Baltık Ülkeleri Turizm Gezileri 1-Vilnius, Litvanya

Yakup Demir Yakup Demir 31/12/2019 23:40
  1-Vilnius, Litvanya (1-3 şubat 2013)

24 Ocaktan itibaren yoğun bir fuar yoğunluğu içerisindeydim ve nihayet izlenimlerimi yazıya dökecek zamanı bulabildim. Ocak ayı içerisinde gerçekleşen dünyanın sayılı fuarlarından olan Emitt ile ilgili olarak yazılarımı paylaşmıştım.



Emitt sonrası önce Litvanya’nın başkenti Vilnius da ardından Estonya nın başkenti Tallinn de turizm fuarlarına katılma şansım oldu. Tallinn uçuşları öncesi ve sonrası transfer saatleri arasındaki uzun bekleme süresini fırsat bilerek günübirlikte olsa Letonya’nın başkenti Riga’yı keşfetme şansını elde ettim. Ve havalimanına otobüsle dönecek kadar da Rigalı oldum diyebilirim!


31 Ocakta Antalya’nın sıcacık havasından kanatlandıktan sonra, İstanbul’un hafif soğuk havasını içime çekip Riga’nın karla kaplı topraklarına ayak basarak Baltık yolculuğumun ilk etabı tamamlamış oldum. Riga da karşılaştığım ilk tablo buz tutmuş bir havalimanı, uçaktan inmiş insanların koşuşturması ve havalimanının kısmen sıcak havasına girme çabaları diyebilirim. Tabi memurların asık suratlarını unutmamak lazım!

Riga ya gelmeden önceki ülkenin duty free mağazalarından alınan içeceklere öncelikle el konuldu. Garip bir tekelleşme uygulaması olarak insanlara “sadece benim ülkemden alışveriş yapabilirsin” imajı veriliyor hatta bu imaj dikte ediliyor. Maalesef bazı turizmci dostlarımız içecek şişelerini daha ülkeye giremeden havalimanında bırakmak zorunda kaldılar. Daha sonra pasaport kontrolünde gencecik görevlinin kısa kısa sorularına kısa kısa cevaplar verdikten sonra Vilnius uçağını beklemek üzere birçok uçuşun bağlantı noktası olan Riga havalimanına giriş yaptım. Ücretsiz kablosuz internet bağlantısı sayesinde internette sörf yapma şansım oldu. (ağ adını güvensiz olarak gösterse de havalimanın web sayfasından sunulan ağ’ın güvenli olduğunu kontrol edebilirsiniz)

Uçağın rötar yapmasıyla biraz gecikmeli de olsa Şubat ayının ilk dakikalarında nihayet Vilnius’a ulaştım. Karla kaplı yollar, buz gibi bir hava ve nihayet otele vardım. Uluslararası bir otel grubu olmasına rağmen zayıf bir kahvaltı büfesine sahip otelimden ayrıldıktan sonra karlarla bezenmiş yollardan fuar alanına gittim. Toplamda 3 hall’ den (1 hall tamamen turizm ile ilgiliydi diğerleri yöresel ürünler ve satın alma ürünleri ile ilgiliydiler) oluşan ve sadece birkaç tur operatörü ve acentenin bulunduğu fuarda ilk gün durgun geçti. Sıcak satış diye tabir ettiğimiz anlık satışlar fuar alanında yapılmaktaydı ve satış masalarında hararetli diyaloglar yaşandığına şahit oldum. Tatilciler Emitt’teki gibi genelde katalog toplamak yerine kredi kartlarını yanlarına alarak fuar avantajlarından yararlanıp tatil paketlerini satın almaya gelmişlerdi. Keyifli diyaloglar, ne istediğini bilen tatilciler ve çalıştığım gruba ait otellerimizde kalan memnun misafirler fuardaki atmosferi güzelleştirdiler. Gün ışığının olduğu zamanları fuar alanında geçirdiğimden dolayı Vilnius’u gezme şansım pek olmadı ancak kısa kısa notlar iletmek isterim yine de…



* ülkede euro tercih edilen bir para birimi değil. Eğer Litvanya paranız (litas) yok ise fuar alanında bile aç kalabilirsiniz ki kredi kartımız sayesinde yemek yiyebildik.

* Fuar alanında bir toplantı vardı ve katılmak istedik. Heyhat toplantıya katılmak için önceden rezervasyon yapmamız gerektiğini ve bir miktar para ödememiz gerektiğini öğrendik!
(Emitt te “küçük otellerle ilgili” bir panele katılmıştım ve herhangi bir ücret talep edilmemişti)

* Havalimanında ücretsiz kablosuz internet sunulması güzel bir hizmetti. İstanbul da dahi ücretsiz internet bağlantısı olmadığını düşünürsek keyifli bir hizmet diye düşünüyorum!

* Otobüsler elektrik tellerine bağlı olarak çalışıyor. Yaşım ve yaşadığım destinasyonlar itibariyle alışık olmadığım bir görüntüydü.

* İLGİNÇ!!!! sabah 06.00 sularında havalimanına giderken karşıdan karşıya geçmek isteyen bir yaşlı kadın gördüm. hava daha karanlıktı ve sokakta kimsecikler yoktu! Kar yağıyordu ve o kadın karşıdan karşıya geçmek için yaya ışığının yeşile dönmesini bekliyordu. İlginç bir enstantane idi!!!

*** Tallinn turizm fuarı ve Letonya hakkındaki ek bilgiler bir sonraki yazımın konuları olacak.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.