Balık ekmek turizmi...

Tarihî yarımadanın en işlek mekanlarından olan Eminönü, turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Tarihî Eminönü’ndeki balık ekmek sefası, Osmanlı’ya kadar uzanıyor. 100 yılı aşkın süredir Haliç’in kıyılarında balık ekmek satışı sürüyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Balık ekmek turizmi...

TEKNEDE BALIK EKMEK BİR OSMANLI GELENEĞİ...

Tarihî Eminönü’ndeki balık ekmek sefası, Osmanlı’ya kadar uzanıyor. 100 yılı aşkın süredir Haliç’in kıyılarında balık ekmek satışı sürüyor. Osmanlı’nın son döneminde oymalı teknelerle Haliç’e açılan balıkçılar, teknelerine aldıkları az sayıda müşteriye tuttukları balıkları anında kızartıp, satıyordu. Bugün ise tarihî yarımadayı gezerek yenilen balık ekmek yerine, kıyıya demir atmış olan teknelerden kıyıdaki masalara servis yapılıyor. Balık ekmek satıcısı personelin, Osmanlı kıyafetleri giyerek otantik bir hava estirmesi de turistlerin büyük ilgisini çekiyor.

Tarihî yarımadanın en işlek mekanlarından olan Eminönü, turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Rusya başta olmak üzere, İngiltere, İtalya ve Portekiz’den Türkiye düzenlenen turlar içerisinde sunulan hizmetlerin başında Eminönü’ndeki balık ekmek keyfi geliyor. Türkiye’ye tur düzenleyen yabancı turizm şirketleri, Eminönü’ndeki balık keyfini, “Eşsiz manzara eşliğinde taze Türk balığı” başlığıyla kataloglarda müşterilerine sunuyor. Her yanı tarihî yapıtlarla çevrili olan Eminönü’nde, Osmanlı’daki aslına uygun işlemelerle süslenen teknelerden 4 TL’ye yapılan balık satışı, yüzlerce turisti İstanbul’a çekiyor.

EŞSİZ MANZARAYA KARŞI...

İstanbul Boğazı’na açılan Haliç’in sularında demirli bulunan balık ekmek tekneleri sabahın erken saatlerinden gecenin geç saatlerine kadar hizmet veriyor. Turistler, özellikle akşam saatlerinde balık ekmek yenilirken, ışıklarla donatılan tekknelerin ardından, kıyıya yakın uçan martıların süslediği gökyüzünü, Galata Kulesi’yle birlikte izleyebiliyor. Seyrine doyulmayan bu manzara ucuza gelen ekmek arası balığın lezzetini arttırıyor. Balık ekmek satıcıları, özellikle Türkiye’ye yakın olan Doğu Avrupa ülkelerinden aynı turistlerin yıl içerisinde 2-3 defa sadece balık yemek için Türkiye’ye geldiğini söylüyor.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.