küçülme gerçekleşeceğini düşünüyorum. Biz her sezon kapasitemizin yüzde 25'ini iç pazara ayırıyoruz. İç pazarı koruyan bir tesisiz. Zaman içinde de iç pazarın ne kadar önemli olduğunu gördük. 2016 ve 2017 yılını yaşayan tüm otelci dostlarımız da bunu görmüştür. Dolayısı ile iç pazarı yok saymak büyük yanlış olur. Yumurtaları aynı sepete koymamak her ticarette olduğu gibi bizim açımızdan da önemli.

Hiç kimse olmasa da Türk misafirlerimiz hep buradalar. Ama Türk misafirlerimizde bazı sıkıntılar ile karşılaşıyoruz. Genel olarak Türk misafirlerimiz, nazlı bir profil çiziyor. Bir Rus ya da diğer yabancı misafirlerimiz gibi rahat değiller.  Kolay bir operasyon yaşatmıyorlar. Ama bu da bizi daha iyiye götürmek için bir sebeptir. İç pazarsız bir turizm asla düşünmüyoruz” diye konuştu.

Maliyetler o kadar yüksek ki

Fiyatları yukarıya taşımaya çalıştıklarını da dile getiren Volkan Yorulmaz, “Maliyetler o kadar yüksek ki. Maliyetleri karşılayabilmek için yüzde 100 zam yapmalıyız. Örneğin bugün konuştuğumuz bir kalemde şarapta yüzde 80 artış var. Enerji, elektrik, LNC ve aklınıza gelebilecek her kalemde yüzde 30 ile 70 arasında artış var.

Şimdi biz de bunları fiyata yansıtmak zorundayız. Sonuçta biz de ticaret yapıyoruz. Fiyatları yükseltince de, diğer destinasyonlarla rekabet edemiyorsunuz. Bir planlama ve strateji içinde turizmcinin maliyetlerini düşürmek lazım. Buna asgari ücretin artışını da dahil edelim. Durum daha net ortaya çıkar” dedi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.