Bakanlık şimdiye kadar kaç oteli mühürledi?

Turizm Bakanlığı ülke genelinde 4 bin oteli mühürledi. Binlerce yerli ve yabancı turist, odalarından çıkarıldı. Bazı oteller, parasını ödeyerek müşterilerini başka otellere yerleştirdi. Mühürlenen otelin sokakta kalan müşterisine yer bulma ya da ücret iadesi yapma zorunluluğu yok.

27/05/2025 13:07
Bakanlık şimdiye kadar kaç oteli mühürledi?

Uluslararası Yatırım Uzmanı ve Avukat Abide Gülel Saral, turizm sezonu başlarken yaşanan kaosun nedenleri ve çözüm yolları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Ticaret Gazetesi'nde yer alan haberde Saral, tatile gidecek olan vatandaşların yola çıkmadan önce otellerini arayıp bir sorun olup olmadığını öğrenmelerini tavsiye etti.

Bugüne kadar otel açacak bir kişinin öncelikle çalışma ruhsatı için belediyeye başvurduğunu söyleyen Saral, “Eskiden ‘turizm işletme belgesi’ denilen bir belge vardı. Bazı turizm işletmeleri prestij için bazıları da devlet teşviklerinden yararlanmak için Turizm Bakanlığı’na başvurarak bu belgeyi alırdı. Turizm Bakanlığı, 2021 yılında bir düzenleme yaparak turizm işletme belgesini konaklama hizmeti veren her tesis için zorunlu hale getirdi. Bu düzenlemeye çok önemli bir madde eklendi” diye konuştu.

“Bakanlık, turizm işletme belgesi almamış otelleri kapatıyor”

Saral, Bakanlığın ‘belediyeler otellere ruhsatı vermeden önce bize de sorulacak bizden de uygunluk onayı alınacak, ondan sonra çalışma ruhsatı verilecek ve akabinde turizm işletme belgesi 6 ay içinde alınacak’ dediğini belirtti. Bakanlığın turizm işletme belgesi 6 ay içinde alınmazsa çalışma ruhsatını iptal ettiğini kaydeden Saral, “Bakanlık, bu düzenlemeye dayanarak, belediyeden aldığı çalışma ruhsatı ile faaliyetlerine devam eden ve 6 ay içinde turizm işletme belgesi almamış otelleri kapatmaya başladı. Turizm sektöründeki milyarlarca yatırım bir anda çöp oldu. Başka sektörlerde faaliyet göstermeyen sadece turizm alanına yatırım yapmış birçok girişimci batmaya başladı” ifadelerini kullandı.

Belediyelerin kendi sınırları içindeki otelleri kolaylıkla denetleyip başvuruyu sonuçlandırırken Bakanlık’ta bu işe bakan departmanda az sayıda kişi çalıştığını dile getiren Saral, şöyle konuştu: “Oysa Türkiye genelinde binlerce otel var. Bu az sayıdaki personel ile binlerce oteli denetleyip uygunluk belgesi vermek yani çalışma ruhsatına uygundur demek çok uzun zaman alır hale geldi. Bir otel açılış yapmak için aylarca Bakanlık’tan gelecek denetmeni beklemek zorunda. Bu da binlerce otelin açılamaması ve milyarlarca dolar zarar ve binlerce kişinin istihdam edilememesi demek.”

“Valizinizle sokakta kalabilirsiniz”

Mühürlenen otellerin rezervasyon yaptıran insanlardan aldıkları paraları sunacakları hizmet için harcadıklarından dolayı geri ödeme yapamayabileceğini belirten Saral, otellerin ‘Tüketici mahkemelerinin kararını bekleyelim’ diyebileceğini aktardı.

Bazı otellerin müşterilerinin sokakta kalmaması için başka oteller ayarlayıp masrafını da karşıladığını söyleyen Saral, “Ancak sezon başladığı için başka otellerde de yer bulmak mümkün olmayabilir. Mühürlü bir kapının önünde valizinizle sokakta kalabilirsiniz. Tatile gidecek olan vatandaşlarımıza yola çıkmadan önce otellerini arayıp bir sorun olup olmadığını öğrenmelerini tavsiye ediyorum” diye konuştu.

Konu Anayasa Mahkemesi’ne gitti

Saral, konunun Anayasa Mahkemesi’ne gittiğini ifade etti. Saral, “Anayasa Mahkemesi’nin 24.3.2025 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 17/10/2024 tarihli E.2021/100, K.2024/174 sayılı kararı ile 2634 sayılı kanunda konaklama ve plaj işletmelerinin belgelendirilmesi usulüne ilişkin ‘Belirtilen süreler içinde turizm işletmesi belgesi alamayan konaklama ve plaj işletmelerinin işletmeye açılamayacağı, faaliyette bulunamayacağı, ayrıca bunların işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının yetkili idare tarafından bir ay içinde iptal edilmesini’ düzenleyen maddenin teşebbüs özgürlüğüne sınırlama getirdiği gerekçesiyle iptaline karar verildi” diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi’nin Bakanlık’a ‘bu yaptığın düzenleme yanlış, 9 ay içinde bu kanunu düzelt’ dediğini belirten Saral, “Bakanlık ise bunu böyle algılamadı; ‘ben 9 ay boyunca turizm işletmelerini kapatırım’ şeklinde hareket etmeye devam etti. Turizm işletme belgeniz yoksa ya da başvuru dosyanız yoksa; internetteki uluslararası ve yerli rezervasyon platformlarında yer alamıyorsunuz. Belge sunamazsanız sayfanız kapatılıyor ve rezervasyon alamıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

“İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurdu”

Çalışma ruhsatı iptal edilen işletmeler için yasal süreler aşılmadan idare mahkemesine başvurarak yürütmenin durdurulması kararı alınması gerektiğinin altını çizen Saral, şunları söyledi: “Benim avukatlığını yaptığım bir otel için idare mahkemesine başvurduk.

Mahkeme heyeti, süreci titizlikle inceledikten sonra telafisi mümkün olmayan zararlara yol açacak uygulamayı durdurma kararı verdi. Hemen ardından mühürler söküldü ve otel yeniden müşteri kabul etmeye, turizme hizmet etmeye, ülke ekonomisine döviz kazandırmaya başladı. Bu karar emsal bir karar. Mühürlenen tüm otellerin aynı yolu takip etmesini öneriyorum.”


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.