Çinli turisti çekmek için somut öneriler

Çin zenginleşiyor. Gelişen bu ülkenin insanları da, doğal olarak Dünya'yı gezmeye ve yeni kültürleri tanımaya yöneliyor.

13/05/2019 09:45
Çinli turisti çekmek için somut öneriler

Çeviren: Adil Gürkan

Çin zenginleşiyor. Gelişen bu ülkenin insanları da, doğal olarak Dünya'yı gezmeye ve yeni kültürleri tanımaya yöneliyor. Bu nokta önemlidir. Çin insanının gezme ve görme eğilimini yönlendiren temel etken meraktır, eğlence değil.

Bu gün Dünya'yı gezen ya da seyahat planlayan milyonlarca Çinli var. Bunların büyük bir çoğunluğu Paris, Londra gibi çok merak ettikleri kentleri ve Asya’da birkaç destinasyonu gezmeyi tercih ediyor.

Çinlilerin seyahat vizyonu geniş değildir

Fransa’yı bu kadar çok tercih etmelerinin nedeni, seyrettikleri filmler, televizyon dizileri ve medyada ve mikrobloglarda okuduklarıdır. Bu devasa seyahat sever potansiyele ulaşmanın ilk adımı, Çin halkının özgün internet kullanım alışkanlıklarını anlamaktır.

Çinin yurtdışı seyahat eden nüfusu binlerce turizm kuruluşu için büyük bir fırsattır. Çünkü sayıları devamlı artıyor. Daha fazla harcama yapıyorlar. Yakın bir gelecekte her ülkenin turist istatistiklerinde ilk sırayı alacaklar.

İşte Çinli turisti çekmek için somut öneriler

Çince websiteniz olmalı

Çince bir websitesi, muhtemelen Çinli seyahat severlere kendinizi tanıtmak için ilk adım olacaktır. Böyle bir websitesi varlığınızı görünür kılar.

Web trafiği sağlama- SEO ve SEM

En iyi yöntem websitenizin hostinginin Çin’de olmasıdır. Böylece daha çabuk açılır. İnsanların ilgisini çekmek için onların sitenizi ziyaret etmelerini sağlamalısınız. Bunun için Çin’de SEM (Tıklama başı ödeme, banner vb) ve SEO (İnsanlar siteniz hakkında konuşmalı ve paylaşım yapmalı) çalışmaları yapmanız gerekir.

Çin’de SEO için kaynak- Baidu

Baidu Çinin en büyük arama motorudur. Bu platformu doğru kullanırsanız, Çin’de iş yapmak istediğiniz şirketlerin ilgi alanına girersiniz. Bu çalışma için Çin’den bir danışman edinmenizde yarar var.

Orta yaşlı ve yaşlı turist için yerel Çin acenteleri ile ortaklıklar kurun

Çin insanının seyahat alışkanlıkları değişiyor. Buna dikkat edin. Gruplar halinde seyahatin modası geçiyor. 2018’de grup seyahatlerinin oranı yüzde 30’a kadar düştü. Yüzde 70 bağımsız seyahati tercih ediyor.

Çinlilerin büyük bir çoğunluğu tatilini online satın almaya başladı. Çin turizm endüstrisinin yüzde sekseni internette yer alıyor.

Bağımsız seyahat edenlerin çoğunluğu yerel deneyimler arıyor. Bu kesimi genç orta sınıf mensupları olarak tanımlayabiliriz. Çin genç orta sınıfı Dünyayı keşfetmek istiyor. Yeni nesil Çinli tatilci için yerel seyahat acentelerinin hiçbir işlevi yok.

Çin’in yerel acenteleri sadece yaşlı nüfusa hitap ediyor

Çin’li yaşlı nüfus alışkanlıklarını kolay kolay bırakamıyor. Onlar genellikle tanıdıkları yerel seyahat acentelerini tercih ediyorlar. Çinli yaşlı tatilciler için bazı bariyerler var.

Dil engeli: Onlar Çinceden başka bir dili bilmiyor. Bu nedenle seyahatlerinde mutlaka bir rehbere ihtiyaç duyuyorlar.

Macera korkusu: Birçok yaşlı ya da orta gelir seviyesinden Çinli son on yıla kadar hiç yurtdışı seyahat yapmadılar. Dolayısı ile onların, tek başına gezerek Dünyayı tanımak gibi bir planları yok.

Gruplar: Çin kültüründe yaşlı insanlar işlerini gruplar halinde yapmayı tercih eder.

Fiyat avantajı: Çin gibi fiyat hassasiyeti olan toplumlarda, ucuzluk, grup halinde seyahati tetikleyen temel etkenlerden birisidir. Bu nedenle tatilcilerin büyük bir bölümü ucuz paketler sunan acenteleri tercih ederler.

Çin acenteleri yerel partnerlere uzak dururlar

Çin acenteleri seyahat sattıkları ülkelerin acenteleri ile sıkı işbirliğine uzaktır. Onları kullanırlar. Rotalarını ve iş yöntemlerini kopyalarlar.  Bu nedenle Çin’in seyahat acentesi havuzundan pay almak oldukça zordur.

Çin acentelerinin olası partnerlerden talepleri oldukça karmaşıktır ve bir o kadar da zordur. Kaldı ki bir çoğunun uzun yıllardır iş yaptığı ortakları vardır. Yerel ve mümkün ise uluslar arası saygınlık onlar nezdinde büyük bir avantaj olacaktır.

Online promosyon: Çinli turisti çekmek için en iyisi

Çin’de internet hızla etkisini arttırıyor. Hem küçük hem de büyük markalar işlerini tanıtmak için interneti kullanıyor. Çin’de online iletişim adeta bir hayatta kalma rehberine dönüştü. Banner ve anahtar sözcüklerle doğrudan promosyon ya da halkla ilişkiler yolu ile varlığını ifade etmek bir numaralı pr vasıtası oldu.

Multimedya: Kaliteli içerik

Kaliteli multimedya kullanımı seyahat endüstrisinde büyük etkisi olan bir araçtır. Bu yöntem ile turiste, seyahat edeceği ülkeyi hayalinde canlandırma fırsatı verilir. Çekici fotoğraflar, fantezi kurgulamaya teşvik eden imajlar, müşterilere ilham verir. Seyahat edecekleri destinasyon hakkında duyarlılık oluşturur.

Yeni Zelanda bu alanda çok başarılı operasyonlar yapıyor. Çinlileri merakta bırakan online paylaşımları sayesinde birkaç yılda Çin pazarından büyük bir pay elde etti. Bu ülke, Ç,n’in en güçlü sosyal medya platformlarından wechat’ı çok başarılı kullanıyor.

Sosyal ağlar

Çinliler artık adeta paralel bir evren oluşturmuşlar. Internet hayatlarındaki en önemli platform haline gelmiş durumda. Hayatlarının büyük bir bölümü sosyal medyada geçiyor.

WEIBO

Weibo twitter ile facebook karışımı bir yapıdır. Twitter’ın uyumlu olma özelliği ile facebook’un sosyal ve oyun dolu taraflarını birleştirmiştir.

Weibo üzerinde iletişim bir hesap açmakla başlar. Gerekli sertifikasyonları tamamlamak, herkesin ilgisini çekecek içerik paylaşmakla devam eder. Başarılı olursanız, internet kullanıcıları ile sıcak bir iletişim kurarsınız ve bir topluluk meydana getirebilirsiniz. Eldeki son verilere göre Weibo yaklaşık 450 milyon aktif kullanıcısı ile Çin’de devasa bir topluluk oluşturmuş durumdadır. Günlük tekil kullanıcı sayısı ise 190 milyonu aşıyor.

WECHAT

Wechat Çin’deki bir numaralı sosyal medya platformudur. 2018 sonu itibarıyla aktif kullanıcı sayısı bir milyarı geçmiş durumdadır. Bunun yaklaşık 70 milyonu 55 yaş ve üzeridir. Yine 2018’de wechat kullanıcıları her gün 45 milyar mesaj paylaştılar. Yine her gün 410 milyon sesli ya da görüntülü çağrı gönderdiler. Bütün bunlara ek olarak, wechat kullanıcıları mesajlarını reklamlarla daha geniş kitlelere ulaştırabilir. Gruplarda paylaşabilir. Topluluklar yaratabilir ve daha geniş kitlelere erişim sağlayabilir.

E- PR ( Press relations )

Çin’de Pr faaliyetleri çok önemlidir. Bu yöntemi kullanarak servislerinizi çok geniş bir topluluğa iletebilirsiniz. Pr çalışmalarınızı zengin görseller ile ilgi çekici hale getirebilirsiniz. Ayrıca, bu ülkeyi ziyaret eden ve iyi tanıyanlardan alacağınız geri bildirim ve referansları da değerlendirerek iyi bir etki yaratabilirsiniz.

Çin’de online PR özellikle seyahat sektöründe giderek daha etkin hale geliyor.

Anahtar Kanaat Önderleri ya da Yıldızları

AKÖ’ler ( Anahtar Kanaat Önderleri ) ya da yıldızları Çin halkını sizin için etkileyebilir ve markanızı parlatabilir. AKÖ’lerin ve yıldızların hem kendi online toplulukları hem de fanlarının oluşturdukları ağlar vardır. Çinliler bu yıldızlara ve kanaat önderlerine büyük saygı duyarlar. Her hareketleri ve düşünceleri milyonlarca insanı etkiler.

Angela Baby Hong Kong’da yaşayan bir yıldızdır. Bir Fransa seyahati için yayınlamış olduğu mikro blog çok kısa sürede milyonlarca yorum aldı.

Yeni Zelanda, Çin’e vermek istediği turizm mesajları için YaoChen isimli sanatçıyı değerlendirdi. Sanatçı düğününü bu ülkede yaptı ve etkisi çok büyük oldu. Düğün yaklaşık olarak 530 habere konu oldu. 27 milyon dolara eşdeğer reklam potansiyeli yarattı.

E-Magazin

Çinde basılı magazin dergileri çok okunmaz. Buna mukabil, online magazinin çok sayıda oluru vardır.  Online magazin sayısı çok olmamakla birlikte, içeriği kalitelidir. Etkili bir bilgilendirme potansiyeli vardır. Online magazini kullanarak Çin’de hedeflenen tatilci segmentlerinin ilgisi çekilebilir.

Turizm sektörüne gelince; Çin’de az sayıda dergi vardır. İçeriklerinin çok etkili olduğu da söylenemez. Bu konuda güçlü bir altyapı ve deneyim yoktur. Basım maliyetleri de inanılmaz derecede yüksektir.

Çin Seyahat Forumları

Bu forumlara mutlaka ilgi duymalısınız. Günümüzde Çin’in en güçlü seyahat fikir paylaşım platformları bu forumlardır. Bilgi ve deneyime aç olan Çinli seyahat severler bu platformları hem kendi düşünce ve bilgilerini paylaşmak, hem de başkalarının deneyimlerini okumak için kullanıyor. Bu forumlar Çinliler için gerçek bir rehber niteliğindedir.

Örneğin mafengwo böyle bir forumdur ve çok yaygındır.

Sinema: Ürün Yerleştirme Destinasyon Pazarlaması için Mükemmel Yöntem

Seyahat destinasyonunuzu Çin’de tanıtmak için film ve televizyon çok etkili iletişim formlarıdır. Milyonlarca Çinlinin izlediği bir filmde yer alırsanız, onların hafızasında kalıcı bir iz bırakabilirsiniz. Sizi merak ederler. Zirvedeki TV programlarında ve dizilerde yer almayı deneyin. Çok etkili olur ve milyonların radarına girersiniz.

Bu disiplin ürü yerleştirme olarak isimlendiriliyor. Bundan yıllar önce ABD’de gelişti ve şimdilerde Çin’de de hızla yaygınlaşıyor. Çin’de sinema hayatın, gerçek hayatın ya da insanların yaşamak istediği hayatın bir yansımasıdır. İzleyici gördüklerine inanır.

Kendi ülkenizi iyi tanıyın

Birçok şirket bu gerçekliği biçimlendirmek için yardımcı olur ve film yapımcısına sanal evreni yaratması için yönlendirir. Ama bu iş Çin’de biraz zordur. ABD’deki gibi kolay bir süreç olmadığı için ürün yerleştirme biraz farklı işlemektedir.

Oldukça yüksek maliyetler çıkmaktadır. Ürün ve hizmet markalarından ziyade Ülkeler arkadaki fon olarak kullanılabilmektedir.

Çinlileri ülkenize çekmek için şu ana kadar yapılanlardan çok daha fazlasını yapmak durumundasınız. Hepsinden önce atmanız gereken bir adım var. Kendi ülkenizi iyi tanıyın. Kültürünüzü anlayın. Elinizde Çinlilere sunacak ne var, iyi tanımlayın. Daha sonra, bütün bunları Çinlilere nasıl sunacağınıza karar verin.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.