Batılılarda Şarap Kültürü

K.Ünsal Barış K.Ünsal Barış 31/12/2019 23:40
Geçmiş yıllarda “Şarap kültürü ve servisi” başlıklı bir yazı yazmıştım. Bu yazımın çok ilgi çekmesinden cesaret alarak, bu sefer batılıların şarap kültürü üzerine farklı içerikli bir yazı yazmaya karar verdim.   
Yazıma başlarken öncelikle bir hususun altını çizerek vurgulamak isterim, şarap batı kültüründe sarhoş olmak için veya dağıtmak için içilen bir içki türü değil, asil ve romantik duygulara hitap eden bir içki türüdür.  
Ayrıca, şarap Hristiyan dünyası için kutsal kabul edilen bir içkidir. Yeni doğan bebelerin kiliselerde şarap ile takdis edildikleri ve eski çağlarda papazların kilise mahzenlerinde şarap ürettikleri bilinmektedir.  

 “Şarap nasıl bir içki türüdür?” Veya “Şarap nasıl içilmelidir?” Sorusunu aşağıda kendi birikimime göre yanıtlıyorum.  Ancak öncelikle vurgulamalıyım ki, şarap; hızlı olarak değil, ağır ağır, yudum yudum, damakta dil ile okşaya okşaya, tat ve kokuyu hissede hissede içilmelidir.

Öğlen yemeklerinde şarap
Öğlen yemeklerinde, sipariş verilecek ana yemeğin türüne göre bir veya iki kadeh beyaz, roze veya kırmızı şarap içilmesi aperatif amaçlı, hazım amaçlı, yemek lezzetini tamamlayıcı, hatta yemek lezzetini artırıcı bir içecek olarak alınır.

Daha fazla kadeh içilmesini önermem, çünkü gün boyunca mesai devam etmektedir, şarabın fazlası insanı gevşetebilir. Bu durum ise sizi iş yerinizde sıkıntıya düşürebilir.  

Akşam yemeklerinde şarap
Akşam yemeklerinde şarap alınması durumunda, şarabın öğlen yemeklerindeki alınma amaçlarına ilave olarak, bir keyif alma aracı, rahatlama aracı, sohbet aracı, romantizme katkıda bulunma aracı olarak içilmesi gerektiği düşüncesindeyim. Akşam yemeklerinde kullanılacak içki ölçüsü ise kişi başına 35 Cl.’lik bir dozu aşmamaya özen gösterilmelidir.
Ancak bazı yemeklerde veya davetlerde, menünün içeriği gereği bir cinsten fazla şarap cinsi kullanmak gerekebilir. Yani önce beyaz, sonra da kırmızı şarap kullanmak gerekebilir. Bu durumda ölçü her iki şarap türünde toplam 5 kadeh içkiyi aşmamaya özen gösterilmelidir.

Ev davetlerinde şarap
Biz Türkler akşam yemeklerinde akraba, arkadaş ağırlamasını, tıka basa yemesini ve içmesini çok severiz ve bu alışkanlığımız çok da yaygındır. Batılılarda ise durum tam tersinedir. Yani batılılar akşam yemeklerinde akraba, arkadaş davetini çok seyrek olarak yaparlar. 
Batılıların genel tercihi ise, davetleri hafta sonları, akşam saat 21.00’den sonra, sohbet toplantıları şeklinde gerçekleştirmektir. Bu tür toplantılarda ev sahibi en sevdiği veya değer verdiği veya tanıtmak istediği birkaç tür şarap çeşidini konuklarına sunarlar. Yiyecek olarak da; Peynir tabağı, bazı cips çeşitleri, meyve çeşitleri, çerez çeşitleri bulundururlar.

Davetliler davetlere çift olarak katılmayı tercih ettikleri gibi, davet edilen eve eli boş gitmezler. Ellerinde ya bir buket çiçek bulundururlar veya kendi sevdikleri bir veya iki şişe şarabı (köpüklü, beyaz veya kırmızı şarap) hediye olarak götürürler. Hediye olarak götürülen şaraplar ev sahibi tarafından açılarak konuklara tattırılır. Şarabı her kim getirdi ise ismi açıklanır. Bir vesile davette şarap çeşitleri ve lezzetleri üzerine bir sohbet de otomatikman başlamış olur.

Batılı bazı ailelerin evlerinde mahzen bulundurdukları bilinir. Evlerinde konuk olarak kaldığım evin sahibi bir gün bana; “Bak sana ne göstereceğim” deyip, beni evlerinin mahzenine indirdi. Mahzeni görünce şaşkın kaldım. Türkiye’de lüks restoranları dahi kıskandıracak çapta bir mahzen ile karşılaştım. Mahzende; çeşitlerine ve yıllara göre tasnif edilmiş raflar, serin ortamı sağlayacak klima düzeni ile karşılaştım. Bana sevgili Atatürk’ümüzün hayatta iken tercih ettiği “Kulüp” rakısını da koleksiyonunda bulunduğunu göstererek, bir Atatürk hayranı olduğunu bir kere daha kanıtlamıştı.    

İki cinsin baş başa içtiği şarap
Şarap hiçbir zaman yalnız olarak içilmemelidir. Şarap yanında partneriniz ve kendinizin ortak zevklerinize göre, hafif meze türü, peynir tabağı, çerez türü, dilimlenmiş meyve türü gibi yiyecekler bulundurmalısınız. İçilecek şarabın ölçüsü çiftin kapasitesine göre değişebilir. Ancak amaç hiçbir zaman sarhoş olabilecek seviyeyi bulmamalıdır.

İçki seçiminde genel alışkanlıklar
Izgara veya fırınlanmış beyaz etler beraberinde; beyaz şarap türleri,
Izgara veya fırınlanmış kırmızı etler beraberinde; kırmızı şarap türleri,
Baharatlı yiyecekler beraberinde; tatlı şarap veya köpüklü şarap türleri,
Tatlı yiyecekler beraberinde; tatlı şarap veya köpüklü şarap türleri,
Haşlanmış et beraberinde; Roze şarap veya kırmızı Bordö şarap (Bordeaux) türleri,
Kanatlı av hayvanlarında; Roze veya hafif kırmızı şarap türleri,
Not: Önce beyaz şarap akasından kırmızı şarap servisinin yapılacağı ortamlarda, tek bir roze şarap servisi de tercih nedeni olabilir. 

Şarap servisinde servis öncelikleri
Beyaz şaraplar, roze veya kırmızı şaraplardan önce tercih edilmelidir.
Sek şaraplar, dömi sek ve tatlı şaraplardan önce tercih edilmelidir.
Sofra şarapları, kalite şaraplardan önce tercih edilmelidir.
Genç veya taze şaraplar, eski veya yıllanmış şaraplardan önce tercih edilmelidir.
Not: Köpüklü şaraplar yerine göre aperatif olarak, yerine göre yemek öncesi veya yemek sonrası da içilebilir.

Şarap içilecek ortam 
Şarap içilecek ortamda bulunması gerekenleri aşağıda sıralıyorum:
*    Müzik olarak; Klasik müzik, Çigan müziği, hafif müzik, romantik sözlü müzik tercih edilebilir. Müziğin ses tonu sohbet ortamını hiçbir zaman zorlaştırmamalıdır.
*    Işıklandırma olarak loş ortamlar ve endirekt aydınlatma tercih edilmelidir.
*    Salon ısısı ne soğuk ve nede sıcak olmalıdır.
*    Davetlileri rahatsız etmeyecek bir havalandırma sağlanması ortamı rahatlatır.
*    Tütün kökenli içecekleri kullanmamaya özen gösterilmelidir.
*    Kırmızı şarap hariç diğer şarap türleri için buz kovası bulundurmalıdır.
*    Salonda şömine var ise, yanıyor olması ortamı sıcak tutacaktır.
*    Baş başa birlikteliklerde mum ışığını tercih etmenizi öneririm. Hatta sevdiğiniz bir tütsü çubuğunu yakmanız ortamı daha da exotikleştirecektir. 

Kıyafet seçimi
*    Şarap bir salonda içilecek ise, salonun özelliklerine uygun takım veya döpiyes veya abiye bir elbise giyilmelidir.
*    Şarap bir arkadaş evinde içilecek ise, rahat ve spor kıyafetler giyilmelidir.
*    Şarap bir partner ile baş başa içilecek ise, nasıl rahat hissedilecek ise, öyle olunmalıdır.
Yaklaşmakta olan yeni yıl kutlamalarında hepinize güzel, eğlenceli ve keyifli anlar diler, tüm günlerinizin sağlıklı, huzurlu ve mutlu geçmesini dilerim.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.