Azerbaycan’ın en güçlü ailesi, Mandarin Bodrum'a ortak oluyor

Azerbaycan’ın en güçlü ailesi olarak bilinen Paşayev’e ait Pasha Holding, Türkiye’de önemli bir turizm yatırımına imza atmaya hazırlanıyor.

05/12/2022 12:41
Azerbaycan’ın en güçlü ailesi, Mandarin Bodrum'a ortak oluyor

Uzakdoğu kökenli lüks otel zinciri Mandarin Oriental’ın Türkiye’deki ilk oteli Mandarin Oriental, 2014 yılında Bodrum'da açılmıştı. NB Ekonomi'den Kerim Ülker'in yazısına göre Türkiye’de bankacılık alanında faaliyet gösteren Paşa Holding, Astaş Grubu ile masaya oturdu.

Önce Paşayev Ailesi ve Paşa Holding hakkında kısa bir bilgi vermek gerekiyor. 2006 yılında kurulan Paşa Holding, Azerbaycan’da bankacılık dışında sigorta, inşaat, sanayi, turizm alanlarında faaliyet gösteriyor.                   

Varlığı 9.5 Milyar Dolar

Bakü’deki ünlü Absheron Hotel’in sahibi olan Paşa Holding’in portföyünde Port Bakü Towers en dikkat çeken turizm yatırımlarından biri. Azerbaycan’ın yanı sıra Gürcistan’da faaliyet gösteren Pasha Bank, 2013 yılında Türkiye’ye geldi.

2021 Aralık ayı itibarıyla 15.5 milyar Manat yani 9.5 milyar dolar varlığı bulunan Pasha Holding, Azerbaycan bankacılık sektörünün yüzde 33’ünü tek başına yönetiyor. 2020 yılında 9 bin 500, 2021 yılında da 16 bin 500 çalışanı bulunan grup, Türkiye’de yatırım bankacılığı dışında bir de turizm alanında faaliyet gösteriyor.

Türkiye’deki ikinci büyük operasyonuna imza atmaya hazırlanıyorlar 

Türkiye’nin en önemli enerji şirketlerinden Turcas’ın patronu Aksoy ve İpekçi ailesinden On-cue Turizm adlı şirketini satın almıştı. Şu anda 928 milyon TL’lik dev bir sermayeye sahip olan şirketin adı da PD Turizm ve Gayrimenkul Anonim Şirketi olarak değişti. PD Turizm’in Yönetim Kurulu Başkanı Pasha Holding Türkiye Yöneticisi Vugar Mustafayev ve Pasha Bank Yönetim Kurulu Üyesi Hikmet Cenk Eynehan.              

İşte Paşayev ailesi, bu şirketle Türkiye’deki ikinci büyük operasyonuna imza atmaya hazırlanıyor. Bu ortaklığı ise Astaş Holding ile gerçekleştiriyor. Eğer taraflar anlaşırsa Paşayev Ailesi, Vedat Aşçı’nın yönettiği Astaş Holding’e ait Asta Cennetköy Turizm şirketine ortak olacak. Peki bu ortaklık ne anlama geliyor?  

Otel 650 Milyon Euro’ya kuruldu

Asta Cennetköy Turizm, Bodrum Ticaret Odası’na kayıtlı. Oda kayıtlarına göre de şirketin merkezi Gölköy Mahallesi’nde bulunan ultra lüks sınıftaki turizm tesisi olan Mandarin Oriental Hotel’in binası olarak ifade edilmiş. Yani Paşayev ailesi, bir anlamda Mandarin Oriental Hotel’e ortak olacak. Uzakdoğu kökenli lüks otel zinciri Mandarin Oriental’ın Türkiye’deki ilk oteli Mandarin Oriental, 2014 yılında Bodrum'da açıldı.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.