Beyoğlu Afrika Han satıldı, otel olacak...

Caffe Nero’yu Türkiye’ye getiren Işık Keçeci Aşur ve eşi Mustafa Aşur, gayrimenkul sektörüne girdi. Aşur Ailesi, Beyoğlu-Büyükparmakkapı’daki tarihi Afrika Han’ı satın aldı. Afrika Han’ın otel, ofis ve alışveriş merkezi seçeneklerinden birine dönüştürülmesi planlanıyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Beyoğlu Afrika Han satıldı, otel olacak...

İngiliz Caffe Nero’yu Türkiye’ye getiren Işık Keçeci Aşur, yatırım için bu kez gayrimenkul sektörünü seçti. Aşur’un, Delta Petrol’ün ortaklarından olan eşi Mustafa Aşur’la birlikte Beyoğlu’ndaki tarihi Afrika Han’ı sesiz sedasız bir şekilde satın aldığı ortaya çıktı.

Ragıp Paşa Aile Vakıfı'na ait olan tarihi han,Ekim 2006’da Afrika Han İşletmeciliği Turizm San. ve Tic. A.Ş isimli şirket tarafından 20 milyon dolara satın alınmıştı. Hanı satın alanları biraz araştırınca sürpriz isimlere rastladık:

Tarihi hanı, Afrika Han İşletmeciliği Turizm adına satın alan yatırımcı olarak Işık Keçeci Aşur ve eşi Mustafa Aşur’un ismi var. İTO kayıtlarına göre 2 Şubat 2007’de 50 bin lira sermayeyle kurulan Afrika Han İşletmeciliği Turizm San. ve Tic. A.Ş adlı şirkette; Aşur ve eşi dışında iki ortak daha bulunuyor. Mustafa Aşur, 49 bin 500 lirayla en büyük hissedarlar arasında yer alırken; bunu 125’şer lirayla Işık Keçeci Aşur, Kerim Zühar Aşur, Sinan Dallı ve Hayri Tamer izliyor.

Boğaz ve Haliç manzaralı han...

Beyoğlu Büyükparmakkapı Sokak’ta yer alan Afrika Han, 1906’ta Ragıp Paşa Ailesi için Sarıca Arif Paşa tarafından yapıldı. Tarihe tanıklık eden han, Osmanlı paşalarına, Pera'nın en köklü ailelerine ev sahipliği yaptı.

İsmini Osmanlı’nın fethettiği üç kıtadan biri olan Afrika’ya ithafen alan tarihi han, Büyükparmakkapı Sokak’ta sol tarafta yer alıyor; girişinde Hayal Kahvesi ve Nizam Pide bulunuyor. İki sokak arasında bir geçit görevi gören Afrika Han’ın kapılarından biri Büyükparmakkapı diğeri de Küçükparmakkapı’ya açılıyor.

Terasında Boğaz'ı ve Haliç'i gören han, 3 bloktan oluşuyor. Bin 93 metrekare olan hanın kapalı alanı ise 8 bin 200 metrekare. Zemin ve bodrum da dahil olmak üzere 9 katlı;95 civarında daire var.

 

Restorasyon için mahkeme kararı bekleniyor...

Yaklaşık üç buçuk yıl önce satın alınan han, harap bir vaziyette bekliyor.  Çünkü hanı satın alan ortaklar, tahliye kararına karşı çıkan kiracılarla üç buçuk yıldır mahkemelik. Kiracıların büyük çoğunluğunun tahliye edildiği handa, tahliye kararına karşı çıkan 10-12 kiracının mahkemesi devam ediyor. İşte bu nedenle hanın sahipleri projeye başlamak için öncelikle mahkeme sürecinin sonuçlanmasını bekliyorlar. Sadece hanın sahipleri değil, kiracılar da dört gözle kararı bekliyor. 

Hanın sahipleriyle mahkemelik olan Nizan Pide’nin işletmecisi Gökhan Kızılkaya, “20 yıldan fazladır handayız. İsmimiz burayla özdeşleşti. Buradan çıkmak istemiyoruz. Üç buçuk yıldır mahkemelerle uğraşıp duruyoruz. Hanı satın alanlara ‘Biz hanın altındaki yerimizde kalalım, siz inşaatınızı yapın’ diyoruz. Hiçbir şekilde kabul etmiyorlar” şeklinde konuşuyor. (Hürriyet Emlak)

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.