İstanbul Avrupalı turisti çekebilecek özellikte değil

İstanbul’un öteden beri renkli ve otantik bir yapısı vardır, sıkıcı değildir. Sürprizlerle doludur. Gelen ziyaretçiler Batı ile Doğu kültürlerini bir arada buldukları için genellikle unutulmaz izlenimlerle ülkelerine dönerler.

15/08/2019 12:50
İstanbul Avrupalı turisti çekebilecek özellikte değil

Posta Gazetesi yazarı Hakan Çelik, İstanbul'un Orta Doğu pazarına doğru evrilen turist profiline dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. Çelik'in yazısı şöyle:

"İstanbul’un öteden beri renkli ve otantik bir yapısı vardır, sıkıcı değildir. Sürprizlerle doludur. Gelen ziyaretçiler Batı ile Doğu kültürlerini bir arada buldukları için genellikle unutulmaz izlenimlerle ülkelerine dönerler.

Ancak son yıllarda şehrin genelinde Ortadoğu görüntüsü ağır basar oldu. Hele İstanbul Boğazı, İstiklal Caddesi, Taksim ve Sultanahmet gibi şehrin çok önemli markası olarak kabul edilen güzergâhlarda.

Suada yıkık, Reina kapalı

İstanbul’a gelen ziyaretçilerin severek gittiği Galatasaray Adası (Suada) yıkık durumda. Korkunç bir terör saldırısı yaşadığımız Reina da kapalı olduğu için Boğaz’daki uluslararası eğlence niteliğindeki mekânların sayısında ciddi bir azalma meydana geldi.

Yüksek gelir grubundan ziyaretçiler Boğaz’ın önemli bir kısmından çekildi. The Four Seasons, Çırağan Hotel, Les Ottoman, Swissotel’e kadar olan bölgede turist var.

Görünmez bir hat turistleri ayırıyor 

Fakat buradan itibaren âdeta görünmeyen bir hat oluşmuş. Turist, Sarıyer istikametine geçmiyor. En fazla Bebek’ten geri dönüyor. Daha genç bir kesim ise, sadece Karaköy, Nişantaşı Moda ve Kadıköy’deki mekânlara gidiyor.

Şehrin Anadolu yakasındaki marka balıkçılar dışında Boğaz hattının önemli bölümünde artık sadece Arap ülkelerinden turistler görülüyor.

İstanbul mutlaka Batılı, Avrupalı ve Amerikalı turist de çekebilmeli

Ülkemize gelen ziyaretçileri ülkelerine göre kategorize ediyor değilim; ancak bir şehrin ekonomisinin ayakta kalabilmesi bir süreklilik gerektirir. İstanbul mutlaka Batılı, Avrupalı ve Amerikalı turist de çekebilmeli. Yatırım, tanıtım planı buna uygun olmalı.

Benim son dönemde karşılaştığım manzaralar Batı Avrupalı turisti çekebilecek özellikte değil. Buradaki fotoğrafı Kabil, Bağdat veya Fas Rabat şehrinde değil, önceki gece İstanbul Boğazı’nda, Emirgân’da çektim. Satıcılar, çay sobaları ve seyyar nargilecilerden yürümek imkânsız hâle gelmiş.

Boğaz hattı çay sobalarının işgali altında

Bütün Boğaz hattı, eskiden tek tük karşımıza çıkan çay sobalarıyla sarılmış durumda. Abartmadan söylüyorum; önceki akşam sahilde yürürken neredeyse her 40-50 metrede bir devasa çay sobaları gördüm.

Tezgâhlar, setler, masalar derken müthiş bir işgal söz konusu. Vatandaşların arabasından çıkardıkları seyyar sandalyeleri kastetmiyorum. Birer mobil ticarethane görüntüsü veren çirkin plastik masa ve sandalyeler bütün sahili kaplamış.

Yazının tamamı: https://www.posta.com.tr/yazarlar/hakan-celik/bogazda-seyyar-nargileci-istilasi-2195206

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.