Bulgaristan ve Romanya Schengen'e katılıyor: Turizm nasıl etkilenecek?

Balkan ülkeleri Bulgaristan ve Romonya 31 Mart'ta Schengen Bölgesine katılma sürecini başlatacak. Romanya ve Bulgaristan 31 Mart'ta hava ve deniz sınırlarındaki kontrollerin kaldırılmasıyla Schengen Bölgesi'ne katılma sürecini başlatacak.

23/03/2024 15:47
Bulgaristan ve Romanya Schengen'e katılıyor: Turizm nasıl etkilenecek?

İki ülkenin Schengen Bölgesine tam anlamıyla katılmasını sağlayacak olan kara sınırlarındaki kontrollerin kaldırılmasına ilişkin görüşmeler ise halen devam ediyor.

Her iki ülke de 2007 yılından bu yana Avrupa Birliği üyesi olmalarına rağmen, diğer birçok Avrupa vatandaşının aksine, diğer AB ülkelerine girişte pasaport göstermek zorundalar.

Bulgaristan ve Romanya turist çekmek için neler yapıyor?

Romanya ve Bulgaristan hala 'alışılmışın dışında' olarak biliniyor ve turistlerin gözde ülkelerinden biri değil. Ancak bu, ziyaretçilere sunacak hiçbir şeyleri olmadığı anlamına gelmiyor.

İster Bükreş'teki Therme kaplıcası, ister Karadeniz'in renkli gece hayatına sahip şehirleri ya da Bulgaristan'ın canlı başkenti Sofya olsun, gezginleri doğuya çekecek pek çok şey var.

Lucia Polla bir seyahat uzmanı ve Viva La Vita adlı seyahat blogunun kurucusu. Kendisi hem Romanya hem de Bulgaristan hayranı ve Schengen Bölgesi'ne geçişin bu ülkeleri yeni nesil turistlere açacağını umuyor.

Euronews'in haberine göre, "Daha fazla gezginin bu cevherleri keşfetmesini görmek için sabırsızlanıyorum," diyen Polla "Turizmde bir artış bekliyorum, bu da seyahat sağlayıcıları arasında daha fazla rekabete yol açabilir. Bu da daha uygun fiyatlı konaklama ve ulaşım seçenekleri anlamına geliyor!" ifadelerini kullandı.

Sürdürülebilir seyahat şu anda çok sıcak bir konu ve turistler gittikçe daha çevreci ulaşım yöntemlerini tercih ediyor.

Balkan ülkelerinin daha fazla turist çekmeye çalışırken bunu dikkate alacaklarını uman Polla "Ziyaretçiler kendi hızlarında keşfetmek ve tren ve bisiklet gibi çevre dostu seçenekleri kullanmak için daha fazla özgürlüğe sahip olacaklar. Bu değişim, hem çevreye hem de ziyaret ettiğimiz toplumlara fayda sağlayarak yerel kültürlere ve sorumlu turizm uygulamalarına daha fazla değer verilmesini teşvik edebilir," diyor.

Seyahat uzmanı ve StayNewEngland.com'un kurucu ortağı Michael Donovan "2000'li yılların başında Bulgaristan'ı ziyaret ettiğimde, Schengen dışı sınırlar bazı bağımsız gezginleri caydıran bir karmaşıklık yaratmıştı. Beklenen katılımlarından sonra, özellikle genç Avrupalılar arasında daha fazla sırt çantalı gezgin ve Eurotrip tarzı turizm göreceğimizi düşünüyorum. Bu demografik yapı Schengen sonrası başka yerlerde yerel ekonomileri hızla büyüttü" diyor.

Özellikle Romanya, Michael'a göre "kültürel ve açık hava macera merkezi olarak şimdiden bir rönesans yaşıyor. Sınır kontrollerinin kaldırılması, eşsiz Karadeniz kıyı şeridini ve Transilvanya bölgesini gerçek anlamda küresel sahneye taşıyabilir."

O ve diğer uzmanlar, her iki ülkeye gelen uluslararası ziyaretçilerde başlangıçta yüzde 15 ila 25 arasında bir artış olacağını ve bu artışın yıllar geçtikçe büyümeye devam edeceğini öngörüyor.

Michael "Daha uzun vadede, tam entegrasyon daha yüksek hacimleri karşılamak için turizm altyapısındaki standartları da yükseltecektir. Genel olarak bölge için heyecan verici bir adım olan bu gelişmenin önümüzdeki yıllarda uluslararası seyahat haritasındaki önemini daha da arttıracağına inanıyorum," ifadelerini kullanıyor.

Romanya ve Bulgaristan aşırı turizmin kurbanı olabilir mi?

İki ülkenin Schengen Bölgesi'ne girişinin turizmi artıracağı ve ekonomilerini destekleyeceği açık olsa da, Avrupa genelinde çok yaygın olan aşırı turizmin yakında bir sorun haline gelebileceğine dair endişeler var.

Bir konaklama rezervasyon platformu olan CuddlyNest'in COO ve CPO'su Ritesh Raj, "Schengen'e dahil olmanın Romanya ve Bulgaristan'daki popüler destinasyonlarda aşırı turizme yol açabileceğine" inanıyor.

Venedik, Barselona ve Malaga gibi popüler turizm merkezlerinde yaşayanlar, ziyaretçilerin yıllarca süren saygısız davranışlarına tepki gösteriyor.

Ritesh, zaman içinde Bulgaristan ve Romanya'da da benzer bir eğilim görülebileceğinden korkuyor.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.