Bayramda 600 bin tatilci gezecek...

Altı günlük tatili fırsat bilen 600 bin kişi bavulu topladı. Kurban Bayramı’nda 200 bin Türk yurtdışında, 400 bini de yurtiçinde rezervasyon yaptırdı. Tatilcilerin bayram bütçesi 600 milyon TL’nın üstüne çıkacak.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Bayramda 600 bin tatilci gezecek...

FEHİM GENÇ

Türkiye Kurban Bayramı’nda da yerinde durmuyor. Bayram tatilinin 11 gün olması beklenirken, resmi tatilin 6 gün olarak açıklanması da tatilcilerin hızını kesmedi. Özellikle yurtdışı turlarda patlama oldu. Bayram tatilinde 200 bini yurtdışı, 400 bini yurtiçi olmak üzere toplam 600 bin kişi rezervasyon yaptırdı. Tatilcilerin bayram bütçesi 600 milyon lirayı aştı.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Kurban Bayramı’nda 400 bin kişinin yurtiçinde, 200 bin kişinin de yurtdışında tatile gideceğini söyledi. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı , bayram tatilinde kişibaşına ortalama 1000 TL üzerinden toplamda 600 milyon TL’lik turizm hareketi olacağını söyledi.

‘Turizmde büyük hareketlilik var’...

Bayramda yurtiçi ve yurtdışı turlarda büyük hareketlilik yaşanacağını kaydeden Ulusoy, şöyle konuştu:

“Hükümetimizin yaptığı açıklama doğrultusunda; arife gününün de tatil edilerek Cumhuriyet Bayramı ile birlikte 6 gün olmasını, sektör olarak son derece olumlu karşılamaktayız. Bu doğrultuda; tatilini 5 gün olarak planlayanlar için daha önceden rezervasyon yaptıkları için bir sorun yaşamayacaktır. Tatilini 10 gün olarak planlayanların ise iş yerlerinden izin alarak tatillerini uzatabileceklerini düşünüyoruz.”

Antalya gözde...

Ulusoy, bayramı rezervasyonlarında yurtiçi turlarda talep gören yerleri şöyle açıkladı:

“Antalya bölgesi başta olmak üzere sanatçılı gala programlarıyla lanse edilen Kıbrıs, Marmaris, Bodrum, Çeşme, Fethiye ve Kuşadası yoğun talep görüyor. Kültür turlarında ise Kapadokya, Pamukkale ve İzmir çevresini kapsayan İyon turlarının yanısıra İstanbul yakınları için Safranbolu turlarının yoğun talep gördüğü tahmin edilmektedir.”

Vizesiz ülkelere hücum...

Yurtdışı turlarda ise vizesiz destinasyonların büyük ilgi gördüğünü kaydeden Ulusoy, “Vizesiz ülkelerin ardından Orta Avrupa, Amsterdam, Roma, Londra, Floransa, Paris, Dubai, Beyrut, St. Petersburg, İspanya, Dubrovnik, Budapeşte, Prag, Mısır, Hindistan turlarının rağbet göreceğini düşünmekteyiz” dedi.

Rezervasyonlar doldu...

Tatilin 6 gün olmasının da turizm sektörü açısından önem arzettiğini kaydeden TÜROFED Başkanı Osman Ayık, şöyle konuştu:

“Kurban Bayramı’nın Ramazan Bayramı’ndan daha farklı bir yapısı var. Çünkü insanlar Kurban Bayramı’nda dini vecibelerinin gereği olarak kurban kesip ondan sonra tatile çıkıyorlar. Tatil 11 gün olsaydı insanlar dini vecibelerini yerine getirdikten sonra daha rahat bir şekilde tatillerini yapacaklardı. Ancak bu da uzun bir tatil. İnsanların bir kısmı yine tatil yapacak. Bu da zaten rezervasyonlardan anlaşılıyor.”

‘Sezon finali çok iyi oldu’...

Turizm sezonunun sıkıntılı başladığını hatırlatan Ayık, bayram turlarıyla sektörün kayıplarını kapatacağını ifade ederek, şu bilgileri verdi:

“Bayram tatili iyi bir sezon kapanışı olacak. Yılda 1.5-2 milyon kişi tatile çıkıyor. Bunun büyük bir bölümü yaz aylarını tercih ediyor. Kalanları da yılın çeşitli dönemlerinde tatile gidiyor. Kurban Bayramı tatilinde yurtiçinde Antalya ve Ege kıyılarına ilgi oldukça fazla. Yurtdışında ise yakın ülkeler ile sıcak noktalar tercih ediliyor.”

Yasemin Pirinççioğlu (VİP Turizm)

‘Yurtdışına gözyaşartıcı derecede ilgi var’

“Resmi tatil 6 gün olabilir ama gayriresmi tatil yine 11 günü bulacak. İnsanlar iki hafta sonunu da bu tatile birleştirecekler. Resmi tatilin 10 gün olması iyi ama bir de şu açıdan bakmak gerek: Resmi tatil günlerine göre çalışacak kurumların 11 günlük tatilin içinde iki günlük çalışması ne kadar verimli olacak? Örneğin bankalar bu iki günde ne kadar iş yapabilecek? Bunun ekonomik olarak iyi ölçümlenmesi gerek. Turizm sektörü açısından baktığımızda 11 günlük tatilin elbette sektörü çok önemli katkısı var. Artık insanlar tatil 3 gün de olsa tatile gidiyorlar. Ayrıca turizmin yarattığı istihdam da çok önemli. Bayram tatili bir anlamda sezonu da ekim sonuna kadar uzatmış oluyor.

Bayramı turlarında gözlerimi yaşartacak kadar bütün dünya turları gözde. Türkiye turizminde 10 yıl önce hayal edemeyeceğimiz şeyler oluyor. Elbette değerlerimizi, algılarımızı, ananelerimizi de götürüyor. Sosyal dokuyu da kaybetmemek lazım.”

İskender Çayla (Delicias Travel)

‘Resmi tatil kararı son günlere bırakılmamalı’

“Tatil takvimleri hiçbir zaman son haftalara bırakılmamalı. Aylar öncesinden belli olmalı ki insanlar seyahatlerini programlayabilsinler. Dünyanın hiçbir yerinde bu tarihler son dakikaya bırakılmaz.

Turizm sektörü açısından uzun tatiller doğal olarak avantaj yaratacaktır ama 11 günlük sürenin yine de çok uzun olduğunu belirtmeliyim. Ekonomik durumu müsait olanlar zaten tatillerini 11 güne çıkartacaktır. Ama bütün ülkenin tatil yapması mantıklı değil. 

Bu Kurban Bayramı’nda turlara bayağı yüksek bir ilgi var. Bu bayram da turizm açısından çok olumlu geçecek. İnsanlar gezmek, yeni yerler görmek istiyor ve bu konuda bilinçli hareket ediyorlar. Devlet tatili daha önceden açıklamış olsa bu çok daha iyi sonuçlar alınabilir. Turlarda her zamanki gibi Avrupa şehirleri öncelikli tercih edilen yerler. Fransa, İtalya ve İspanya şehirleri ilk sırada. Ardından vize istemeyen ülkeler geliyor. Burada da Dubai turlarına rağbet oldukça fazla.”


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.