Berhan Şimşek'ten, gündemi sarsacak iddialar...

CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek, partisinin il merkezinde düzenlediği basın toplantısında, 2010 Ajansı'nda "Kaynak aktarmaları, eşe dosta peşkeş çekilen paralar" bulunduğunu iddia etti.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Berhan Şimşek'ten, gündemi sarsacak iddialar...

"3 yıl önce başlayan bir masalın sonuna gelindi" diyen CHP İl Başkanı Berhan Şimşek, şunları söyledi: "Ajansın 2010 yılı bütçesi 510 milyon TL. Bunun yanında İstanbul il sınırlarında satılan benzinin litresinden 1.5 kuruş, motorinin litresinden de 1 kuruş bütçesine aktarılıyor. Ajansın bütçesi Maliye Bakanlığı, İstanbul İl Özel İdaresi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Sanayi Odası' nın katkı payları, sponsorluk gelirleri, faiz gelirleri ve AB Komisyonu proje tahsis gelirlerinden oluşuyor. Bu ajansı, bağlı olduğu kurumlar müfettişleri denetliyor. Yani memur müdürünü, işçi patronunu denetliyor. Kapanışında yine büyük davet veriyorlar. Nereye gitti benzin, mazottan alınan katkı payları?

 

 

Ne kadar para toplandı?

Gelirlerin içerisinde farkına varmadan, aldığımız akaryakıttan para alınıyor. Bu ajansta neler oluyor? Bu ajansı bağlı olduğu kurumların müfettişleri denetliyor. Kamu ihale kanunu, devlet ihale kanunu veya kamu alacakları ihale kanununa tabi değil. 4 tane bakanın mütevelli heyeti. Heyette bulunan bakanların müfettişleri denetliyor. Yani memur müdürünü, yanında çalışan işçi, patronunu denetliyor"

 

ETKİNLİK ARTTI, TURİST AZALDI

 
Ajansta Deniz Feneri'ne kadar uzanan ilişkiler yumağı olduğunu da iddia eden Berhan Şimşek, şunları söyledi: "Bu kadar mükerrer karar var. Kaynak aktarmaları, eşe dosta peşkeş çekilen paralar. Bunun yanında ajans 2010 yılı boyunca, 588 proje, 9 bin 500'ü aşan etkinlik, 35 yarışma, 52 festival, 84 restorasyon, 32 ülkede 183 tanıtım etkinliği, 595 eğitim, 727 atölye çalışması, konserler ve sahne performansları gerçekleştirdi. Ajans çok çalışmış, ama bir önceki yıla göre İstanbul'a gelen turist sayısı yüzde 7 dolayında azalmış. Herhalde ajansın temel başarılarından biri de bu olsa gerek.

 

Ajans çalıştı; Atatürk Kültür Merkezi kapandı, Haydarpaşa Garı yandı. Ajansın bütçe komisyon kararları neden ajansın internet sitesinde açıklanmıyor? Bu yasa 'kendin pişir, kendin ye' yasası. İnşallah lades kemiği yiyenlerin boğazına takılır. Bu yasa 5 gün sonra bitiyor. 2010 Avrupa Kültür Başkenti' ni sadece televizyonlar, reklamlarda görürsünüz. Bir de pahalı davetler verirler. Kapanışında yine davet veriyorlar. Kapandığına ne kadar üzülüyorlar. Bunu siyasetin sayısal çoğunluğuna güvenerek mecliste kapatabilirler. Ancak ilahi adalette, Allah'ın huzurunda kapatamazlar" dedi.

DİĞER İDDİALAR

CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek, 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'na yönelik diğer iddialarını şöyle sıraladı:

 
* Ajansın Genel Sekreteri Yılmaz Kurt, aynı zamanda Türk İdareciler Derneği üyesidir. Derneğin yayın organı derginin editörüdür. Ajanstan bu dergiye reklam adı altında kaynak aktarıldı.
 
* Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ adına, ajans bütçesinden Avukat Numan Güzey'e 700 bin TL kaynak aktarıldı. Bu beyefendi başbakanın avukatı olup, aynı zamanda bir dönemlerde çete kurmaktan aranmıştır.
 

* Ajansın yürütme kurulu üyesi İsrafil Kuralay'a ajanstan 100 bin TL kaynak aktarıldı.

 

* ANAP dönemi Avrupa Birliği'nden sorumlu bakan ve AKP Çankaya Belediye Başkan adayı, Bülent Akarcalı'nın şirketi Argos Kültür Sanat A.Ş. ye 300 bin TL aktarıldı. Bu akademide kaç kişi eğitildi? Bu akademi tanıtım için ne yaptı? Yaptığı bir şey var mı? Belli değil.

 

* Bir sinema yönetmeni vergi borcundan öldü. Daha sonra eşine stüdyo kurması için 450 bin TL ödediler. Küçükçekmece Belediyesi'nde. Onu da siz bulun. Yetmez ama evet, diyen. Çok merak ediyorum. Eşi vergi borcu ile öldü. Bu sanatçı arkadaşımıza 450 bin TL aktarılmış. Sinemacı olduğumuz için, rahmetlinin kemikleri sızlamasın, diye adını vermiyorum.

 

* Yönetim kurulu kararı ile Genar isimli şirkete 2 milyon TL katkı sağlanması kararı alınıyor. Genar, kamuoyu araştırması yapan bir şirket. Ama sonra ne oluyorsa oluyor bu rakam 2 milyon 600 bin TL'ye çıkarılıyor. Neden böyle bir mükerrer karar alınıyor?

 

* Bir kararla 1 milyon 200 bin TL, mükerrer karar yoluyla 1 milyon 400 bin TL' ye çıkarılıyor. Tarih 19 ocak. Referans Medya Reklam İşleri Limited. İhale yok, doğrudan fatura. Tarih aynı. Karar numaraları aynı. Aldıkları satın alma kararı bir günde değiştiriliyor. Ellerini vatandaşın cebine sokuyorlar. Bir milyon 600 bin TL olan 14 ocaktaki ödeme bir anda 2 milyon TL oluyor.

 

* Ajansın edebiyat yönetmeni var. Adı Ahmet Kot. Bu beyefendi Recep Tayyip Erdoğan' ın çok yakını. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu' nun da bacanağı. Bu arkadaş Kültür Bakanlığı'nda ihale yasaklısı. Bu isim, ajansın bütçe desteği verdiği film projelerinin yapımcısı şirketlerin gizli ya da açık ortağı. Aynı ismin oğluna, ajansa verilen projeler üzerinden ne kadar kaynak sağlandı?

 

* Başbakan'ın danışmanı Cüneyt Zapsu'nun kurduğu Genç Hayat Vakfı'nın ajansa sunduğu 'Sokağımdan tarih yazıyorum' isimli projeye 90 bin TL aktarıldı mı? (DHA)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.