Bakanlık bu işe ne diyor?

Denizli’deki Hierapolis Antik Kenti'nde ortaya çıkarılan eserlerin sadece küçük bir bölümü müzede sergilenebiliyor. Müzenin alanı dar olduğu için, yaklaşık 40 bin eserin depolarda beklediği ve sergilenemediği ortaya çıktı.

17/11/2019 22:45
Bakanlık bu işe ne diyor?

Her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği ve beyaz cennet Pamukkale’yi de bünyesinde barındıran Denizli’de ki Hierapolis Antik Kent’inde ortaya çıkarılan eserlerin sadece küçük bir bölümü müzede sergilenebiliyor. Müzenin alanı dar olduğu için ise yaklaşık 40 bin eserin depolarda beklediği ve sergilenemediği ortaya çıktı.  

Hem kültürel, hem doğal miras olarak UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve dünyada eşi benzeri olmayan 2 bin 500 yıllık Pamukkale Hierapolis Antik Kenti’nde kazı çalışmaları devam ederken, kazılarda çıkarılan eserler Hierapolis (Pamukkale) Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor.

Binlerce tarihi eser, depo bekçiliği yapıyor

Asırlar boyu çok sayıda medeniyete ev sahipliğin yapan ve bu yüzden bünyesinde eşi benzeri olmayan binlerce eseri barındıran Hierapolis Antik Kenti’nde ki eserler müze dar alanı dar olduğu için istenilen şekilde sergilenip, tanıtılamıyor.

Yapılan kazılar sonrası asırlardan sonra yer altından çıkarılan binlerce eser depolarda bekliyor ve sergilenemiyor. Depolarda koruma altına alınan eserler müze alanı dar olduğu için yer altında yüzlerce yıl bekledikten sonra şimdi de yer yüzünde beklemeye başladı.

Denizli'nin bir Arkeoloji Müzesi'ne ihtiyacı var

Denizli Turistik Otel ve İşletmecileri Derneği (DENTUROD) Başkanı Gazi Murat Şen, Denizli’nin acilen bir kent müzesini ihtiyacının olduğunu söyledi. Yer altından çıkarılan eserlerinsadece küçük bir bölümünün sergilendiğini ifade eden Başkan Şen, “Hierapolis Antik Kent’i ülkemizdeki en önemli arkeolojik değerlerden birisidir. Bu şehir yaklaşık MÖ 4. yüzyılda kurulup, MS 7. yüzyıla kadar ayakta kalmıştır.

Kapısında 'Kutsal şehir' yazar. Kutsal şehir yazmasının nedeni de, burasının kutsal bir şehir olarak tanınması, Hıristiyanlık aleminde Aziz Flipos’un mezarının burada olması, insanların şifa için gelmesi, şifa bulmasıdır. Hierapolis Antik Kent’i çok zengin bir medeniyete ev sahipliği yapmıştır. O nedenle de, Hierapolis Antik Kenti'nden çok miktarda tarihi eser çıkmıştır.

Hierapolis Antik Kenti'nde şuanda eski hamamın olduğu yerde, oradan çıkan eserlerin çok küçük bir bölümü sergilenmektedir. Bu da tabii yeterli değildir. Kentin özellikle bir arkeoloji müzesine, bir kent müzesine ihtiyacı vardır” dedi.

Depolarda sergilenmeyi bekleyen 40 bin tarihi eser var

Hierapolis Antik Kenti’nde yapılan kazılardan 40 bine yakın tarihi eserin çıkarıldığını, ancak bunların müze alanı geniş olmadığı için sadece küçük bir bölümünün sergilenebildiğini ifade eden Başkan Şen, “Buraya gelen ziyaretçilerin, özellikle travertenlerin büyüsüne kapıldıktan sonra arkeolojinin de keyfini çıkarabilmeleri için, çıkan eserlerin sergilenmesi gerekmektedir. Şuanda depolarda bekleyen 40 bin civarında tarihi eser olduğunu biliyoruz.

Bu 40 bin eser, en az 5 - 6 müzeyi doldurur. Ama öncelikle büyük bir arkeoloji müzesi yapılmalıdır. Böyle bir müze,  şehrimize gelen yerli ve yabancı misafirler için de oldukça etkileyici olacaktır. Hem buranın tarihini göreceklerdir, hem de tarihi eserleri inceeleme fırsatı yakalayacaklar. Hierapolis Kent’inde öncelikle müzenin yapılması, orada gezi güzergahlarının iyileştirilmesi, bölgeye gelecek turist sayısını da arttıracaktır” diye konuştu. (İHA)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.