Bireysel tur operatörü çağı başlıyor...

Turizm sektörü büyük bir değişim içinde. Deniz-kumun yerini merak ve keşif alıyor Önümüzdeki yıllarda tur operatörleri kanalıyla turizm cazibesini yitirecek İnternetten yapılan rezervasyonlarla herkes kendi turunun operatörü olacak.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Bireysel tur operatörü çağı başlıyor...

Yeni Ekonomi Kulübü, bu hafta Türkiye'nin turizm başkenti Antalya'da 'bacasız sanayi' olarak adlandırılan turizmi masaya yatırdı. Sektörün büyük bir dönüşüm ve değişim geçirdiğini söyleyen katılımcılar, oyuncuların kendini bu duruma göre hazırlaması gerektiğini söyledi.

DEĞİŞİMİ ANLAMAK ŞART

Değişimi anlamayanların gelişmelerin dışında kalacağını söyleyen katılımcılar, "Artık sektörde oyunun kuralları yeniden yazılıyor. Seyahat eden yeni bir nesil var. Yani herkes kendi turunun operatörü olmuş durumda" dedi. Sabah Gazetesi, StratejiCo ve ERA Research&Consultancy işbirliği ile hazırlanan Yeni Ekonomi Kulübü tarafından 660 kişiye e-maille internet ortamında yanıtlayabilecekleri sorular gönderildi.

Katılımcıların yüzde 67'sine göre sektör önümüzdeki 5 yılda önemli bir gelişme kaydedecek. Ayrıca sağlık, alışveriş, yat, kongre turizmi ve spesifik alanlardaki faaliyetlerin geliştirilmesi konusu ağırlık kazandı.
 
SEYAHAT YERİNE DENEYİM KAZANMA MODA OLUYOR
 
Hüseyin Baraner: Turizmde ilk değerler zinciri 1995-2000 yılları arasında şekillendi. Ancak son yıllarda bu durum tüketicilerin keşfetme isteğiyle yeni bir boyuta taşınıyor. Farklı kültür ve ortamları deneyimleme isteğinde ciddi bir artış görüyoruz. Söz konusu artış, turizm akışını oldukça pozitif bir algılamayla naif bir şekilde değiştirdi.
 
Dijitalleşmenin tüketim kültürünü artırması insanların tatil isteğine de yansıdı. Kişiler bireyselleştikçe kendilerine daha fazla döndü. Bu nedenle de spor, SPA 0gibi sağlık faaliyetlerine ciddi bütçeler ayırmaya başladılar. Turizmciler olarak kendimizi 'çaydan çıkıp, dereyi görmeden ürün okyanusunun içinde bulduk' diyebilirim.
 

Bahattin Yücel: Konvansiyel sistemden sayısal sisteme geçiş büyük önem taşıyor. Toplumsal refahın artması, dünyadaki topam üretimin gelişmesi ve kabuk değiştirmesi önemli bir kırılma oldu. Bilgi teknolojilerinin gelişmesiyle kaynakları hızlı aktarma imkânı oluştu. Elektroniği kullanarak hızlı inşaat yapıyoruz. Bu değişikliklerin temel nedeni geçmişte artı değer yaratan geleneksel ülkelerin ekonomilerindeki gerileme. Türkiye'de turizm tesisleri oldukça konforlu ve kaliteli.

Turizmle ilgili karar verenler tüketici profilinin değişeceğini göz önünde bulundurmalı. Tüketicinin haklarını korunmasına ilişkin güvenlik konusu son derece önemli. Turizm sektöründe çalışanların sıkça değişmesi kurumsallaşmayı engelliyor. bu da sektöre ciddi zararlar veriyor.
 

Kerem Köfteoğlu: Turizm sektöründe hedef kitle önemli ölçüde değişiyor. İşin eğlenme, keşfetme ve deneyim kazanma ve yerellik öne çıkıyor. İnsanlar yeni bir şey deneyimlemek, keşfetmek istiyor. Örneğin Türkiye'ye gelen bir kişi baklava açmayı, ebru sanatını öğrenmeyi tatil olarak algılayabiliyor. Bir de yoğun olarak teknoloji kullanan bir kitle var. Bunlar tatilini kendisi ayarlamak istiyor. Bu nedenle tur satın almak yerine isteğine göre bağımsız blogerlardan alışverişini yapıyor. Sosyal medyanın yanı sıra 'kanka tavsiyesi' de ön plana çıkıyor.

Ufuk Bodur: Bilgi teknolojileriyle turizme katkıda bulunan insanların çehresi değişti. Ürün çeşitlemesiyle bu pofil daha aktif hale getirilmeli. İnsanların çoğu zaten gündelik hayatlarında tüm gün kapalı ofislerde çalışıyor. Bu nedenle de 'her şey dahil' sistemine sıcak bakmıyorlar. Onun yerine yerelliğin ön plana çıktığı, doğal güzelliği olan yerleri tercih ediyorlar. Expo 2016'ya toplam 8 milyon katılımcı bekliyoruz.

Ebru Özdemir: 160 yıldır gerçekleştirilen EXPO, Türkiye'de ilk kez Antalya'da yapılıyor. Beklenen yaklaşık 16 milyon tursitin yüzde 50'sini Expo'ya getirme hedefindeyiz. Bunun için de turizimcilerin, tur operatörünün, otelcinin bunu sahiplenmesi, teşviki çok önemli.

Hüsamettin Oğuz: Turizmi çeşitlendirmek şart. Antalya eğer Türkiye'nin en büyük ve dünyanın sayılı turizm kümelerinden biriyse kent aklının bu yönde çözümler üretecek yerel STK'ları devreye alması gerekiyor. Antalya'nın gelecekte de turizmden ekmek yemesi, yarına dair politikalar geliştirmesine bağlı.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.