Ayasofya'da restorasyon başlıyor...

Ayasofya Müzesi 1500 yıllık tarihinin en önemli ve büyük restorasyonu ile bir kat daha fazla güçlendirilecek.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Ayasofya'da restorasyon başlıyor...

Ayasofya Müzesi'nde, yaklaşık 17 yıl süren yenileme çalışmalarının bir süre önce tamamlanmasının ardından Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı ve maliyetli restorasyonu yapılacak. Ayasofya Müzesi Müdür Vekili Hayrullah Cengiz, müzenin 1500 yaşında tarihi eser olduğunu söyledi.

Müzenin dünyanın en muhteşem eserlerinden biri olduğunu belirten Cengiz, "Bu kadar yaşı büyük olan bir eserin zaman zaman, belki de sıklıkla restorasyona tabi tutulmasını doğal karşılamak gerekir" dedi.

Cengiz, bu doğrultuda gerek Osmanlı döneminde eklenen bazı birimlerin gerekse Ayasofya'nın ilk yapıldığı dönemlerden beri var olan yapıların restorasyona tabi tutulacağını anlatarak, öncelikle 1740'lı yıllarda inşa edilen, 1. Mahmud şadırvanını restorasyona aldıklarını, 8 aydan beri devam eden çalışmaları 1-1,5 ay içerisinde tamamlamayı düşündüklerini söyledi.

Müzenin içerisindeki 1. Mahmud kütüphanesinin restorasyonuna da başlandığını aktaran Cengiz, buradaki çalışmaların 400 günde tamamlanmasının planlandığını kaydetti.  Hayrullah Cengiz, müzenin batı cephesinin de restore edileceğini belirterek, "Buranın da yaklaşık 550 günde biteceğini tahmin ediyoruz. Ayasofya'nın ana kubbesinin heen altından başlayan yapıdan galeri katına kadar olan kısmı sıvayacağız" dedi.

Cengiz, çalışmalar kapsamında müzenin içindeki bezemeler ve mermerlerin temizleneceğini ve onarılacağını söyledi. Cengiz, çalışmaları 600 gün içerisinde bitirmeyi amaçladıklarını belirtirken projenin toplam maliyetinin 12 milyon lirayı bulacağını söyledi.

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.