Çinli turist sayısı rekor kıracak!

Türkiye’nin Pekin Büyükelçiliği, Çinli turistlerin ülkemize daha kolay gelmelerini sağlamak amacıyla E-vize uygulaması başlattı. Çinlilere oturdukları yerden üç adımda çevrimiçi vize almayı sağlayan bu uygulamanın Türkiye’ye gelecek Çinli turist sayısını arttıracağı belirtiliyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Çinli turist sayısı rekor kıracak!
KEREM KÖFTEOĞLU

Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin’de insanların gezip dolaşma isteği her geçen gün katlanarak artıyor. Bu durum, dünya turizm pastasından daha fazla pay almak isteyen ülkelerin karşısına yeni bir pazarın çıkmasına yol açıyor.
Çinli turistler, turizm alanında dünyanın ilk 10 ülkesi arasındaki yerini sağlamlaştıran Türkiye için de önemli bir hale geldi. Daha fazla Çinli turistin ülkemize gelmesini sağlamak isteyen Türkiye Cumhuriyeti Pekin Büyükelçiliği mart ayında E-vize adıyla önemli bir uygulama başlattı. E-vize uygulamasının ayrıntıları ve Çinli turist sayısına muhtemel etkilerini Pekin Büyükelçimiz Murat Salim Esenli ile konuştuk.

Bize e-vize uygulamasının içeriğini özetler misiniz, bu uygulamayı ne zaman başlattınız?
Bu uygulama T.C. Dışişleri Bakanlığı tarafından Mart ayından beri yürütülen bir e-Devlet hizmetidir. E-vize, daha önce sınır kapılarında ‘bandrol’ veya ‘kaşe’ ile verilen vizelerin yerini alıyor. Başvuru sahipleri gerekli bilgileri girip, ödemelerini kredi kartıyla yaparak bilgisayar karşısında vizelerini elektronik olarak alabiliyor. Başvurunun başarıyla tamamlanmasının ardından e-Vizeler kişinin e-posta adresine gönderiliyor. Başvuru sahipleri e-Vizenin çıktısını alarak havayolları ve gümrük yetkililerine gösterip seyahate çıkabiliyor.

Çinli turistlere oturdukları yerden vize almayı sağlayan E-Vize’nin diğer kolaylıkları nelerdir?
Çinliler, daha önce OECD üyesi veya Shengen üyesi bir ülkeye vize almışsa, bu vizenin geçerlilik sürecinde yeni bir vizeye ihtiyaç duymadan oturdukları yerden e-Vize işlemlerini tamamlayıp Türkiye’ye giriş yapabilirler.

Zaman zaman vize alımından zorluklar yaşadıklarını dile getiren Çinlilerin e-Vize uygulamasına tepkileri ne oldu?
Son derece olumlu tepkiler alıyoruz. Doğrusunu isterseniz Çin hükümetinden de benzer bir adımı atmasını bekliyoruz. Vize alımının kolaylaştırılmasının iki ülke arasında turistik ziyaretleri de arttıracaktır. 2009 yılında Türkiye’yi 60 bin Çinli turist ziyaret etti. Bu rakam 2012’de 115 bine ulaştı. Yılın ilk yarısına ilişkin veriler umut verici. Örneğin, 2012’nin ilk yarısında ülkemizi ziyaret eden Çinli turist sayısı 50 binken, bu yılın aynı döneminde bu rakam 64 bini buldu. Gezi olayları Çinli turisti hiç etkilemedi, tam tersine yüzde 0,2’lik bir artış bile oldu. Yılsonunda e-Vize uygulamasına bağlı olarak turist sayısının 200 bine ulaşıp yeni bir rekor kıracağımıza inanıyorum.

Çinlilerin ABD emlak pazarına ilgileri artıyor. Çinli zenginler ve fonlar gayrimenkullere 7 milyar doları aşan yatırımlar yaptı. ABD pazarına ilişkin başlayan bu talep Türkiye’de emlak sektörünün önüne yeni bir fırsat çıkarır mı?
Ekonomik imkânları iyi olan Çinliler,  sadece ABD değil, Avrupa pazarıyla da yakından ilgileniyor.  Türkiye’nin de çok cazip gayrimenkul imkânları sunduğu bilinen bir gerçek. Türkiye’de gayrimenkul satışının altyapısı hazır. Yabancılara gayrimenkul satışı konusundaki bazı önerilerimiz dikkate alındı. Dolayısıyla bu durumun Türkiye’nin önüne önemli bir fırsat çıkaracağını söyleyebilirim. 

Çin hükümetinin Türkiye’deki hazine bonolarına ilgisi var mı, bu alanın hacmi hakkında bilgi verebilir misiniz? 
Çinliler bu aralar AB ülkelerinin hazine bonolarına ilgi gösteriyor. Çinli liderlere Türk hazine bonolarını anlattık. Onlardan olumlu tepkiler aldık. Hazine bonosu almaya başladıklarını biliyoruz. Ancak, şimdilik bu işin hacmini tam olarak bilmiyoruz. Ama hazine bonosu alımında ülkenin ekonomik ve siyasi istikrarının çok önemli olduğunu biliyoruz. 

Çin’de kutlanmakta olan Türk Kültür Yılı kapsamında şimdiye kadar gerçekleşen etkinliklerin sizlere yansıyan tepkileri ne yönde, bu alanda önümüzdeki yıllarda hangi adımların atılması planlanıyor?
Her anlamda olumlu tepkiler alıyoruz. Kültür Yılı dolayısıyla başlayan etkinlikleri bu yılla sınırlandırmak istemiyoruz. Çin’de Yunus Emre Kültür Merkezi açılması konusundaki hukuki altyapıyı tamamlamak üzereyiz. Kültür merkezi açılması birkaç bakanlığın onayına sunuldu. Süreç yürüyor. Çin’deki görev tanımı ve yapacaklarımızı geniş tutuyoruz.

Çin'e ihracat ilk 4 ayda patladı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, bu yılın Ocak-Nisan döneminde toplam 49 milyar 550 milyon 148 bin dolar değerinde ihracat gerçekleştirildi. Yılın ilk 4 ayında ihracatın en fazla arttığı ülke Çin oldu. 2012 yılı Ocak-Nisan döneminde 778 milyon 586 bin dolar olan Çin'e yapılan ihracat, bu yılın aynı dönemde yüzde 46,6 oranında artarak 1 milyar 141 milyon 356 bin dolara yükseldi.

2012 yılı Ocak-Kasım döneminde ülkemizin Çin’e ihracatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,72’lik artışla 2,526 milyar dolar olarak gerçekleşti. İthalatımız ise, 2012 yılı Ocak-Kasım döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,89 oranında azalarak, 19,541 milyar dolar olarak kaydedildi.




Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.