Booking aradan çıkıyor oteller rahat nefes alacak
Booking gibi yabancı rezervasyon sitelerine kişi başı yüzde 20 komisyon ödeyen oteller, kendi internet siteleri üzerinden oda satacak. Bu sayede otel fiyatları düşerken, devletin vergi kaybı da azalacak.

Özellikle yabancı acentelere ödedikleri online satış komisyonlarıyla başa çıkamayan ve tasarruf etmek isteyen oteller, kendi online rezervasyon sistemlerini kurmaya yöneliyor. Kaan Zenginli imzalı habere göre, Rusya krizi ve Ortadoğu’da yaşanan kaos ortamının da etkisiyle zor bir yıl geçirecek olan turizmciler bir de Booking, Priceline, Agoda gibi yabancı kaynaklı online rezervasyon sitelerine komisyon ödemek istemiyor. Bu yabancı siteler üzerinden yapılan her rezervasyona yüzde 20 komisyon ödeniyor.
Üstelik Türkiye’deki otellerden yılda yüz milyonlarca liralık komisyon ücreti alan yabancı kaynaklı online rezervasyon siteleri devlete vergi de ödemiyor. Otellerin kendi internet sitelerinden rezervasyon almalarını sağlayacak projeler üreten İstanbul Şehir Üniversitesi Kuluçka Merkezi incuba.city’nin bir girişimi olan Hotel Linkage, sunduğu otellerin internet üzerinden yaptıkları satışları arttırmaya yönelik çalışmalar gerçekleştiriyor.
BOOKING’TEN DAHA UCUZ
Hotel Linkage’ın İş Geliştirme Müdürü Erhan Kaya, bir misafirin yabancı siteler üzerinden rezervasyon yaptırmak istediğinde otelin kendi sitesini de mutlaka ziyaret ettiğini ve buradan gelen müşterinin otel üzerinden rezervasyon yaptırma potansiyelinin yüksek olduğunu söyledi. Yabancı rezervasyon şirketlerine ödenen yüzde 20’lik komisyonun, oteller tarafından müşteriye indirim olarak yansıtıldığını anlatan Kaya “Booking’in verdiği fiyatın yüzde 5 ila 15 arasında daha aşağıya otelin kendi sitesi üzerinden rezervasyon yapmak mümkün” dedi. Hotel Linkage’ın ürünü olan Web Leverage ile otellerin kendi web sitelerinden aldıkları rezervasyon sayısını online segmentte yüzde 33’lere kadar çıkardıklarını söyleyen Kaya, otellerin 2015’te bu yolla 2.5 milyon TL’lik rezervasyon aldıklarını söyledi.
Onlara mecbur kalmayalım
Türkiye’deki otellerin çoğunun, genelde kendini Rusya, Almanya gibi ülkelerde çalışan büyük tur operatörlerinin eline bıraktıklarını belirten Erhan Kaya, “Bu ülkelerle bir kriz yaşandığında Türk oteller batma noktasına gelebiliyorlar. Halbuki profesyonel ülkeler ve oteller bu sorunu pazarı segmentlere ayırarak çözüyorlar. Yine ülkemizde talep doğru tahmin edilemediğinden doğru fiyatlandırma yapılamıyor” dedi.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: