Berlin’de Noel Pazarları

Sevgili Turizm Aktüel okurları; 01 Aralık 2017- 03 Aralık 2017 tarihleri arasında yapmış olduğum Berlin seyahati sırasında gezme fırsatı bulduğum Berlin Noel Pazarları hakkındaki gözlemlerimi, duygularımı, görselleri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Alpaslan Arik Alpaslan Arik 26/12/2017 19:44
Berlin’de Noel Pazarları

Berlin her zaman güzel. Ancak Aralık ayında, Noel yaklaşınca kurulan Noel Pazarları ile daha bir güzel.

Avrupa’nın birçok kentinde Noel yaklaşınca (genellikle Kasım sonu başlar-Ocak ayına kadar sürer) pazarlar kuruluyor.

Berlin'de kurulan ve sayıları 100 ile 150 arasında değişen Noel Pazarları'nda satılan el ürünü şapkalar, atkı ve kışa özgü hediyelikler ürünler, ahşap, cam, taş, porselen, gümüş, metal malzemelerle yapılmış hediyelik eşyalar, tablo, heykel ve heykelcikler, görülmeye değer görsellikler sunuyor.

Kısa süreli seyahatimize sığdırdığım, Noel Pazarları arasında en kalabalık ve en ünlü olanları; Breitscheitplatz Meydanı'ndaki Noel Pazarı, Gendarmenmarkt Noel Pazarı, Charlottenburg Şatosu Noel Pazarı oldu. Yüz binlerce ziyaretçinin akınına uğrayan bu pazar yerlerinin, kasım ve aralık ayı boyunca bir gün bile yoğunluklarını kaybetmedikleri ifade ediliyor.

Berlin'de bulunan Noel pazarlarının sayısının 100 ile 150 arasında değiştiğini söylemiştim. Hal böyle olunca, hepsini gezmek tabii ki mümkün olmuyor. Gidemediğim ama çok meşhur olduğunu duyduğum pazarlar arasında ise, Alexanderplatz, Kırmızı Belediye Sarayı ,Opera Sarayı. Spandau, Lucia pazar, Opera Palace Christmas Market, Europa Center Noel Pazarları yer alıyor.

Berlin'deki Noel pazarları, sadece hediyelik eşya satış yerleri değildir. Aynı zamanda; buluşma, yeme-içme, müzik, konser, dans, canlı müzik gösterileri, kısaca eğlence ve keyifli vakit geçirme alanlarıdır. (Ziyaretimiz süresince gördüğüm en az şey alış veriş yapılmasıydı)

Tüm pazar yerlerinin en gözde içeceği; Glühwein. (Sıcak Şarap), bira ,şarap, kahve, punch.

En gözde yemekleri: Hamburger, Currywurst (Sosis) ve diğer sosis çeşitleri, şnitzel, biftek, gulaş, patates kızartması ve salata çeşitleri.

Berlin'de pasta için ayrı bir başlık açmak gerekir. Mükemmel pasta ve pasta çeşitleri mevcuttur.

Berlin’de hava soğuk olmasına rağmen, pazar yerlerinde soğuk hava yerini, sıcak kalabalıklara bırakıyor. Her bir satış tezgahı ayrı bir seyir keyfi oluşturuyor. Bunu yeme-içme ile devam ettirince, soğuk hava hemen unutuluyor. Ancak, pazar yerinden uzaklaşınca havanın ne kadar soğuk olduğu tekrar anlaşılıyor.

Bazı pazar yerlerinde (Özellikle Gendarmenmarkt Noel Pazarı'nda) kurulu sahnelerde sergilenen canlı müzik performansları, dans gösterileri, uzun uzun izlemeye ve dinlemeye değer niteliktedirler.

2016 yılı aralık ayında gezdiğim Viyana Noel pazarları ile karşılaştırdığım zaman; Viyana Noel pazarlarının daha çok yabancı turist ve alışveriş ağırlıklı olduğunu ve hediyelik eşya çeşidinin Viyana pazarlarında daha fazla bulunduğnu söyleyebilirim. Yeme-içme ve eğlencenin ise, Berlin Noel pazarlarında daha yoğun olduğunu ifade edebilirim.

Berlin’e sıkça seyahat etmeme rağmen, Noel pazarları için gitmenin ayrıca keyifli olduğunu da belirteyim.

Berlin’de pazar yerleri haricinde açılan, çeşitli hediyelik eşya satan mağazalar da mevcut. Çok kaliteli, çok çeşitli, özellikle porselen ve camdan yapılan ürünler görmeye değer nitelikte.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.