Cengiz İnşaat'tan sonra, Mandarin Otel de Cennet Koyu'na demir attı

Bodrum Cennet Koyu'nun doğasını tahrip ederek inşaata başlayan Cengiz İnşaat'tan sonra Mandarin Otel'in sahibi Vedat Aşçı da koyda otel yapmak için başvurdu. Proje onaylanırsa doğal ve arkeolojik SİT alanlarının bulunduğu bölgede 32 bin metrekarelik alanda otel inşa edilecek.

31/05/2023 18:34
Cengiz İnşaat'tan sonra, Mandarin Otel de Cennet Koyu'na demir attı

Cengiz Holding'in otel ve rezidans inşaatını başlatmasıyla gündeme gelen Muğla'nın Bodrum ilçesindeki doğa harikası Cennet Koyu, bir kez daha inşaat projesiyle gündemde. Çevreciler ve sivil toplum kuruluşlarının korumak için büyük mücadele verdiği Gölköy Mahallesi'ndeki Cennet Koyu'nda bu kez de Bodrum Ada Otelcilik, otel inşa etmek için başvuruda bulundu.

Başvuruya konu alan ormanla çevrili ve Cennet Koyu manzaralı bölge. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın sisteminde yer alan bilgiye göre projeye onay verilirse 32 bin 620 metrekarelik alanda otel yapılacak. Ortaklıkları arasında Mandarin Oriental Hotel ve Kempinski Residans da bulunan ünlü işadamı Vedat Aşçı'nın 82 milyon 640 bin TL bedelli projesi onay alırsa bölgede 13 bloktan oluşan 108 oda inşa edilecek. Bodrum Ada Otelcilik Turizm Bağcılık Sanayi ve Ticaret A.Ş., 1997'de Perpa'da kurulmuş bir şirket olarak görünüyor.

MANDARİN OTEL YAPILIRKEN DE TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Vedat Aşçı'nın sahip olduğu Astaş Holding, daha önce de aynı bölgeye yaptığı The Residences Mandarin Oriental ile gündeme gelmişti. 2. derece doğal SİT ve Roma dönemine ait kaya mezarlarının yer aldığı 3. derece arkeolojik SİT alanının bulunduğu 600 dönümlük arazide Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayıyla 210 villa ve 102 odalı bir otel inşa edilmişti. Hem binlerce zeytin ağacının sökülmesi hem de doğaya verilen tahribat çevrecilerin tepkilerine yol açmıştı.

CENGİZ İNŞAAT'IN OTEL İNŞAATI SÜRÜYOR

Mehmet Cengiz'in şirketinin Cennet Koyu'nun yanındaki Gökburun'da 180 dönümlük arazide Aralık 2022'de yapımına başladığı rezidans ve otel inşaatı ise Bodrum Belediyesi’nin 'ruhsat iptali' kararıyla mühürlenip durdurulmuştu. İş insanı Mehmet Cengiz'in yönetim kurulu başkanı olduğu Cengiz Holding A.Ş.'nin, ruhsatın iptal edilmesine yönelik yaptığı itiraz Muğla 1. İdare Mahkemesi tarafından kabul edilerek yürütmeyi durdurma kararı verilmişti.

MAHKEME KARARI UYGULANMADI

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, konuyla ilgili açıklamasında "Otel ve villaların yapılacağı alan 2012’de özelleştirmeye devredilmiş, plan değişikliği yapılmış, SİT dereceleri düşürülmüş ve özelleştirme yoluyla Mehmet Cengiz’in de içinde olduğu bir gruba satılmış. Ardından, Mehmet Cengiz satın alma işlemini yapan diğer kişilerden paylarını devralmış ve tek başına arazinin sahibi olmuş.

Daha sonra, bu arazi ile ilgili davalar açılmaya başlanmış. Alanın kendilerine ait olduğunu söyleyen Bodrumlu bir aile açtığı mülkiyet davasını kazanmış fakat Cumhurbaşkanlığı kararıyla mahkeme kararı uygulanmamış. Burayı planlayan, SİT derecelerini düşüren Özelleştirme İdaresi. Satışa da onlar karar veriyor" demişti.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.