Sayıştay suçladı, bakanlık kendini savundu

Kültür ve Turizm Bakanlığı, DÖSİM'in (Döner Sermaye İşletmesi) ile ilgili olarak Sayıştay raporunda dile getirilen iddialara, yazılı açıklamayla yanıt verdi.

09/06/2019 21:34
Sayıştay suçladı, bakanlık kendini savundu

Sayıştay raporunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı DÖSİM'in (Döner Sermaye İşletmesi), normal bir mali müşavirin yapacağı işlemi yeminli mali müşavire yaptırarak 1 yılda, KDV hariç, tam 130 bin lira ödediği iddiası yer aldığı gündeme gelmişti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, iddialara yazılı açıklamayla yanıt verdi. Açıklamada “Bazı basın kuruluşlarının 9 Haziran 2019 tarihli internet haberlerinde ve sosyal medyada Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü’nün 2017 yılı işlemlerine dair Sayıştay bulgularına ilişkin haber ve değerlendirmelere yer verildiği görülmektedir.

Gerçeği yansıtmayan, eksik ve hatalı birtakım bilgilerle oluşturulan söz konusu haber ve değerlendirmelerle ilgili olarak aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli olmuştur” denildi.

“YARGILAMANIN BERAATLE SONUÇLANMASI BEKLENMEKTEDİR”

“Kültür ve Turizm Bakanlığı DÖSİMM 2017 yılı hesaplarının Sayıştay denetçileri tarafından incelenmesi neticesinde Denetçiler tarafından tespit edilen ‘Bulgu’lar haber haline getirilmiştir” denilen açıklamada, şu ifadeleri yer aldı:

“Bilindiği üzere Sayıştay’ın kurumlarda yürütmekte olduğu denetim işlemleri birkaç aşamalı olup, uzun bir süreçtir. Habere konu bulgular bu sürecin başlangıç aşamasındaki Denetçi bulguları ve değerlendirmeleridir. Bu bulguların hiçbiri haberin yayınlandığı tarihte hüküm haline gelmemiş ve kamu zararına yolaçıldığı iddiası ile ilgili Sayıştay’ın ilgili Dairesi tarafından hükme (ilam’a) bağlanmamıştır.

Bu itibarla; yalnızca iddia niteliğinde olan ve yaklaşık bir buçuk yıl önce internette yayınlanan bulgular, hüküm gibi değerlendirilerek haberleştirilmiş ve bir yolsuzluk varmış gibi kamuoyuna sunulmuştur. Bu bulgular ile ilgili olarak Sayıştay’ın ilgili Dairesine gerekli yazılı açıklamalar yapılmış, yapılan işlemlerin hukuka uygun olduğuna dair belgeler sunulmuş ve Kurum yöneticileri tarafından Sayıştay’daki duruşmaya katılım sağlanmıştır.

Konuya ilişkin Sayıştay yargılaması tamamlanmış, ancak hükmü henüz yayınlanmamıştır. Bununla birlikte, tümüyle hukuka uygun olarak ve kamusal hassasiyetler gözetilerek gerçekleştirilen işlemlere dair yargılamanın beraatle sonuçlanması beklenmektedir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.