Bakan Ersoy’dan Turist Rehberliği Meslek Kanunu’na ilişkin açıklama

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, dün TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşan Turist Rehberliği Meslek Kanunu'na ilişkin bir açıklama yaptı.

18/04/2024 13:51
Bakan Ersoy’dan Turist Rehberliği Meslek Kanunu’na ilişkin açıklama

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, dün TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşan Turist Rehberliği Meslek Kanunu'na ilişkin bir açıklama yaptı.

Bakan Ersoy'un açıklaması şöyle:

"Yasa birkaç önemi değişiklik içeriyordu. En önemli değişiklik aslında rehberlikle ilgili bazı kararların, uygulamadaki kararların Bakanlık yetkisine tekrar geri verilmesi. Onun dışında özellikle yabancı dil sınavlarıyla ilgili bir düzenleme getirildi. Artık ÖSYM’deki kriterler esas alınarak ÖSYM sınavları baz alınarak yapılıyor.

En önemli nokta, değişiklerden biri de Türkçe rehberlik.

Rehberlik eğitimini tamamlamış olan kişiler sınavları başarıyla geçtikten sonra lisan sınavına giriyorlar. Hangi dillerden başarılı olurlarsa sonuçları kokartlarına işleniyor ve o ülkenin vatandaşları, o dili konuşan ülkenin vatandaşlarına kokartlarında belirtilen lisanlarda rehberlik yapabiliyorlar.

Yani orada İngilizce yazıyorsa İngilizce konuşan ülkelerin vatandaşlarına rehberlik yapabiliyorlar. Almanca konuşuyor yazıyorsa Almanca konuşan ülkelerin vatandaşlarına rehberlik yapıyorlar.

Türk vatandaşları için bir ayrıcalık getirdik. Türkçe bilmesi yeter. Yani Türk vatandaşlarına çıkacak olan rehberlerin yabancı dil bilmesi artık gerekmiyor. Sadece Türkçe bilmeleri, kendi anadillerini konuşuyor olmaları, rehberlikle ilgili eğitimleri tamamlamış olmaları yeterli. Zaten herhangi bir Türk gruba İngilizce anlatma gerekmiyor, Fransızca anlatma gerekmiyor, Almanca anlatma gerekmiyor. Kendi orada sadece Türkçe yazıyorsa sadece Türk gruplara çıkabiliyor. Eğer orada sadece Türkçe yazıyorsa yabancı bir gruba da çıkamıyorsunuz. Zaten öyle bir şey olursa kanunen ruhsatınız iptal olur. Bir daha zaten rehberlik yapamazsınız. Bu da detaylı bir şekilde kontrol ediliyor zaten.

Hanutçulukla ilgili rehberlik ruhsatını iptaline kadar varan ve para cezaları içeren yeni yaptırımlar getirildi. En hassas konulardan biri bu. Maalesef yoğun bir şekilde turizmde, halkın anlayacağı dilde komisyonculuk diyelim, rehber camiası hantçuluk diye geçiyor, bu maalesef çok yaygın. Turizmin en büyük tehlikelerinden biri. Gelişmiş turizm ülkelerinin hiçbirinde böyle bir şey yok ama maalesef ülkemizde çok yoğun bir şekilde var. Biz de bunlarla çok etkili bir şekilde savaşmak istiyoruz.

Turizmin önündeki en büyük engellerden biri olarak görüyoruz. Yasada bazı düzenlemeler yaptık, gerekirse başka düzenlemeler de ileride yaparız. Mutlaka bu dönemde hanutçulukla ilgili sıkıntıyı Türk turizminin çözmesi gerekiyor. Bizim de en çok önem verdiğimiz ve maalesef rehberler aracılığıyla yapılan bir konu olduğu için çok hassas davrandığımız bir konu.

Bu şekilde turizm olmaz. Dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde bu şekilde turizm yapılmıyor. Bizim ülkemizde de yapılmaması gerekiyor. Hem esnafa çok zarar veriyorlar, gelirin adaletli bir şekilde dağılımını engelliyorlar bu da turizmde savaşmamız gereken konuların başında geliyor. Biz gerekli savaşı ısrarlı bir şekilde yapacağız.

Biz 4’üncü sıraya kadar yükseldik turist sayısı olarak. Hedefimizde dünyada ilk 3’e girmek. İşte dünyada ilk 5’e, 6’ya, 7’ye giren ülkeler sıralamasındaki kurallar ki bunlar genelde Batılı ülkeler oluyor, onlarla aynı seviyeye kurallarımızı getirmeye çalışıyoruz. Çok hızlı bir şekilde de regülasyonlar yapıyoruz. Sadece hani rehberlikle ilgili düzenlemeler değil, biliyorsunuz turizm konutlarının düzenlemesi, konaklama tesislerinin belgelendirmesine kadar şu son dönemde birçok yenilik geldi. Tabi bunların adaptasyonu düzenlenmesi, uyum sağlaması bir süreç. Bu süreci de kısa bir sürede Türkiye olarak tamamlayıp rakip olarak gördüğümüz 60 milyon–100 milyon bandında turist alan ülkeler seviyesine ülkemizi getirmeyi hedefliyoruz."


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.