Berlin Kültür Ateşesi Şahin'den, ITB öncesi önemli açıklamalar...

Turizm Aktüel Projeler Koordinatörü Dr.Volkan Altıntaş, Türkiye’nin en önemli pazarı olan Almanya’yı yerinde inceleyerek en üst düzey kültür ve turizm temsilcimiz olan Gözde Şahin ile mercek altına aldı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Berlin Kültür Ateşesi Şahin'den, ITB öncesi önemli açıklamalar...

Volkan Altıntaş, Berlin Kültür Ateşemiz olarak görevine yeni başlayan Gözde Şahin ile Alman pazarı, ITB 2011 ve bölgemizdeki gelişmeleri içeren paylaşımlarıyla son gelişmeleri değerlendirdi.
 
Gözde Hanım, Türkiye’nin en önemli pazarı olan Alman pazarı için 2011 öngörüleriniz nedir?
 
Almanya bizim için gerek kültürel açıdan, gerek turizm açısından oldukça önemli bir ülke. Turizm alanında dünya sıralamasında ilk on ülke içersinde yer alan Türkiye; 2010 yılında yaşanan kriz döneminde bile %5,8’lik bir büyüme oranı ile 28,6 milyonun üzerinde misafir ağırladı. Ağırladığımız misafirler arasında ise ilk sırayı 4 milyon 385 binle her yıl olduğu gibi Alman misafirlerimiz aldı.

 

Özellikle Ocak 2011’de yayınlanan Commerzbank’ın seyahat araştırmasına göre, Alman misafirlerimiz geçtiğimiz yıl ülkemizi tercih etmekle kalmamış harcamalarında da %18 oranında bir artış gerçekleştirerek, 3,9 Milyar Euro civarında bir harcama yapmıştır. 2011 yılı da tur operatörleri ile yaptığımız görüşmeler ve ilk ay rakamlarına bakıldığında parlak geçecek görünüyor.

 

Geçtiğimiz yıl aynı oranla %20,46’lık bir artış söz konusu. Ülkemizin tercih edilir olması sevindiricidir. Bunda ülkemizin deniz- güneş- kum turizminin yanı sıra sunduğu turizm çeşitliliğinin de büyük katkısı vardır. Özellikle son yıllarda kültür turizmi, inanç turizmi, kongre ve sağlık turizmi talep çekme konusunda ön sıralara çıkmaktadır.
 
Ortadoğu ve Akdeniz Çanağı’nda yaşanan politik değişimlerin Türk turizmine ne şekilde yansımalarda bulunacağını düşünüyorsunuz?
 
Öncelikle bölgede yaşanan politik gelişmeleri üzüntüyle karşılıyoruz, umarım bu sorunlar biran önce çözülerek bölgede istikrar yeniden sağlanır. Her ne kadar bu olumsuz koşullara üzülsek de bir gerçek var ki o da Ortadoğu’da yaşanan siyasi kriz Türk turizmine yönelmeyi artıracak. Ülke ve sektör olarak biz bu duruma da hazırlıklıyız.
 
2011 için tanıtım stratejilerinde bir farklılık var mı? Örneğin alternatif turizm çeşitleri daha fazla ön plana çıkabilecek mi?
 
2011 tanıtım stratejimizin reklam ayağında yine ağırlıklı olarak güzel sahillerimizi ve güneşimizi ön plana çıkartıyoruz. Bunun yanı sıra da imaj yükseltmeye dönük olarak tanımlayabileceğimiz bir kampanya paralel olarak yürütülüyor. Bu yılki tanıtım planımızda tanıtım trendleri arasında hızla yükselen ve yaygınlaşan online tanıtım da var. Şu an Almanya pazarında oldukça etkin bir yöntem olarak göze çarpıyor. Biz de bu yöntemden faydalanıyoruz.
 
Almanya pazarında, 2011 yılı için özellikle düşük bütçeli halkla ilişkiler çalışmaları yürüterek, yaratıcı iletişim çalışmalarına yer vermeyi planlıyoruz. Bunlardan en önemlisi de ülkemizdeki kültür yollarının ve niş turizm alanlarının tanıtımı için planlananlar olacak. İlk örneklerini bu yılki ITB Berlin Fuarı’nda görmeniz mümkün.

 

Örneğin din turizminin tanıtımı için “St. Paulus’ta dilek dileyin!” projesini gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda ITB standına gelen herkes hem St. Paulus Kilisesi için hazırlanan üç boyutlu 5 dakikalık filmi izleyebilecek hem de mumlara dileklerini yazarak, fuarın son günü gelecek rahibeler eşliğinde dilek mumlarının St. Paulus Kilisesi’e götürülerek burada yakıldığını takip edebilecek. Tabii biz bunu medya aracılığıyla takip etmelerini sağlayacağız. Diğer proje ise ülkedeki şarap yollarının tanıtımı için yaptığımız “Türkiye’nin Şarapları” tadım günleri. Bu günleri bir basın toplantısı ve Almanya’da konu ile ilgili olan dernekleri ve toplulukları çağırarak duyuracağız. Daha pek çok sürprizimiz olacak, onları da ITB sonrasında paylaşırız.
 
Yaklaşan ITB Turizm Fuarı öncesi Türk turizmcilerine iletmek istediğiniz mesajlar nelerdir?

 

Sektör Almanya pazarını çok iyi tanıyor. Mevcut gelişmeleri de iyi takip ediyor. Dolayısıyla son dönem gelişmelerine anında yanıt verecek refleksimizi hep üst düzeyde tutmalıyız. ITB Berlin Fuarı, sektörün profesyonel anlamda ilişkilerini geliştirdiği önemli bir arena. Umuyorum ki bu yıl da fuar herkes için verimli geçer.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.