Bayramda kültür turlarının şampiyonu, Karadeniz...

Tatilciler, Ramazan Bayramı’nda Mardin yerine Karadeniz’i tercih etti. Mardin için uçak bileti ve otobüs yeri ayırtan acenteler zarar etti.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Bayramda kültür turlarının şampiyonu, Karadeniz...

Güneydoğu Anadolu’da yaşanan terör olayları GAP kültür turlarına ilginin azalmasına neden oldu. Tatilciler, Ramazan Bayramı’nda Mardin yerine Karadeniz’i tercih etti. Uçak bileti ve otobüs yeri ayırtan acenteler zarar etti.

Son dönemde Türkiye'nin özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşanan terör olayları ve buna karşı düzenlenen askeri operasyonlar yerli tatilcinin gözünü korkuttu. Geçen Ramazan Bayramı'nda GAP'a yönelik kültür turlarında satış rekorları kıran seyahat acenteleri, 9 günlük bu bayramda bölgeye götürecek tatilci bulamadı. Yerli Turist GAP yerine Karadeniz turlarını tercih etti.

Bayramın hareketli geçeceğini öngörerek önceden otobüs ve uçak rezervasyonları yaptıran acenteler önemli ölçüde zarar etti. Ramazan Bayramı'nın 9 güne çıkarılması sonrasında yurtdışı ve yurtiçindeki otel rezervasyonlarındaki artışa karşın özellikle GAP'a yönelik turlar, ilgisizlikten seyahat acentelerinin elinde kaldı. Seyahat acentesi yetkilileri satışlardaki düşüşü bölgede terör faaliyetlerinin artmasına bağlarken, bu dönemde bölgenin çok sıcak olması nedeniyle tatilcilerin kıyı şeridine gitme tercihlerinin de etkili olduğunu ifade ettiler.
 
OTOBÜSÜ BİLE DOLDURAMADIK...
 
Geçen bayram bölgeye 2 bin kişiyi tatile götürdüklerini belirten Jolly Tur Kültür Turları Müdürü Kerem Gökçe, “Bu bayram ise 1 otobüsü bile dolduramadık. Eskiden mesela Mardin'de şu anda yer bulamazdık. Ancak terör olayları nedeniyle şu anda bölgeye turlarımız azaldı” dedi. Gece yol almadıklarını, konaklamalarını ise Adıyaman, Diyarbakır, Batman, Kahramanmaraş, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Antakya şehir merkezlerinde yaptıklarını belirten Gökçe, tatilcilerin bunu dikkate almasını istedi. Bölgeye her gelen tatilcinin kişi başına en az 200 TL harcama yaptığına dikkat çeken Gökçe, “Bölgenin bu gelirden eksik kalması düşünülemez. Turizmin buraların geleceği olacağına inanıyoruz. İnsanların buradaki turizme sahip çıkması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

Sadece 10 kişilik grubuyla Güneydoğu turu yapacak...

Güneydoğu bölgesine yönelik rezervasyonların uzun zamandan bu yana en düşük düzeyde seyrettiğini belirten Arnika Turizm Genel Müdürü İbrahim Tanrıverdi, “Terör olaylarının bunda mutlak etkisi var. Daha önce satışlarımız çok daha fazlayken, şimdi düştü. Her şeye rağmen 10 kişilik bir grubumuz iptal etmek istemedi. Sadece onları götüreceğiz” diye konuştu. Tanrıverdi, genel olarak kültür turlarının tamamında bu bayram için durgunluk gözlendiğini de sözlerine ekledi. Şanlıurfa'da bulunan 5 yıldızlı El-Ruha Oteli’nin Genel Koordinatörü Mehmet Ügür ise bölgede yaşanan terör olaylarının turizm sektörünü olumsuz olarak etkilediğini belirterek, “Ancak münferit son dakika satışlarımızla doluluğu kurtarabileceğiz” diye konuştu.

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ise bölgedeki otellerin daha önce olmadığı kadar dolu olduğunu belirtti. Seyahat acentesi yetkililerinden alınan bilgilere göre Ramazan Bayramı'nda Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki durgunluğa karşın Karadeniz Bölgesi’ne yönelik kültür turları iyi sattı. Bölgeye yönelik düzenlenen turlarda Batı Karadeniz’e ve yaylalara kültür turları tatilcilerin ilgisini çekti. (Ünsal Ereke)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.