Bir kere geldim, 7 kere kaldım...

Göreve geldiği 1999 yılından beri Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanlığı görevini yürüten Başaran Ulusoy, bu alanda bir rekora da imza atmak üzere.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Bir kere geldim, 7 kere kaldım...

HASAN ARSLAN

'Bir kere geldim. 7 kere kaldım' diyen Ulusoy, bu dönemin sonunda yani 19 ay sonra bırakmak konusunda bu kez kesin kararlı. 'Aday çıkmasa da gideceğim' diyen TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy başkanlığı bıraktıktan sonra İstanbul Sultanahmet veya Beyoğlu bölgesinde 100 yataklı butik bir otel açmayı planlıyor. 7 dönemdir TÜRSAB Başkanlığı görevini yürüten Başaran Ulusoy, Turizm Aktüel Dergisi'ne konuştu.

TÜRSAB Başkanlığı’nı 19 ay sonra bırakıyorsunuz. Şimdiden yerinize birini yetiştirmeye başladınız mı?

TÜRSAB’ın 20’inci Olağan Genel Kurul açılış konuşmamda da dile getirmiş olduğum gibi bu benim TÜRSAB’da son başkanlık görevim. Camiada benim görevimi yapabilecek pek çok değerli arkadaşım olduğuna inanıyorum. Başkanlığın bitmesine 19 ay kaldı. Ben bir defa geldim. 7 defa kaldım. 99 yılında göreve geldiğim zaman 37 maddeyle gelmiştim. 36’sını yaptım.

Otel açacağınızı söylediniz. Daha önce otelcilere çeşitli eleştiriler yöneltmiştiniz. Bu alana girince eleştirdiğiniz yönlerin düzeltilmesi yönünde de bir çabanız olacak mı? Otelcilikte iddialı mısınız, bir zincir oluşturma planınız var mı?

TÜRSAB Başkanlığı’nı bıraktıktan sonra asıl amacım, İstanbul Sultanahmet veya Beyoğlu bölgesine şehrin doğal yapısını bozmadan 100 yataklı butik bir otel açmak olacak. 

Yılın başında bazı turizmciler endişeliydi. Sizce bu yıl turizmde endişe edecek bir durum var mı?

Türk Turizmi 2011 yılında, Ortadoğu ülkelerinde yaşanan siyasi problemler ve komşumuz Yunanistan başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde yaşanan ekonomik krizlere rağmen 2011 yılında hedefimiz olan 30 milyon yabancı ziyaretçi sayısını aşarak, yılı 31 milyon 456 bin 76 kişiye ulaşmıştı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Ocak-Nisan dönemi verilerine göre ülkemize gelen yabancı ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre %-5.96 oranında azalarak, 5 milyon 608 bin 460’a geriledi. Tahminimce mayıs ayından itibaren artışa geçeceğiz.

2012 yılı hem dünya, hem de ülkemiz için ekonomik değişimler anlamında zor bir yıl olacağa benziyor. Bununla birlikte, sektör açısından büyük düşüşler yaşamayacağımızı düşünüyorum. Dolayısıyla, yapılan planlamalarda herhangi bir olumsuzluk olmadığı takdirde hedefimiz; 34 milyon yabancı ziyaretçi, 27 Milyar Dolar turizm geliri.

Yönetimden ayrılan Talha Bey sizleri ‘olaylara pembe gözlükle’ bakıyorlar diye eleştirdi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sektörümüz içinde kimsenin şahsına zarar verilmediği sürece herkesin turizm sektörüyle ilgili söz söyleme ve eleştiri getirme hakkına saygı duyuyorum.

Bakanlığın Dünya Turizm Örgütü’nün 2011’de en fazla turizm geliri elde edenler listesinde bir basamak gerilememiz ve TÜİK’in turizm gelirlerini yanlış hesapladığı çıkışını nasıl değerlendiriyor sunuz? Gerçekten de iki kurum yanlış hesap mı yapıyor?
 
2011 yılında Ortadoğu ülkelerinde yaşanan siyasi kaos ve Avrupa ülkelerinde yaşanan ekonomik krize rağmen Türkiye, turizm gelirleri itibariyle dünyada  11’inci sırada yer aldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yılda 4 kez sınır kapılarında yapılan anketten elde edilen sonuçlar ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın uyguladıkları yöntem farklılıklarından dolayı değişik sonuçlar elde edindiği kanısındayım.

 

TURİNG Başkanlığı görevine gelmeniz, turizm camiasında büyük bir sevinçle, bu görevi bırakmanız ise, şaşkınlıkla karşılandı. Bu görevi bırakmanıza ne gibi olaylar sebep oldu?

TURİNG’deki görevimi sağlık sorunlarım ve TÜRSAB’daki işlerimin yoğunluğu nedeniyle yönetim kurulu üyemiz olan çok değerli arkadaşım Sayın Bülent Katkat Beye bıraktım.

Sektörün son yıllarda en çok şikâyet ettiği konuların başında, Online Acenteler geliyor. Fırsat siteleri olarak da anılan bu sitelerin birçoğu belgesi olmadan kaçak acentacılık yapıyor. Bu online sitelerle ilgili ne gibi çalışmalar yapıyor sunuz?

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan işletme belgesi almamış ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB)  üyesi olmadan 1618 Sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu’na aykırı biçimde işletme belgesiz seyahat acentalığı faaliyetleri sürdüren şahıs veya kuruluşlara karşı uzun süredir yoğun bir mücadele sürdüren birliğimiz, tüketicilerin de korunmasına katkıda bulunmak amacıyla, belgesiz olarak faaliyet gösterdiğini tespit ettiği şahıs ve şirketlerin Google AdWords üzerinden verdikleri reklamların yayınına son verilmesini sağlamak amacıyla Google yetkililerine gerekli girişimlerde buldu.

Bazı oteller yoğunluk oranına göre, Online Acentalar aracılığıyla fiyatlarını inanılmaz bir şekilde yukarıya doğru çekiyorlar. Bu durum Türkiye’ye gelen turistler arasında büyük bir şaşkınlığa sebep oluyor. Online acentacılığın kontrolü nasıl sağlanacak?

TÜRSAB olarak acentalarımızın uygulamış oldukları fiyat politikasına müdahale etmemiz mümkün değil. Ancak son zamanlarda otel fiyatlarında yaşanan artışın nedenlerini, döviz kurlarındaki artış ve alkollü içkilerdeki vergi oranın yüksek olması olarak sayabiliriz.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.