Bakan Ersoy: Yumuşak bir rezervasyon artışı başladı… İspanya’yı geride bıraktık

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, FOX TV’de yayınlanan Çalar Saat programında İsmail Küçükkaya’nın konuğu oldu.

08/04/2021 09:54
Bakan Ersoy: Yumuşak bir rezervasyon artışı başladı… İspanya’yı geride bıraktık

Fox TV’de yayınlanan Çalar Saat programına konuk olan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’nin güvenli turizmi başlatan ve en iyi şekilde uygulayan ülke olduğunu söyledi. Güvenli turizm sertifikası nedeniyle turistlerde vaka sayılarının düşük olduğunu ifade eden Ersoy, bunun Almanya ve Rusya tarafından teyit edildiğini söyledi.

ERSOY VE ÇAVUŞOĞLU RUSYA’YA GİDECEK

Rusya’dan gelen açıklamaların önüne geçmek için Arnavutluk ziyareti (8-9 Nisan 2021) sonrası Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya’ya güvenli turizm koridorunu görüşmeye gideceğini açıklayan Bakan Ersoy, 2021 turizm sezonu öncesinde değerlendirme ve öngörülerde bulundu. Bakan Ersoy, turizmde yaşanan son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Turizmde güven duygusunun çok önemli olduğunu belirten Mehmet Nuri Ersoy; bu nedenle geçen sene “Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı”nı başlattıklarını söyledi.

GÜVENLİ TURİZM SERTİFİKA PROGRAMINI KOPYALAMAYA ÇALIŞSA DA BAŞARILI OLAMADILAR

Bakan Ersoy, Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı’na ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı’nın uygulamaya başlayan Avrupa’daki ilk ülkelerden biriyiz. En detaylı ve en etkili de uygulayan tek ülkeyiz. Diğer ülkeler bunu kopyalamaya çalışsa da aslında çok başarılı olamadılar. Bu programın sonuçlarını incelediğiniz zaman ne kadar başarılı olduğunu görüyorsunuz.

SERTİFİKA PROGRAMINI TÜM KONAKLAMA TESİSLERİNE YAYMAYA ÇALIŞIYORUZ

Bunu daha güvenli hale getirmek için yeni düzenlemeler yaptık. Bir: kriterlerin sayısını artırdık. Eskiden 50 oda ve üzerinde mecbur idi şimdi 30 oda ve üzerinde mecburi… Bunu aşamalı bir şekilde tüm konaklama tesislerine yaymaya çalışıyoruz.”

TURİZM ÇALIŞANLARININ AŞILANMA SÜRECİNE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

Turizm sektörü çalışanlarının aşılama sürecinin başladığına değinen Bakan Ersoy; turizm çalışanlarının aşılama süreci ve göz önünde bulundurdukları kriterler hakkında ise şu açıklamalarda bulundu:

AŞI ÖNCELİĞİNİ AÇIK OLAN TESİSLERE VERİYORUZ

Pazartesi itibariyle havacılık sektörüne, dün itibariyle de turizm sektörü çalışanlarına aşılanmasına başlandı. Önceliği açık olan tesislere veriyoruz. Açılma sıralarına göre aşı yapılmaya başlandı. Amacımız daha güvenli hale getirmek. Bu konuda tek bir kriterimiz var: Güvenli Turizm Sertifikası’na sahip olmak. Güvenli Turizm Sertifikası’na sahip olan tesislerin çalışanları sırayla aşılanacak. Konaklama tesisleri çalışanlarının listelerini Turizmi Geliştirme Ajansı’nın sistemine yüklüyorlar ve sırası gelenlerin hızlı bir şekilde aşılamaları yapılıyor.

BU SENE TURİZMDE NASIL BİR TABLO BEKLİYOR?

İsmail Küçükkaya’nın yönelttiği “Bu sene ne olacak? Turizmde nasıl bir tablo bekliyorsunuz?” sorusunu ise Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy; şu şekilde yanıtladı:

YUMUŞAK BİR ARTIŞ BAŞLADI

“Yerli turistte, iç turizmde sıkıntı kalmadı. Güvenli Turizm Sertifikası’nın önemini yerli turist farkında zaten… Onlar kendi sezonu geldiğinde seyahat etmeye başlayacaklardır. Yabancı turistle ilgili olarak Nisan ayı itibariyle zaten verilerde artış başladı. Yumuşak bir artış başladı. Nisan sonu itibariyle Rusya’da, Ukrayna’da ve diğer civar ülkelerde Mayıs ayı bayramı var… İlk yoğunluk orada başlayacak gibi görüyoruz. Özellikle Antalya bölgesinde… Sonrasında ise bizim Ramazan Bayramımız devreye giriyor. Sonrasında da yavaş yavaş Avrupa ülkelerinden turist gelişleri başlayacak ve sezon hızlanmaya başlar diye düşünüyoruz.

Avrupa’dan turist akışının yeniden sağlanması ise Avrupa ülkelerinin Türkiye yönelik ön yargılarının kırılması gerektiğine dikkat çeken İsmail Küçükkaya; Bakan Ersoy’a “Bu konuda Avrupa ülkelerinin önyargılarını kırabilecek misiniz?” sorusunu yöneltti.

TGA TÜM SEKTÖR TARAFINDAN SAHİPLENİLDİ

Avrupa ülkelerinin bu görüşlerini “ticari endişelerle oluşmuş siyasi kararlar” olarak niteleyen Bakan Ersoy; “Herkes kendi kasasını kurtarmaya çalışıyor. Geçen sene de biz çok çabaladık. Turizm Geliştirme Ajansı’na çok iyi bir sınav oldu. Biliyorsunuz 2019’da tartışmalı geçen bir yasamızdı şimdi TGA tüm sektör tarafından sahiplenildi ve can kurtarıcı olarak görülüyor. Çok etkili bir tanıtım yapıyor. Türkiye, şu an için Dünya genelinde en etkili tanıtım yapan ülke” dedi.

İSPANYAIYI GEÇTİK

Avrupa’da ticari endişeden kaynaklı siyasi kararların aldığını ileri süren Ersoy, Türkiye’nin şu anda dünyada en fazla tanıtım yapan ülke olduğunu iddia etti. Ersoy, Türkiye’nin bu yıl İngiltere pazarındaki rezervasyonlarda İspanya’yı geride bıraktığını da sözlerine ekledi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.